Ovih 7 novih knjiga nećete htjeti ispuštati iz ruku
Ovih 7 novih knjiga nećete htjeti ispuštati iz ruku

Ovih 7 novih knjiga nećete htjeti
ispuštati iz ruku

Ove godine jedna od rezolucija nam je i više čitati. Nema ništa ljepše nego na kraju dana opustiti se uz štivo koje nas odvede u neki drugi svijet. Bilo da je riječ o uzbudljivim krimićima ili biografijama koje ostavljaju bez daha, stalno smo u potrazi za dobrim književnim preporukama. I dok neki nove knjige traže na BookToku, koji ima moć knjigu pretvoriti u hit preko noći, mi smo pronjuškali po našim knjižarama i donosimo sedam preporuka.

nove knjige

Vidimo se u kolovozu, Gabriel García Márquez

Vidimo se u kolovozu roman je jednog od najvećih suvremenih autora – Gabriela Garcíje Márqueza. Roman je objavljen posthumno, na desetu godišnjicu njegove smrti. Vidimo se u kolovozu pripovijeda o ženi na pragu pedesete koja svakog 16. kolovoza odlazi na karipski otok kako bi položila gladiole na grob svoje majke. Tom prigodom se upušta u kratke ljubavne veze. Njezin inače sretan obiteljski život ostaje neokrnjen, jer na put odlazi sama. Njezin suprug i djeca ne znaju ništa o njezinu iskakanju iz granica konvencija. Ovaj roman izvanredan je prikaz ženstvenosti, seksualnosti i žudnje te predstavlja savršeno ‘finale’ književnog opusa Gabriela Garcíje Márqueza.

nove knjige

Skuhati medvejda, Mikael Niemi

Skuhati medvjeda, svojevrsni skandinavski noir, inspiriran je stvarnom povijesnom ličnošću, pastorom Lastadiusom (1800.–1861.), koji je svojim revolucionarnim djelovanjem obilježio vrijeme i prostor arktičkog sjevera. U djelu koje je oduševilo književnu javnost Niemi maestralno spaja napeti misterij s duhovnošću, društvenim i vjerskim prevratima i filozofskim istraživanjem važnih životnih pitanja, pa nije čudno što su ga mnogi kritičari usporedili s Ecovim nezaboravnim Imenom ruže.

Skuhati medvejda

Izgubljeni gospodin Kovač, Morea Baničević

Obiteljska horor bajka za djecu i mlade, Izgubljeni gospodin Kovač priča je u kojoj zlodusi izlaze iz ogledala. Istovremeno je i saga o obitelji koja mora zaštititi svojeg najmlađeg člana i osigurati da se povijest više ne ponavlja te da mrtvi ostanu mrtvi. Mladi ljudi u romanu su radoznali, dovitljivi i hrabri. Suočavaju se s neočekivanim situacijama na svim razinama – od obiteljske povijesti do odnosa prema prirodi i sebi samima.

nove knjige

Dvorac Modrobradoga, Javier Cercas

Melchor Marín više nije policajac. Sin prostitutke, bivši vojnik narkokartela, bivši zatvorenik i legenda policijskih snaga u Terri Alti već godinama radi kao knjižničar, vodeći miran život posvećen kćeri Cosette. No kada 17-godišnjakinja koja ga je kroz djetinjstvo smatrala svojim vitezom zaštitnikom jednoga dana sazna da joj majka nije poginula u prometnoj nesreći, već je ubijena kako bi se zaustavila Melchorova prva istraga, bliskost koju je osjećala prema ocu pretvorit će se u razočaranje i bijes. Svaljujući krivnju na Melchora, Cosette odlazi na Mallorcu i ondje nestaje. Dvorac Modrobradoga je posljednji dio krimi trilogije koji će vas oduševiti.

nove knjige

Bijes,  Sebastiàa Alzamora

Katalonski roman Bijes zanimljiva je i drugačija priča koje ćete se sigurno dugo sjećati nakon čitanja. Tylor je pas koji sa svojim gazdom svaki dan šeta šetnicom uz more na neimenovanom otoku. Kada je jednog dana otruju, njezinu se gazdi izmakne tlo pod nogama. Što sada, tko će mu pomoći da je pokopa na mjesto koje bi joj se svidjelo, kako će mu sada protjecati dan i, povrh svega – zašto bi netko učinio takvo što nedužnoj životinji? Baš kao što i samo ime romana kaže, bijes je priča o upravo tome – bijesu. I o još nečemu: usred tog bijesa koji se očituje na sve strane u 21. stoljeću, malih svakodnevnih zala, degradacije i truleži, ljudska bića i životinje, ipak, stvaraju ljepotu.

nove knjige

Djevojčica iz Auschwitza, Lidia Maksymowicz s Paolom Rodarijem

Bestseler Djevojčica iz Auschwitza istinita je i dirljiva priča iz jednog od najsramotnijeg razdoblja modernog čovječanstva. Svi su upoznati s Auschwitzom, a roman donosi priču o djevojčici Lidiji koja je sa svojom majkom 1943. dospjela iz Bjelorusije u Auschwitz. Zloglasni doktor Josef Mengel odabrao ju je za svoje sadističke eksperimente. Poslana u blok za djecu, gdje su uvjeti bili brutalni i svaki dan borba za preživljavanje, više je no jednom bila na korak od smrti.

nove knjige

Mračne igre, Ana Huang

Već smo pisali kako BookTok ima moć progurati neku knjigu do uspjeha, a jedna od njih je i Mračne igre, apsolutna BookTok senzacija. Promišljen i arogantan, tjelesni čuvar Rhys Larsen u životu se vodi prema samo dvama pravilima: zaštititi svoje klijente pod svaku cijenu te nikad se emocionalno angažirati. Nije se našao u iskušenju sve dok nije upoznao nju – princezu Bridget von Ascheberg. Roman Mračne igre bestseler je New York Timesa koji donosi mračnu i zabranjenu ljubavnu priču koja će vas držati na rubu sjedala.

nove knjige

Foto: V.b.z., Knjižara Ljevak, Fraktura, Školska knjiga, Pexels

Učitati još
Zatvori