Ovih 5 novih knjiga koje su stigle u naše knjižare nećete htjeti ispuštati iz ruku
Ovih 5 novih knjiga koje su stigle u naše knjižare nećete htjeti ispuštati iz ruku

Ovih 5 novih knjiga koje su stigle u naše knjižare nećete htjeti ispuštati iz ruku

Ove godine jedna od rezolucija nam je i više čitati. Nema ništa ljepše nego na kraju dana opustiti se uz štivo koje nas odvede u neki drugi svijet. Bilo da je riječ o uzbudljivim krimićima ili biografijama koje ostavljaju bez daha, stalno smo u potrazi za dobrim književnim preporukama. I dok neki nove knjige traže na BookToku, koji ima moć knjigu pretvoriti u hit preko noći, mi smo pronjuškali po našim knjižarama i donosimo pet preporuka.

nove knjige

U daljini, Hernan Diaz

Nakon što je osvojio Pulitzerovu nagradu za roman Dogovor, Hernan Diaz nastavlja oduševljavati hrvatsku publiku. U knjižare diljem Hrvatske upravo je stigao prijevod njegova prvijenca, U daljini. Junak romana švedski je dječak Håkan Söderström koji se na početku putovanja u Ameriku odvaja od starijeg brata i uskoro nađe sasvim sam na drugom kraju svijeta. Roman je to koji vas neće ostaviti ravnodušnima.

Bijeg, Carl Frode Tiller

Bijeg je melankolični roman o usamljenosti, žalovanju roditelja nakon sinovljeve smrti i očajničkim pokušajima oživljavanja komunikacije. Roman uspostavlja povezanost između živih i mrtvih prekoračujući granice onoga što smatramo realnošću. Napisao ju je norveški pisac Carl Frode Tiller, a knjiga je proglašena najboljim norveškim romanom 2022. godine.

Divlje guske, Julijana Adamović

U romanu Divlje guske Julijane Adamović ništa nije onako kako se na prvi i drugi pogled čini. Očevi i majke nisu samo brižni roditelji koji podižu svoju djecu, djedovi i bake nisu samo toplo krilo u kojem se unučice gnijezde uz biblijske priče, guske nisu tek pernate predstavnice idiličnog seoskog ambijenta, a ni djevojčice koje nose priču nisu baš najtočnija, očekivana verzija sebe. Riječ je o moćnom i dirljivom romanu o odrastanju.

Sjever, Anna Winberg Sääf i Katarina Eksted

Psihološki triler Sjever prati Alexa. Kao tinejdžer je skrivio fatalnu nesreću nakon koje su ga odbacili i obitelj i prijatelji. Život mu nikada nije pružio drugu šansu pa ponudu za posao kuhara u svjetski poznatom restoranu Sjever, koja zvuči kao ostvarenje snova, prihvaća bez postavljanja pitanja. Rad u kuhinji stresan je i težak, a ne pomažu ni stalna podmetanja kolega. Alex je neiskusan i jedva se snalazi. Kada neočekivano postane miljenikom fatalne vlasnice restorana Alice Duwal, povjeruje u njezine dobre namjere, ne sluteći da ona nije ono za što se predstavlja i da je iz njezine mreže nemoguće pobjeći.

Sve o ljubavi, Bell Hooks

Bestseller New York Timesa, Sve o ljubavi djelo je feminističke ikone Bell Hooks u kojem autorica progovara o uzrocima polariziranog društva te kako se nositi s podjelama koje uzrokuju patnju. Riječ „ljubav“ najčešće se definira kao imenica, no malo mudriji teoretičari ljubavi slažu se da bismo svi voljeli bolje kada bismo je koristili kao glagol. Naše društvo u cijelosti odlikuje bezljubavlje – ne nedostatak romantike, već nedostatak brižnosti, suosjećanja i jedinstva.

Foto: Stilus, Ljevak, Fraktura, Školska knjiga, Unsplash

Učitati još
Zatvori