8 razloga zašto ovog ljeta morate posjetiti Split

8 razloga zašto ovog ljeta
morate posjetiti Split

Split je najveći grad u Dalmaciji i drugi po veličini grad u Hrvatskoj; grad bogate povijesti čije će vam ulice ispričati jednu divnu priču punu šarma. Nastao iz palače rimskog cara Dioklecijana, Split je s tri strane okružen morem te obilježen okolnim planinama – Mosorom na sjeveroistoku, Kozjakom na sjeverozapadu te brdom Marjan, jednim od najvažnijih gradskih simbola. Split je grad koji povezuje ljude, u kojem su spojena stoljeća baštine i suvremenosti i koji odražava sve civilizacije koje su ga kroz 1700 godina povijesti gradile. Također, Split je grad u kojem su urbanost i priroda neodvojivi i koji je morem spojen sa cijelim svijetom.

Postoji milijun razloga zašto biste ovog ljeta trebali posjetiti Split. Nova normalnost sa sobom nosi i nova pravila ponašanja, ali i sadržaje koje turisti traže nakon izolacije, a kojih u Splitu definitivno ne manjka. U gradu pod Marjanom imate mogućnost uživanja na odmoru uz poštivanje fizičke distance i pridržavanje svih higijenskih i drugih epidemioloških mjera.Od istraživanja njegove jedinstvene baštine preko uživanja na plažama pa sve to raznih izleta i aktivnosti na otvorenom, u nastavku smo izdvojili 8 glavnih razloga zašto je Split idealna destinacija za ovogodišnji ljetni odmor.

Istražite staru gradsku jezgru

Za sve one željne upoznavanja grada, njegove prošlosti, arhitekture i umjetnosti, stara gradska jezgra je dobar početak. Zlatna vrata, Peristil, katedrala Sv. Duje, krstionica Sv. Ivana, srebrna vrata i crkva Sv. Dominika, Narodni Trg te mnogi muzeji zaokupit će svakoga danima, u želji da vidi što više. No, ono najbolje od svega, barem za većinu, jest Dioklecijanova palača. Car Dioklecijan, koji se smatra osnivačem Splita, na poluotoku u blizini grada Salone 293. godine poslije Krista počeo je graditi raskošnu palaču u koju se nakon desetogodišnje gradnje povukao kad je napustio carski tron.

Dioklecijanova palača i cijela povijesna jezgra Splita na popisu su svjetske baštine UNESCO-a od 1979. U toj strukturi vidljivi su i još uvijek živi svi povijesni slojevi od starog Rima, preko srednjeg vijeka do danas. Šetnjom kroz drevni grad moguće je putovati kroz vrijeme, promatrati vrhunske primjere antičke arhitekture poput Peristila, srednjovjekovne romaničke crkvice i gotičke palače, renesansne portale plemićkih kuća, barokne fasade, sve do moderne arhitekture uklopljene u bogatu baštinu. Nemojte zaboraviti baciti đir po Rivi, najvažnijoj gradskoj šetnici, a ne propustite dotaknuti nožni prst kipa Grgura Ninskog, za sreću i ispunjenje želja.

Marjan – simbol grada i mjesto za rekreaciju

Marjan je park šuma na zapadnom dijelu splitskog poluotoka i, kao što smo već spomenuli, jedan je od najvažnijih simbola grada, stoga jedan dan svog boravka obavezno rezervirajte za šetnju. Na svakom komadiću Marjana naći ćete mir od gradske vreve i moći uživati u pogledu na Split i njegovu okolicu sve do najudaljenijih otoka. Od davnina je Marjan i duhovno utočište Splićana sa svojim drevnim crkvicama od kojih su neke doslovno uklesane u stijene.

Osim za šetnju, marjanske staze idealne su i za sve ostale vrste rekreacije, od trčanja, penjanja, biciklizma, plivanja, vožnje kajakom, a najbolje od svega je što u svim tim aktivnostima možete uživati na korak od centra grada. Zaljubljenici u tenis i badminton će terene pronaći na više divnih lokacija poput plaže Bene ili poviše Firula, gdje se poslije treninga mogu i okupati.

Marjan je isto tako dom najposjećenijem splitskom muzeju, Galeriji Ivana Meštrovića. Vila u kojoj se nalazi galerija bila je početkom 30-ih godina rezidencija Ivana Meštrovića. Danas je mjesto njegovih djela koje oduševljava, a vrlo je popularno mjesto i za razne domjenke te vjenčanja.

Posjetite splitske muzeje

Osim Meštrovićeve galerije, svakog zaljubljenika u kulturu oduševit će i splitski muzeji. Muzej arheoloških spomenika i Arheološki muzej čuvaju blago starih vremena. Vrijedni obilaska su i Muzej grada Splita, Etnografski muzej, Galerija umjetnina s jednom od najvećih zbirki hrvatske i međunarodne umjetnosti u zemlji, Pomorski muzej na tvrđavi Gripe, Kuća slave splitskog sporta u kojoj se čuva sjećanje na brojne sportaše koji su svojim uspjesima Split učinili hrvatskom sportskom metropolom itd. Odaberite ono što vas najviše zanima i krenite u obilazak!

Opustite se na plažama

Za razliku od nekih drugih gradova na obali, Split ima puno mjesta za kupanje u moru koje je čisto skoro kao na otocima. Cijela vodena linija splitskog poluotoka pogodna je za kupanje i to uz iznimnu raznolikost plaža, od pješčanih i šljunčanih pa sve do kamenih oaza na Marjanu. Najpoznatija splitska plaža su Bačvice koja je službeno otvorena prije točno 101 godinu. Pješčana plaža u srcu grada inače može primiti i preko deset tisuća kupača pa ima dovoljno prostora za propisanu fizičku distancu. Isti je slučaj i s ostalim poznatim plažama, od Firula, Trstenika, Žnjana, Kašjuna, Kašteleta pa sve plaže Bene. Na svakoj možete pronaći kafić ili lounge bar idealan za trenutke kad se poželite malo skloniti sa sunca i popiti kakvo osvježavajuće piće, kavu ili pojesti sladoled. A splitske plaže nisu samo mjesta za opuštanje, već i za brojne aktivnosti na otvorenom. Plivanje, jedrenje, wind surfing, picigin koji je nastao na Bačvicama – samo su neke od aktivnosti u kojima možete uživati.

Otiđite na jedrenje

Split je srce Dalmacije i nudi veliki izbor organiziranih izleta na otoke, sunset ture s izvrsnom zabavom te ponudom hrane i pića. Možete jednostavno iznajmiti jedrilicu i istraživati Dalmaciju.

Istražite okolicu

Još jedna mogućnost rekreacije u kojoj će uživati ljubitelji hodanja i istraživanja prirode je odlazak na planinarenje. Splićanima omiljena planina je Mosor, koja se proteže proteže uz more, na potezu od Splita do Omiša. Njegov najviši vrh je Veliki Kabal (1339 m), a jdan od posjećenijih vrhova je Vickov stup (1325 m). Na Mosoru je moguće pronaći mnoge špilje i jame, od kojih je najpoznatija Vranjača.

Još jedna planina za izlete i šetnje je Kozjak koji sa sjeverne strane okružuje grad Kaštela. Njegov najupečatljiviji dio je južna stijena (16 km), koja je ujedno najduža u Hrvatskoj, iako razmjerno male visine (50-250 m). Najviši vrh ovog primorskog Kozjaka je Veli vrj (779 m) na istoku grebena iznad Kaštel Gomilice. Cijeli Kozjak je isprepleten dobro označenim planinarskim stazama, a ima i četiri planinarska doma.

Svakako preporučujemo da istražite okolicu Splita, posebno naselja Žrnovnica, Slatine i Stobreč, gdje je osim kupanja i uživanja u prirodnim ljepotama, moguće otići na jahanje ili ribolov te zaigrati golf.

Ako imate vremena, uputite se i do Parka prirode Biokovo gdje je početkom mjeseca otvorena nova impresivna šetnica i vidikovac Skywalk.

Uživajte u spoju moderne i tradicionalne gastronomije

Dobrih konoba i restorana u kojima možete uživati u plodovima mora i dalmatinskim specijalitetima u Splitu ne manjka, a svi paze i brinu o sigurnosti svojih gostiju. Prije jela nemojte zaboraviti aperitiv, a s obzirom da se nalazite u srcu Dalmacije, naručite pravu dalmatinsku travaricu ili lozovaču. Dalmatinski pršut, slane srdele, sir iz ulja, pečena ili kuhana janjetina i pašticada s njokima samo su neka od jela koja obavezno morate probati. Svako jelo prate i poznata crna (Dingač, Postup, Faros, Babić) i bijela (Pošip, Maraština, Grk, Bogdanuša) vina, a nijedan obrok ne može proći bez deserta pa se na kraju počastite dalmatinskom rožatom ili kroštulama.

Nakon dobrog i obilnog ručka, sjednite u neki od kafića i prepustite se omiljenoj zabavi brojnih Splićana – pijuckanju kave i promatranju svijeta oko sebe.

Ne propustite 66. Splitsko ljeto

Splitsko ljeto je međunarodna glazbeno-scenska manifestacija koja obuhvaća dramski, operni, baletni i koncertni program. Uz Dubrovačke ljetne igre, najveći je, najstariji i najreprezentativniji nacionalni kazališni festival. 66. Splitsko ljeto započet će na Peristilu, 14. srpnja, premijerom Verdijeve opere Lombardijci. Tijekom 32 festivalska dana publici će ponuditi pet premijera u vlastitoj produkciji. Bit će prikazana 32 naslova u 44 izvedbe – sveukupno pet opernih, 14 dramskih, pet baletnih, 14 koncerata, četiri filmske projekcije i dvije izložbe. Završetak festivala planiran je za 14. kolovoza kada će biti dodijeljene tradicionalne nagrade Judita, a po prvi put će u tzv. post festum programu u sklopu Splitskog ljeta biti održana dva koncerta i u danima službenog zatvaranja.

Foto: Maksim Bašić, HNK Split

Učitati još
Zatvori