Ovih 8 novih knjiga nećete htjeti ispuštati iz ruku
Ovih 8 novih knjiga nećete htjeti ispuštati iz ruku

Ovih 8 novih knjiga nećete htjeti
ispuštati iz ruku

Ove godine jedna od rezolucija nam je i više čitati. Nema ništa ljepše nego na kraju dana opustiti se uz štivo koje nas odvede u neki drugi svijet. Bilo da je riječ o uzbudljivim krimićima ili biografijama koje ostavljaju bez daha, stalno smo u potrazi za dobrim književnim preporukama. I dok neki nove knjige traže na BookToku, koji ima moć knjigu pretvoriti u hit preko noći, mi smo pronjuškali po našim knjižarama i donosimo sedam preporuka.

nove knjige

Vidimo se u kolovozu, Gabriel García Márquez

Vidimo se u kolovozu roman je jednog od najvećih suvremenih autora – Gabriela Garcíje Márqueza. Roman je objavljen posthumno, na desetu godišnjicu njegove smrti. Vidimo se u kolovozu pripovijeda o ženi na pragu pedesete koja svakog 16. kolovoza odlazi na karipski otok kako bi položila gladiole na grob svoje majke. Tom prigodom se upušta u kratke ljubavne veze. Njezin inače sretan obiteljski život ostaje neokrnjen, jer na put odlazi sama. Njezin suprug i djeca ne znaju ništa o njezinu iskakanju iz granica konvencija. Ovaj roman izvanredan je prikaz ženstvenosti, seksualnosti i žudnje te predstavlja savršeno ‘finale’ književnog opusa Gabriela Garcíje Márqueza.

Soba za djevojčice, Korana Svilar

Soba za djevojčice roman je o današnjim djevojkama i ženama, o svijetu u kojem se sve sazna, a u kojem nitko nema empatiju. Roman o hrabroj djevojci i profesorici koja je spremna učiniti ama baš sve za svoje učenice. Korana Svilar, i sama gimnazijska profesorica, pokazuje lice i naličje današnje generacije mladih, nji­hovu hrabrost i strahove iza pametnih telefona, no jednako tako i ustrajnost žene koja nije majka.

Gladno srce, Lina Nordquist

Roman Gladno srce prati Kåra i Unni, dvije žene povezane jednom obitelji koje se nikada nisu upoznale. Obje je društvo iznevjerilo, ali one su bile spremne ubiti kako bi preživjele. Kåra je udovica u pedesetima koja planira sprovod svog svekra. Progone je sjećanja braka koji je za nju bio kao zatvor te obitelji koja joj je uvijek bila zagonetka.  S druge strane, sedamdeset godina prije, početkom dvadesetog stoljeća, snalažljiva i odvažna Unni osuđena je jer je pomagala ženama da pobace. Gladno srce roman je o ženskoj snazi koji nam je danas itekako potreban.

Beskućnik, Namik Kabil

Autor Namik Kabil u svom romanu Beskućnik bavi se naizgled jednostavnim pitanjima – gdje nam je dom? Gdje nam je kuća? Upravo kuća je glavni akter u romanu koja se otima i prodaji, i rušenju, i novom životu kakav su joj nasljednici namijenili, i tako uzjogunjena prerasta u priču, u roman, iznoseći na vidjelo krhkost svih naših identiteta.

Sigurna kuća, Marina Vujčić

Žena je ubila muža, nasmrt ga je ubola nožem, bilo je to ubojstvo na mah. Ni susjedi ni obitelj ne mogu vjerovati da je to bila u stanju učiniti jer, bez obzira na povremene svađe, oni su bili sasvim normalan par. Kako to da je Lada Lončar, nježna žena i majka ubila supruga, uglednog sveučilišnoga profesora? Sada na odsluženju kazne u ženskoj kaznionici, okružena najrazličitijim prijestupnicama, može promišljati o svom životu. Izgubila je slobodu, prijatelje i karijeru. Sigurna kuća krik je protiv verbalnog i psihičkog nasilja, upozorenje da ne prihvaćamo zdravo za gotovo živote svojih prijatelja

Djevojčica iz Auschwitza, Lidia Maksymowicz s Paolom Rodarijem

Bestseler Djevojčica iz Auschwitza istinita je i dirljiva priča iz jednog od najsramotnijeg razdoblja modernog čovječanstva. Svi su upoznati s Auschwitzom, a roman donosi priču o djevojčici Lidiji koja je sa svojom majkom 1943. dospjela iz Bjelorusije u Auschwitz. Zloglasni doktor Josef Mengel odabrao ju je za svoje sadističke eksperimente. Poslana u blok za djecu, gdje su uvjeti bili brutalni i svaki dan borba za preživljavanje, više je no jednom bila na korak od smrti.

Ubojstva u lovačkom klubu, Dann McDorman

Novi krimić Ubojstva u lovačkom klubu drugačiji je nego oni na koje ste navikli. U prvom dijelu, autor Dann McDorman obraća se direktno nama, čitateljima te nas vodi kroz radnju upozoravajući nas cijelo vrijeme na opasnost piščeve obmane, citirajući druge autore i poznata djela kriminalističkog žanra. U drugom dijelu svjedočimo dvojbama privatnog detektiva Adama McAnnisa, kojeg je nama nepoznat klijent zatražio da “promatra i registrira neobična zbivanja” u elitnom lovačkom klubu, u vrijeme Dana nezavisnosti 1975. godine. A neobičnih zbivanja u klubu ima doista i više nego dovoljno. I ubojstava također.

Oda mladosti, Tanja Radović

Roman Oda mladosti tematizira gostovanje, koncerte i doživljaje velikog mladog zbora u Franucskoj 1990. godine. Oživljavaju se sjećanja na polifonijsku glazbu, franucsku kulturu i umjetnost, prijateljstva i ljubav, kao i nestanak jedne epohe. Roman je zapravo posvećen zboru UGK koji je dio SKUD-a Društva koje je upravo proslavilo 75 godina svog postojanja. Roman ima znatan čitalački potencijal, jer se bavi temom  koja do sada nije obrađivana u hrvatskoj književnosti.

Foto: V.b.z., Knjižara Ljevak, Fraktura, Školska knjiga, Meandar, Pexels

Učitati još
Zatvori