Ako još niste, posjetite genijalan centar u Parku prirode Telašćica
Ako još niste, posjetite genijalan centar u Parku prirode Telašćica

Ako još niste, posjetite genijalan centar
u Parku prirode Telašćica

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Nomad Life / Kroatie (@thenomad.life) on

Magični Dugi otok je otok kontrasta, pitoresknih mjesta i bujne vegetacije; otok očaravajućih litica, skrivenih plaža i predivnih uvala. A jedna od najpoznatijih i najljepših je uvala Telašćica, mjesto gdje bijeli jadranski strmci od 161 metra uranjaju u morsko plavetnilo.

Uvala Telašćica nalazi se na jugoistočnom dijelu Dugog otoka, a zahvaljujući svojoj iznimnoj ljepoti, bogatstvu i značaju, 1988. proglašena je Parkom prirode. Okružena je s 13 otoka i otočića, a sadrži i 6 otočića unutar uvale. Cijelo područje Parka prirode bogato je suprotnostima – s jedne strane naći ćete mirne plaže i položenu obalu, dok ćete s druge strane naići na strme i divlje klifove. Također, na jednoj strani nalazi se područje šuma alepskog bora i hrasta crnke, a na drugoj ogoljeli kamenjar.

Park prirode Telašćica

Sama uvala Telašćica je najsigurnija, najljepša i najveća prirodna luka u Jadranskom moru i jedan od tri temeljna fenomena koji predstavljaju osnovna obilježja područja Parka prirode koji je po njoj dobio naziv. U kopno je uvučena otprilike 8 km, a na južnom, najširem dijelu široka je oko 1,6 km. Taj dio zaljeva otvoren je prema susjednim Kornatima. Sam zaljev je vrlo razveden te sadrži 25 uvala, rtova i 5 otočića. Zahvaljujući svojem položaju zaštićen je od udara bure s kopna i juga s otvorenog mora.

S vanjske strane uvale Telašćica uzdižu se okomite hridi u najistaknutiji strmac na Jadranskom moru – poznate dugootočke ‘stene’. Strmac se proteže od rta Mrzlovica na sjeverozapadu do padina Velog vrha na jugoistoku, dosežući na Grpašćaku visinu od 161 m. Najveće dubine dosižu do 85 m. Ovo područje bogato je zanimljivim biljnim i životinjskim svijetom te se uz stijene mogu promatrati dupini. Na samim stijenama pod morem žive različiti koralji, uključujući i danas već prorijeđene crvene koralje. Stijene su zanimljive i iznad mora. Ovdje možete susresti sivog sokola Falco peregrinus i eleonorinog sokola Falco eleonore, a zahvaljujući prisutnosti velikog broja jedinki ovih dviju zaštićenih vrsta, Telašćica je uvrštena u Ornitološki značajna područja.

Slano jezero Mir treći je fenomen Parka prirode Telašćica, a nalazi se na jugozapadnom dijelu. Jezero se smjestilo u uskom dijelu kopna između uvale Telašćica i otvorenog mora. Nakon zadnjeg ledenog doba došlo je do podizanja morske razine za otprilike 120 metara pri čemu se krška depresija ispunila morem, koje u nju prodire kroz brojne podzemne mikropukotine. Izvori mora se lako uočavaju za vrijeme plime.

Što raditi u Parku prirode?

Najslikovitiji među otocima je otok Katina, a najneobičniji Taljurić. Ovaj otočić zapravo je mala kamena ploča s promjerom oko 60 m, visine svega oko 3 m. Izgrađen je od horizontalno uslojenog vapnenca čije su gornje slojeve raznijeli valovi. Iz daljine izgleda kao ravna ploha i nalikuje okrugloj i ravnoj dasci kakve se upotrebljavaju u kuhinji i na brodovima pa su ga moreplovci u mletačkom dijalektu nazvali ‘tagliero’, po čemu je nastao deminutiv ‘taljurić’.

U Parku prirode moguće je roniti na nekoliko atraktivnih mjesta u blizini klifova i šetati ili voziti bicikl po zanimljivim mjestima, a prekrasan pogled s vidikovca Grpašćak ne smije se propustiti. Osim toga možete uživati u raznim sportovima i rekreaciji na vodi, a ako imate malo sreće, imat ćete priliku družiti se s dupinima.

Nekadašnja vojna utvrda postala turistička atrakcija

Interpretacijsko – edukacijski centar „Grpašćak“ glavna je atrakcija za posjetitelje Parka prirode Telašćica. Jedinstven je to primjer prenamjene vojne utvrde Austro-Ugarske u suvremeni interpretacijsko-edukacijski centar, smješten na najvišem strmcu u Jadranskom moru, okružen jedinstvenom mirnom uvalom i arhipelagom koji će svakog posjetitelja ostaviti bez daha.

Cilj projekta bio je stvaranje atraktivne turističke destinacije kroz kvalitetniju i raznovrsniju ponudu i promociju autohtonih proizvoda te edukaciju, koja će imati neposredne pozitivne učinke na poticanje poljoprivrednih aktivnosti te povećanje broja posjetitelja na otoku.

Centar objedinjuje funkcije prijema i okrijepe posjetitelja, vidikovca, informiranja i prodaje suvenira, interpretacije i prezentacije veličanstvenih prirodnih i kulturnih vrijednosti Telašćice i edukacije. Stoga svakako savjetujemo da ako se nađete u blizini, svratite do centra i uživate u impresivnom pogledu.

E-mail: [email protected]

Tel.: 01 234 565

Kako doći od Telašćice?

S obzirom da Park prirode uglavnom čini more, najjednostavnije je do njega doći brodom. Mnogobrojne agencije svakodnevno voze posjetitelje, a moguće je doći i vlastitim plovilom. S kopna je dolazak najjednostavniji iz mjesta Sali do kojeg možete doći direktnim brodskim linijama iz Zadra ili linijom za mjesto Brbinj na sjevernom kraju Dugog otoka pa potom automobilom do Telašćice. Morat ćete kupiti ulaznicu (moguće i online), a cijene možete provjeriti ovdje.

U blizini Parka prirode Telašćica se nalaze i tri hrvatska nacionalna parka – Kornati, Paklenica i Krka te dva parka prirode – Vransko jezero i Velebit, pa izlet na Telašćicu svakako spojite s posjetom barem još jednog prirodnog čuda Hrvatske.

Foto: Karlo Vukić, Profimedia, Instagram,

Učitati još
Zatvori