7 razloga zašto ovog ljeta želimo posjetiti otok Hvar

7 razloga zašto ovog ljeta želimo
posjetiti otok Hvar

Hvar je nebrojeno puta proglašavan najljepšim otokom u Europi i jednim od najljepših na svijetu. Zahvaljujući blagoj klimi, ugodnim ljetima, čistim plavim morem, prekrasnim plažama, sjajnom noćnom životu i vrhunskoj gastronomiji privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Naš najsunčaniji otok definitivno je jedinstven i nudi sve što je potrebno za savršeni ljetni odmor. U nastavku smo izdvojili nekoliko razloga zašto biste ga trebali posjetiti ovog ljeta!

Plaže

Otok Hvar na svojim obalama skriva prekrasne šljunčane i pješčane plaže. Jedna od najpoznatijih je plaža Dubovica koja se nalazi u blizini grada Hvara. Slikovita uvala s prostranim šljunčanim žalom i predivnim podmorjem nudi odmor daleko od buke i omiljeno je hvarsko izletište. Do nje možete doći brodom ili autom, a ovdje se nalazi i restoran.

Svega 4 km od grada Hvara, na južnoj obali otoka, nalazi se naselje Milna koje je smješteno u zaštićenoj uvali s 4 predivne šljunčane plaže. Još jedno naselje s dvije duboke uvale sa šljunčanim žalima je Zaraće. Šljunčane plaže zatvaraju impresivne kamene hridine, a osim kupačima, Zaraće je zanimljivo i svim ljubiteljima podmorja.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Alessandro Petracci (@alessandro.petracci) on

Na sjevernoj obali otoka možete naći uvale Malu i Velu Stinivu. Mala Stiniva prepoznatljiva je po slikovitim stijenama koje se okomito spuštaju u more stvarajući jedinstven prizor, dok je nešto veća Vela Stiniva prepoznatljiva po ladanjskoj kući Duboković-Nadalini iz 18. stoljeća.

Paklinski otoci

Paklinski ili Pakleni otoci su skupina od 20-ak otočića i hridi jedinstvene ljepote. Ne možete doći na Hvar, a da barem jedan dan ne odete na ovo poznato hvarsko izletište. Šumoviti otočići okruženi plavim morem prepuni su predivnih plaža i skrovitih uvala s nizom restorana. Prvi u nizu Paklenih otoka je otočić Galešnik, a nalazi se na samom ulazu u hvarsku luku. S Galešnika možete uživati u najljepšem pogledu na grad Hvar.

Jedna od najljepših uvala se nalazi na otoku Sveti Klement, gdje se smjestila poznata plaža s nautičkom marinom – Palmižana. Valja spomenuti i nudističku plažu Stipanska koja se nalazi na otočiću Marinkovac. Ovdje se nalazi i poznati Carpe Diem Beach bar, wellness kupalište s bazenom, igralištem za odbojku i školom ronjenja, a u sklopu kojeg se nalazi i restoran.

Ukoliko tražite mir i opuštanje uz mirise borova i pjesmu cvrčaka, posjetite otok Jerolim i njegovu istoimenu šljunčanu plažu. Inače, upravo je plaža Jerolim uvrštena među 15 najboljih nudističkih plaža na svijetu.

Otok Šćedro

Osim Paklinskih otoka, ako se ovog ljeta nađete na Hvaru, predlažemo da posjetite i otok Šćedro. Zaštićen kao park prirode, ovaj otočić se smjestio uz južnu obalu Hvara. Uz mnoštvo skrovitih uvala, Šćedro pruža izniman doživljaj pa jednom kad osjetite sve njegove draži, poželjet ćete se uvijek iznova vraćati. Uvale na ovom otočiću poznate su još od antičkih vremena kao dobra sidrišta i sigurne luke. Poseban je i po tome što nema struje ni vode pa se koriste gustirne kojim se svake godine provjerava kakvoća vode, dok se za struju koriste agregati i solarna struja. Na brdu se nalazi i staro napušteno naselje Nastane, koje će vas oduševiti slikovitim kamenim kućicama i vratiti u neka davno prošla vremena. Do Šćedra za vrijeme sezone možete doći brodicom iz Zavale.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Medic (@father_of_djordje) on

Grad Hvar

Zahvaljujući blagu koje čuva iza svojih zidina, grad Hvar je jedan od najposjećenijih na obali. Obiđete li hvarske spomenike kulture kao što su Tvrđava Fortica, Hvarska katedrala, Hvarsko kazalište i Arsenal te Franjevački samostan, prošetat ćete dugim godinama postojanja ovog grada, gdje svaki kamen priča svoju priču. Hvar je popularno odredište za sve trendsetere pa se nemojte začuditi ako sretnete neku poznatu svjetsku zvijezdu. Naziv hrvatskog St. Tropeza dobio je upravo zahvaljujući mnogim poznatim ličnostima koja se usidrile svoje skupocjene jahte i odlučile istražiti povijest grada Hvara i njegovu gastronomiju.

Stari Grad

Stari Grad na otoku Hvaru najstariji je grad u Hrvatskoj. Okružen borovim šumama on je u vrućim ljetnim danima rijetko dalmatinsko mjesto u kojemu je zrak osvježavajući. Ovaj grad, koji se izvorno zvao Pharos, i danas krije ostatke toga vremena. Ostaci se mogu vidjeti u Ciklopskoj ulici. U ulici Pod dolom nalaze se ostaci rimske vile s podnim mozaicima. Stari Grad nalazi se na kraju dugog zaljeva, a glavne znamenitosti smještene su oko glavnog trga. Na trgu se nalaze crkva Sv. Stjepana iz 17. stoljeća i barokna palača Bianchini u kojoj je izložena Pomorska zbirka. Stari Grad idealno je mjesto za duge šetnje i izlete.

Polja lavande

Polja lavande su jedan od najljepših prizora u kojem možete uživati na Hvaru. Lavanda cvijeta u lipnju i srpnju pa upravo tada otok poprimi predivnu ljubičastu boju.

Gastronomija i noćni život

Hvar je posebno mjesto za sve ljubitelje gastronomije i vina. Brojni restorani tijekom cijele godine nude autentičnu hvarsku kuhinju spravljenu od svježih lokalnih namirnica. Tradicionalni hvarski deserti sastoje se od suhih smokava, grožđica, badema i meda, a paprenjaci i smokvenjaci samo su neka od tradicionalnih hvarskih slastica koje ćete pronaći u svakom restoranu. Osim hrane, Hvar je poznat i po vrhunskim vinima od kojih su najpoznatiji plavac i bogdanuša. A poznat je i po bogatom noćnom životu. Postoji velik broj mjesta za izlazak, od najpoznatijeg kluba Carpe Diem u gradu Hvaru do beach barova na Paklinskim otocima.

Foto: Unsplash, Pixabay, Instagram

Učitati još
Zatvori