Caffe bar 505 ideja je Dore Martinović u kojoj spaja ljubav prema kavi i kvartu. Zavirili smo u njega
Caffe bar 505 ideja je Dore Martinović u kojoj spaja ljubav prema kavi i kvartu. Zavirili smo u njega

Caffe bar 505 ideja je Dore Martinović u kojoj spaja ljubav prema kavi i kvartu. Zavirili smo u njega

Svatko tko je odrastao u kvartu, zna kakva je to mreža uspomena, šarenih likova i priča koje se prepliću kroz svaki njegov prolaz i trg. Proći ulicom u kojoj ste odrasli, svojim školskim igralištem, sjesti u kvartovsku pizzeriju ili kafić gdje vas većina poznaje, a konobar zna kakvu kavu pijete, ima svoje draži. Često tolike da se iz kvarta ne damo!

Nedavno je otvoren još jedan takav kvartovski, ali originalan caffe bar, imena 505, na zadovoljstvo brojnih stanovnika zagrebačkog kvarta Špansko. Ideja je to Dore Martinović, influencerice poznate pod nadimkom dorica505 na društvenim mrežama, njenog supruga Nine Martinovića i njihova prijatelja Ivana Hriberskog.

Tim smo povodom, i prije službenog otvorenja, s Dorom popili kavu u ovom zanimljivom elevated kafiću i doznali sve o specialty kavi koju nude, kolačima, kroasanima, book clubu i posebnom merchu koji su pripremili.

Caffe bar 505
Caffe bar 505_Sanja Jagatić

Kvart povezuje

  • Kako ste došli na ideju otvaranja kafića i zašto ste odlučili da bude u Španskom?

Nino i Ivan pravi su kvartovski momci, dok sam ja, kao ‘pridošlica’ iz Dubrovnika dugo vremena smatrala da je Zagreb od Draškovićeve do Britanca. Međutim, kada smo suprug i ja počeli planirati zajedničku budućnost, shvatila sam da život u kvartu može pružiti poseban osjećaj povezanosti i zajedništva. Danas znam da je to bila najbolja odluka i sad sam i ja postala ‘teški kvart’.

Budući da suprug Nino već više od 10 godina radi u ugostiteljstvu, njegova želja za vlastitim kafićem bila je prirodan korak. A ja sam oduvijek voljela ispijati kavu polako, kao prava cura s mora. Odlučili smo spojiti naše strasti i želje i otvorili Caffe bar 505 – kafić s posebnim naglaskom na specialty coffee. Željeli smo stvoriti lijepo mjesto s ugodnom atmosferom i terasom gdje će ljudi moći uživati u kavi na poseban način.

Caffe bar 505_Sanja Jagatić

Dorina matcha

  • Po čemu je posebna kava koju pijemo, odnosno matcha koju ti češće odabireš? 

Kava koju poslužujemo u Caffe baru 505 je arabica iz Costa Rice, a odlučili smo se za nju i suradnju sa specijalistom za kavu Markom Brajkovićem nakon temeljite potrage za savršenim okusom. Širenje ponude kave jedan je od naših budućih ciljeva, planiramo uvesti i druge vrste koje će se moći i kupiti ovdje, s labelom 505. Što se tiče matche, jedan sam od njenih najvećih zagovaratelja! Inspiraciju za ovu koju nudimo u 505 dobila sam prilikom posjeta New Yorku prošle godine gdje sam isprobala nešto slično. Spojili smo matchu sa zobenim mlijekom i sirupom od vanilije. Na taj način malo se razbije zemljani okus matche i vjerujem da će se svidjeti većem broju ljudi.

Ako želite isprobati nešto novo, svakako tražite Dorinu matchu kad posjetite 505.

Caffe bar 505
  • Dok pričamo, zavirila sam u meni i primijetila da nudite i koktele zanimljivih naziva… 

Meni je omiljeni Ten 22 inspiriran cocktail barom našeg prijatelja Mirze Mulabegovića. Riječ je o jednom od najcool mjesta u gradu gdje sam probala njegov koktel s Antique pelinom, likerom od banane i sokom od limete i odlučila ga ponuditi i ovdje. Ostali kokteli na karti proizvod su mašte još jednog majstora u svom poslu, Marka iz Regular bara – koktel 505 s ginom, 506 s tekilom i 507 s viskijem.

Caffe bar 505
Caffe bar 505_Sanja Jagatić

Slatki predah

  • Osim toplih i hladnih napitaka, u 505 moći će se nešto i prigrsti? 

Da, jer i sama uvijek biram takva mjesta za kavu. U ponudi svaki dan imamo slatke i slane kroasane iz Bread Cluba i kolače moje drage prijateljice Ivane Čuljak. Kako je ona nedavno otvorila slastičarnicu Neka jedu kolače na Kvatriću, sad se zezamo da ona pokriva taj dio grada, a mi zapad. Kod nas se sve vrti oko broja pet pa tako imamo i pet vrsta kolača u ponudi. Cookie s čokoladom koji je veganska opcija, Frangipane s malinom, zatim najprodavaniji Ivanin kolač Pistacio Choux, opciju u čašici – pannacota, nutella i linolada i jedan kolač po mojoj mjeri. Zove se 505 Choux, a sadrži slanu karamelu, maslac od kikirikija, slastičarsku kremu, posip od kikirikija i zlatni listić.

Caffe bar 505
caffe bar 505

Morning. No thanks.

  • Kafić nema nikakvog vidljivog brendinga što je, pretpostavljam, učinjeno s namjerom…

Tako je. Svaka čaša, šalica, tanjur, sve je pomno birano, a izradila ih je Andrea Vukoja iz Dubrovnika (Vukoja art). Željela sam da imamo djelić mog rodnog Dubrovnika ovdje jer iako smo daleko geografski, srcu nismo. Kad sam joj rekla da će prostor biti uređen minimalistički, ali s dodatkom plave boje, točno je pogodila dizajn kakav želim.

Ideja za prostor je bila moja, ali ništa ne bi bilo isto bez arhitektice Mije Kozine iz KAKO Studija koja me divno vodila kroz cijeli proces.

Posebnu pažnju smo posvetili detaljima i brandingu samog kafića, tako da smo sav grafički dizajn prepustili Josipi Galić iz Može dizajna, od loga do 505 stickera. Čim smo završili s radovima, prostor se činio nekako sterilan, ali odmah mi je palo na pamet što nedostaje! Nazvala sam svoju prijateljicu Lanu, vlasnicu Tulip Studija i dogovorile smo da će 505 uvijek krasiti živo cvijeće. Ona je odmah prepoznala moju viziju, i stavila točku i na prostor.

Caffe bar 505

Od početka sam znala da želim community stol jer on nije samo komad namještaja, već je i simbol želje da 505 bude mjesto gdje se spajaju ljudi, ideje i priče. U Hrvatskoj nismo baš navikli sjediti s neznancima, dok je to u mnogim drugim dijelovima svijeta sasvim uobičajeno, ali možda se baš ovdje spoje susjedi, nastanu nova prijateljstva ili ljubavi…

Caffe bar 505
Caffe bar 505

Iznad community stola su posteri koje je izradila ilustratorica Mateja Sučević prema ideji meni dragog umjetnika Thomasa Lélua, a sadrže razne natpise poput: ‘How do you like your first coffee. Alone.’ i ‘Morning. No thanks.’

Caffe bar 505
  • Svaki djelić prostora od 58 kvadrata (bez terase), vrlo je pomno iskorišten. Pored ne tako popularnog dijela kafića, toaleta, nalazi se Book club dio. Kako funkcionira? 

Caffe bar 505 zamislila sam kao prostor gdje se održavaju razni događaji i gdje ljudi mogu zajedno uživati u različitim aktivnostima. Bit će ovo i mjesto za razne evente i buvljake, kao i book club.

Koncept funkcionira na principu “leave a book, grab a book”. Gosti mogu donijeti svoje knjige od doma, ostaviti ih za druge i uzeti nešto novo za čitanje. Također, održavamo suradnju s izdavačkom kućom Znanje koja nam svaki mjesec šalje nove knjige.

Mislili smo i na najmlađe – imamo kutak za klince gdje mogu crtati, slagati i uživati u kreativnim aktivnostima. Iza šanka imamo i working units, pa svatko tko svrati u 505 može ovdje u miru i raditi na laptopu. Sve je jako nepretenciozno, a pomno osmišljeno i svi su dobrodošli!

Caffe bar 505

Instagram: @caffebar505

Ulica Miroslava Milića 4, Zagreb

Radno vrijeme: pon-sub 7-23h/ned 8-22h

Foto: Sanja Jagatić , Karmen Oblak

Učitati još
Zatvori