Hrvatski otok koji je moguće obići pješice u manje od sat vremena oduševit će vas svojom ljepotom

Hrvatski otok koji je moguće obići pješice u manje od sat vremena oduševit će vas svojom ljepotom

Nakon gotovo dva mjeseca karantene, život nam se počeo polako vraćati u normalu. S popuštanjem mjera ukinute su i e-propusnice, a svoja su vrata nakon dvomjesečne stanke otvorili i nacionalni parkovi. Mnogi su snizili cijene ulaznica pa je sada idealna prilika da se za vikend uputite u istraživanje njihovih prirodnih ljepota. Jedan od njih je i NP Krka koji se, osim prekrasnih slapova, može pohvaliti i otočićem po imenu Visovac.

Ako mislite da je nemoguće doživjeti osjećaj potpunog mira, otok Visovac uvjerit će vas u suprotno. Upravo je uživanje u njegovoj prirodi i miru mnogima glavni motiv ga da dođu posjetiti. Na ovom otočiću se od 1445. nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i crkva Gospe Visovačke koji s prekrasnim krajolikom Visovačkog jezera čine jedinstvenu cjelinu.

Otočić Visovac u NP Krka

Visovac se nalazi u istoimenom jezeru, a do njega je moguće doći jedino brodom iz NP Krka. Možete odabrati izlet u trajanju dva sata koji uključuje posjet Visovcu te vodopadu Skradinski buk. Druga opcija je izlet brodom sa Skradinskog buka do Roškog slapa (u trajanju od 4 sata) koji uključuje polusatno razgledavanje Visovca. Ako pak poželite ići samo do Visovca, polazi se s dva mjesta – Stinice i Remetić, a vožnja traje 5 minuta. Nedjeljom posjetitelje na otočić besplatno prevoze brodovi iz Stinica i Remetića, ali samo na polascima u terminima misa (9:30/45, 10:00/15 i 10:30/45). Ostalim danima brodovi plove po cjeniku i redovnom plovidbenom redu NP-a Krka.

I sama vožnja brodom je doživljaj sam po sebi jer ćete uživati u predivnim prizorima nacionalnog parka. Po dolasku na otok, koji je moguće obići pješice u manje od sat vremena, primijetit ćete lijepo uređene vrtove u kojima se nalazi čak 185 različitih vrsta biljaka. Otokom se kreću i ništa manje zanimljive životinje pa tako između visokih jablana možete uživati u pogledu na paunove. Zaljubljenici u kulturu ne smiju propustiti posjet samostanskom muzeju i knjižnici u kojima se nalaze vrijedne inkunabule i mnogi rariteti hrvatske književnosti. U bogatoj zbirci nalazi se i knjižica dimenzija 3×5 mm dužine i širine, tiskana na Gutenbergovu stroju, koja je do prije nekoliko godina nosila titulu najmanje knjižice na svijetu, a sadrži molitvu Oče naš prevedenu na 7 jezika.

Povoljnije cijene ulaznica

Nacionalni park Krka do 18. lipnja nudi povoljnije cijene ulaznica pa iskoristite priliku i osim Visovca razgledajte i njene ostale posebnosti. Tu se svakako ističe Skradinski buk, najduži slap na rijeci Krki i jedna od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske. Slap tvore sedrene barijere, otoci i jezera. Može ga se razgledati tijekom cijele godine zahvaljujući mreži staza i mostova, koji omogućuju ugodnu i sigurnu šetnju. Na Skradinskom buku nalaze se obnovljeni mlinovi, valjavice i stupe, koje stoljećima koriste snagu vodenog toka. Uz poštivanje tradicijske arhitektonske vrijednosti, pojedini mlinovi uređeni su kao suvenirnice, dok su drugi pretvoreni u izložbene prostore za etnografsku zbirku. Razgledajte i Roški slap, koji se smatra glavnim ulazom u nacionalni park, a nudi nešto autentičniji doživljaj s obzirom da su ovdje manje gužve.

Ulaznice za NP Krka do 18. lipnja koštaju 50 kuna za odrasle, 25 kuna za djecu i mlade u dobi od 7 do 18 godina te besplatan ulaz za djecu mlađu od 7 godina. U istom su razdoblju u ponudi i obiteljski paketi koji po cijeni od 100 kuna uključuju ulaznice za dvoje odraslih i do četvero djece u dobi od 0-18 godina, brendiranu dekicu i voucher ‘Piknik to go!’ s kojim se može ostvariti popust u ugostiteljskim objektima na ulazima Lozovac i Roški slap.

Foto: Unsplash, Pixabay

Učitati još
Zatvori