10 stvari koje morate vidjeti u Istri i na Kvarneru

10 stvari koje morate vidjeti u
Istri i na Kvarneru

Naša zemlja bogata je brojnim prirodnim i kulturnim ljepotama koje su poznate u cijelom svijetu. Od nacionalnih parkova i parkova prirode pa sve do kulturne baštine i jedinstvenih arhitektonskih ostvarenja, Hrvatska svojim ljepotama privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Postoji toliko mjesta od Slavonije i Zagorja preko Like i Gorskog Kotara pa sve do Istre i Dalmacije koja će vas jednostavno očarati da ćete ih sigurno poželjeti ponovno posjetiti. Nemoguće ih je sve odjednom pobrojati pa smo se u ovom članku fokusirali na Kvarner i Istru. U nastavku zato donosimo 10 najpoznatijih prirodnih i kulturnih atrakcija po kojima su Kvarner i Istra poznati, a koje morate vidjeti barem jednom u životu.

Trsatska gradina

Obilazak Kvarnera započinjemo u Rijeci. Najstariji dio grada je Trsat smješten na brijegu iznad Rijeke s kojeg se pruža pogled na cijeli Kvarner. Trsat je idealno mjesto za šetnju, kavu i razgledavanje znamenitosti. Najpoznatija je svakako Trsatska gradina, izbočeni vidikovac s kojeg se pruža pogled koji će vas ostaviti bez daha. Trsatska je gradina jedna od najstarijih fortifikacija u Hrvatskom primorju u kojoj su sačuvana obilježja ranosrednjovjekovne gradogradnje. Danas se ovdje nalaze i kafić, galerijski prostor s likovnim izložbama, održavaju se tematske manifestacije, koncerti i kazališne predstave na otvorenom.

Šetalište Lungomare

Šetnica Franje Josipa I najpoznatija je pod imenom Lungomare, a spaja pitoreskno mjestašce Volosko te Opatiju, Ičiće, Iku i Lovran. Ovaj simbol grada Opatije proteže se duž mora zbog čega je oduvijek bila omiljena opatijska šetnica. Prekrasno uređene staze odvest će vas do najljepših opatijskih plaža, slavnih znamenitosti poput Parka i Ville Angioline te kipa Djevojke s galebom. Upoznajte čari veličanstvenih starih vila i razgledajte spektakularne primjerke vrhunske arhitekture iz 19. stoljeća dok šećete uz more.

Park prirode Učka

Park prirode Učka obuhvaća istoimenu planinu i dio područja Ćićarije. Smješten je uz obalu sjevernog Jadrana na jednoj od najsjevernijih točaka Mediterana te veže Istru i kontinentalni dio Hrvatske. Na vrhu Vojak nalazi se kula, zaštitni simbol Učke, s koje se pruža veličanstven pogled prema Rijeci, kvarnerskim otocima, Istri, Platku… Učka nudi pregršt različitih sportskih aktivnosti od planinarenja, slobodnog penjanja, brdskog biciklizma, slobodnog letenja do brojnih sportskih natjecanja i utrka. Čekaju vas lijepo uređene planinarske i biciklističke staze, edukativne staze i šetnice, razne radionice i programi za najmlađe, a postoji i mogućnost stručnog vodstva.

Motovunske zidine

Motovun je jedan od najprepoznatljivijih simbola Istre. Taj drevni akropolski gradić smješten je na vrhu 277 metara visokog brijega do kojeg vodi najduže istarsko stepenište s 1052 stepenice. Njegov položaj i vizura čine ga jednim od najljepših starih gradova na Mediteranu. Ono što Motovun čini posebnim su i dva reda zidina koje ga štite, a građene su u ciklusima od 11. do 17. stoljeća. U 17. stoljeću dio zidina je porušen prema odredbama mirovnog sporazuma između Austrije i Venecije. Uživajte u pogledu na vinograde u kojima uspijevaju čuvena istarska vina te na Motovunsku šumu, stanište čuvenih tartufa.

Hum

Hum se nalazi u središnjoj Istri i poznat je kao najmanji grad na svijetu u kojem živi svega 20-ak stanovnika. Prema legendi, Hum je nastao kad su divovi gradili gradove u dolini Mirne te od preostalog kamenja na kraju izgradili Hum. Nalazi se na Aleji glagoljaša, kulturnoj znamenitosti s 11 spomenika starom hrvatskom pismu – glagoljici. Aleja započinje u mjestu Roču, a završava u Humu gdje je na gradskim vratima glagoljicom ispisana dobrodošlica svim posjetiteljima. Poznat je i kao Grad biske, rakije s imelom, čiji recept navodno potječe iz Huma. Tim se povodom svake godine krajem listopada u ovom gradiću održava Smotra rakija, na kojoj se natječu proizvođači rakija iz cijele Istre.

Eufrazijeva bazilika u Poreču

Eufrazijeva bazilika je najvrjedniji spomenik kulture u Poreču i jedan od najvažnijih hrvatskih spomenika uopće. Građena je u 6. stoljeću, na temeljima starije trobrodne bazilike, za vrijeme biskupa Eufrazija po kojemu je i dobila ime. 1997. godine uvrštena je na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Mozaici kojima su oslikani unutrašnjost i pročelje crkve ubrajaju se u vrijednu ostavštinu bizantske umjetnosti. Atrakciju predstavlja i jedinstven pogled na Poreč i njegovu okolicu sa zvonika.

NP Brijuni

Brijuni su jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Prostor nacionalnog parka obuhvaća otočje pred zapadnom obalom Istre s pripadajućim akvatorijem, a sastoji se od dva velika otoka – Veliki i Mali Brijun – i dvanaest manjih otočića bogate povijesti koja seže do prapovijesnih vremena. Budući da ga od obale dijeli Fažanski kanal, svakodnevno iz luke Fažana brodovi prevoze posjetitelje do Brijuna.

Limski kanal

Dvadesetak minuta vožnje sjeverno od Rovinja, nalazi se jedno od najljepših prirodnih bogatstava Istre – Limski zaljev. On je dio 35 km dugačke Limske udoline, koja se proteže skoro do grada Pazina. Sam zaljev je nešto duži od 10 km, dubine do trideset metara, i na najširem dijelu širok oko 600 metara. Sa obe strane uzdižu se prilično strma brda, ponegdje i do visine od 100 m. Limski zaljev je popularno turističko odredište zbog svoje geografske specifičnosti, divnog pejzaža, kulturnog sadržaja i gastronomske ponude bazirane na ribi i školjkama. Na istočnoj strani zaljeva nalazi se Romualdova špilja koja je zaštićena kao fenomen krša, ali i stanište kolonije velikog šišmiša, ugrožene i zakonom zaštićene vrste. Duga je 105 m, a uski i niski ulaz vodi do nekoliko većih i impresivnih dvorana. Moguće ju je posjetiti uz stručno vodstvo.

Amfiteatar u Puli

Amfiteatar ili Pulska Arena je najpoznatiji i najznačajniji spomenik u Puli. Građena je u I. stoljeću, u vrijeme vladavine cara Vespazijana, istovremeno s najvećom i najpoznatijom građevinom te vrste – Koloseumom u Rimu. Nekad su se u Areni održavale borbe gladijatora, u srednjem je vijeku korištena za viteške turnire i sajmove, a danas je savršeni ambijent za ljetne večeri koje su rezervirane za koncerte i Pulski filmski festival. Pulska Arena najveći je i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj. Uspoređujući ga s više od 200 rimskih amfiteatara, plašt pulskog amfiteatra s četiri stubišna tornja je najsačuvaniji i rijedak primjer jedinstvenih tehničkih i tehnoloških rješenja. 

Rt Kamenjak

Premantura je malo slikovito mjesto smješteno na vrhu najjužnije točke istarskog poluotoka, južno od grada Pule. Samo nekoliko minuta od Premanture nalazi se rt Kamenjak koji je od 1996. godine upisan na listu zaštićenih područja. Kristalno plavo more, brojne uvale i nevjerojatne plaže čine Kamenjak idealnim mjestom za izlete i sportske aktivnosti poput skokova u vodu ili cjelodnevno kupanje. Koliko je poseban, govori i činjenica da ga je poznati svjetski turistički vodič Lonely Planet uvrstio na listu najpoželjnijih lokacija za skroviti odmor na Mediteranu.

Foto: Unsplash, Pixabay

Učitati još
Zatvori