Posjetile smo Vuglec Breg, popularno izletište s najljepšim pogledom na zagorske brege

Posjetile smo Vuglec Breg, popularno izletište s najljepšim pogledom na zagorske brege

Ponekad je dovoljno samo nakratko otići izvan grada da bismo se odmorili i napunili baterije. Upravo to bila nam je misao vodilja kad smo prošli tjedan sjele u novi Citroën C4 i krenule put Zagorja. A tamo se, na najljepšem od zagorskih brega kojima je okružen, smjestio Vuglec Breg, poznato izletište koje ćete na prvu lako prepoznati po ‘zelenoj’ plaži s ležaljkama. Nalazi se u selu Škarićevo, na području Krapine, a zbog blizine sa Zagrebom posljednjih je nekoliko godina mnogima jedno od omiljenih destinacija za jednodnevne i vikend izlete.

Priča o Vuglec Bregu

Vuglec Breg je uspješna obiteljska priča nastala iz iskrene želje za očuvanjem obiteljske ostavštine, autohtonih zagorskih običaja i tradicija. Primijetit ćete to čim izađete iz auta i bacite pogled na predivno, zeleno imanje s nekoliko zagorskih hiža, restoranom, vinarijom, vinogradom i ostalim popratnim objektima.

Upravo s vinogradom započinje cijela priča Vuglec Brega. Vlasnik Boris Vuglec ispričao nam je kako su svoju vinogradarsku priču započeli još 2003. godine. Cijeli Vuglec Breg nalazi se na temeljima nekadašnjeg starog zaseoka Vugleci, a prostire se na 12 hektara površine. Dvije godine nakon vinarije, u nekadašnjoj staroj gospodarskoj zgradi, otvoren je danas poznati restoran.

Autohtone zagorske hiže i kleti obnovljene su i uređene za smještaj gostiju. Tu je i vinski podrum, dvorana za poslovne sastanke i seminare, sjenica s ljetnom terasom, roštiljem i krušnom peći koja proizvodi najmirisniji zagorski kruh, piknik bar, livada s najljepšim pogledom na zagorske brege… I tu nije kraj. Obitelj Vuglec stalno radi na proširenju ponude – trenutno je u izgradnji bazen, u skoroj budućnosti u planu su i glamping kuće, a točka na i bio bi i mali hotel koji je vlasnicima još uvijek otvorena opcija.

Kako provesti dan na Vuglec Bregu?

Kako smo na Vuglec Breg došle taman u vrijeme ručka, logično je bilo da svoj posjet započnemo u restoranu. Smjestile smo se na terasu koja ima pogled na livadu i zagorske brege. Kao i sve što ostalo nudi Vuglec Breg, tako i restoran čuva tradiciju starih zagorskih sela.

Gastronomska ponuda bazirana je na zagorskim specijalitetima iz krušne peći kao što su purica, patka ili guska s mlincima, štrukli i domaći sir s vrhnjem. Namirnice nabavljaju kod lokalnih OPG-ova, a neke stvari, poput salama i kobasica proizvode sami. Za izvrsnost gastro ponude Vuglec Breg je u 2018., 2019. i 2020. godini dobio i priznanje Michelin BiB Gourmand i Gault Millau. Uz dobru hranu ide i dobra kapljica pa smo tako uz svako jelo uživali u vrhunskim bijelim i crvenim vinima iz vinarije, koja je bila naša iduća postaja.

Nagrađivana vina i pjenušci Vuglec, koji odišu posebnošću terroira, nastaju od grožda naraslog na južnim padinama brega, gdje je zasađeno približno 16.000 trsova na oko 4 hektara površine. Vinarija je, dakle, neodvojivi dio Vuglec Brega, a ovdje proizvode 8 vrsta bijelog i crvenog vina te 3 vrste pjenušca. U obilasku vinarije možete ih kušati i doznati sve o tome kako je koje vino, odnosno pjenušac nastao.

Nakon ručka i posjeta vinariji, na red je došao obilazak imanja. Kućice, odnosno hiže u kojima gosti mogu odsjesti nose starinska zagorska imena jer su nekada pripadale ljudima po kojima su nazvane. Na imanju je ukupno 6 kuća koje prate zagorsku tradicionalnu priču, a svaka je različita i primjerena suvremenim potrebama i komforu gostiju.

Za kraj, ostalo nam se jedino zavaljati u ležaljke na livadi i uživati u čaši vina prije povratka u Zagreb. Više o našoj vožnji po Zagorju s novim Citroën C4 čitajte uskoro, kao i detaljnu priču o vinima, gastro ponudi i smještaju u Vuglec Bregu!

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori