Izdvajamo 5 novih knjiga koje su stigle u naše knjižare i koje vrijedi pročitati
Izdvajamo 5 novih knjiga koje su stigle u naše knjižare i koje vrijedi pročitati

Izdvajamo 5 novih knjiga koje su stigle u naše knjižare i koje vrijedi pročitati

Ove godine jedna od rezolucija nam je i više čitati. Nema ništa ljepše nego na kraju dana opustiti se uz štivo koje nas odvede u neki drugi svijet. Bilo da je riječ o uzbudljivim krimićima ili biografijama koje ostavljaju bez daha, stalno smo u potrazi za dobrim književnim preporukama. I dok neki nove knjige traže na BookToku, koji ima moć knjigu pretvoriti u hit preko noći, mi smo pronjuškali po našim knjižarama i donosimo pet preporuka.

nove knjige

Šangri-la, Krunoslav Mikulan

Krunoslav Mikulan je popularni pisac za djecu, no njegov roman Šangri-la satirično je djelo za odrasle. Sastoji se od desetak čvršće ili slabije ulančanih priča koje se vrte oko dvaju protagonista: neimenovane općine u Međimurju i Helene, kćeri općinskoga načelnika. U odabranome vremenskom odsječku ovoga satiričnog romana pratimo sazrijevanje rečene jedinice lokalne samouprave kao i put do zrelosti djevojke Helene. Ona od tašte seoske zavodnice u nizu peripetija postaje samosvjesna mlada pravnica i preuzima upravljanje općinom. Autor u romanu crnohumorno i kritički opisuje i komentira domaće društveno-političke fenomene služeći se pritom u dobroj mjeri i živim i sočnim međimurskim govorom.

Eva spava, Francesca Melandri

Roman prvijenac talijanske spisateljice Francesce Melandri uvući će vas u priču prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koja odudara od tipične priče o Italiji. Nakon neočekivanog telefonskog poziva u zoru na Veliku subotu, Eva bez razmišljanja sjeda u vlak i kreće na gotovo tisuću i pol kilometara dug put iz svojeg rodnog mjesta. Tajnoviti odlazak ispravlja trideset godina staru nepravdu, kad je njezina majka Gerda poštaru vratila maleni paket umotan u smeđi papir lakonski ustvrdivši da Eva spava. I dok su Gerdin život obilježila povijesna previranja na sjeveru talijanske države, Eva konačno ima priliku poravnati račune na njezinu krajnjem jugu.

Sivo ljeto, Andrea Abreu

Sivo ljeto nagrađivani je roman iz 2021. koji je sada stigao u naše knjižare. Evo o čemu je riječ: Visoko na sjeveru Tenerifa, u podnožju vulkana, beskrajni strop od sivih oblaka naliježe na radničko naselje u neizdrživoj lipanjskoj vrućini. Ne tako daleko od otmjenih otočnih odmarališta, desetogodišnja djevojčica, neimenovana pripovjedačica, sanjari da stopira do njoj nedostižne plaže. U stvarnosti, druži se sa svojom najboljom prijateljicom Isorom. Ona je gruba i zapovijeda, ali je također energična i hrabra. Odrasli je vole više nego nju, a i dečki. Zato je ponekad ljubomorna na Isoru. Ipak, učinila bi sve za nju, premda joj je sve teže držati korak s prijateljicom koja kao da odrasta punim plućima ostavljajući je za sobom. Kako sivo ljeto pod sivim oblacima odmiče, njezina podložnost pretvara se u bolno buđenje seksualnosti, a želja postaje nerazlučiva od intimnog nasilja.

Požar, Daniela Krien

Sveučilišni profesor književnosti i psihoterapeutkinja gotovo trideset godina u sretnom su braku punom podrške i razumijeva­nja na kojem su im mnogi zavidjeli. No u Peteru, koji je vjerovao u svoj poziv, raste frustracija novim generacijama studenata. Istodobno se sve više udaljuje od Rahel. Ona, iako povrijeđena njegovim izbjegavanjem, vjeruje da im je potrebna samo nova perspektiva kako bi se suočili s problemima. Nakon što su de­setljećima ganjali vlastite karijere i odgojili dvoje djece, ona im je isplanirala odmor. Napokon će provesti nekoliko tjedana sami u planinama. Kada im nakon požara koji uništi vikendicu propadne ljetovanje, Peter i Rahel nevoljko odlaze na izoliranu farmu na kojoj je ona provodila mnoga ljeta u djetinjstvu. Mogu li u kaosu vođenja imanja i brige za životinje pronaći vrijeme za sebe i spašavanje vlastitog narušenog odnosa? Imaju li, nakon svega, zajedničku budućnost? Knjiga Požar je moćni prikaz raspada braka koji je malen, ali snažan.

Bez osobne odgovornosti, Lena Andersson

Jedno malo laganije štivo s ove liste je roman Bez osobne odgovornosti. Prati glavnu junakinju Ester Nillson koja susretne glumca Olofa Stena, te se smrtno zaljubi. Olof ne taji da je oženjen. No on i Ester svejedno se počinju redovito sastajati. Olof otvoreno priznaje da ne želi napustiti ženu, ali mu pritom nimalo ne smeta veza s Ester. S druge strane, Ester je uvjerena da se stvari među njima mogu promijeniti. Nakon nekog vremena primorana je, ipak, prihvatiti istinu. Postala je druga žena, ljubavnica. Ipak, njezino se samozavaravanje nastavlja jer još uvijek vjeruje da se to može promijeniti, da će on napustiti ženu, tražeći u njegovim postupcima naznake da će se to jednom ipak dogoditi.

Foto: Pexels, Dupe, Ljevak, Fraktura, Školska knjiga

Učitati još
Zatvori