Dora Martinović provela nas je kroz svoj renovirani stan
Dora Martinović provela nas je kroz svoj renovirani stan

Dora Martinović provela nas je kroz
svoj renovirani stan

Nema nam ništa draže nego zaviriti u interijer dobrih i ugodnih vibracija. Svestrana Dubrovkinja i majstorica svog zanata, Dora Martinović prve nas je provela svojim minimalističkim i funkcionalnim stanom koji dijeli s mužem Ninom. Atraktivan i estetski privlačan stan prošao je temeljitu adaptaciju koja je donijela funkcionalniji i moderniji koncept prostora, baš po mjeri vlasnika. U cijelom stanu prisutno je izmjenjivanje ravnih i zaobljenih linija te autentičnog duha klasike i modernog dizajna.

S ulaznih vrata ulazi se u dnevni prostor koji je odvojen na dvije prostorije – kuhinju te dnevni boravak odmah do nje. Pored toga, do izražaja su došli prekrasni prozori koji su osigurali obilje prirodne svjetlosti. Tako i kuhinjski dio i dnevni boravak izgledaju prostrano i prozračno.

Ostatak stana čini hodnik u kojem se nalazi veliki ormar, zatim balkon, spavaća soba i takozvana „šok soba“ koja će se s vremenom transformirati u „workspace“ te kupaonica u kojoj je najdominantniji asimetrični umivaonik. Posebnost stana su i detalji. Oni najbolje opisuju karakter osobe, daju onaj poseban „touch“ i čine životni prostor bogatijim. Kako izgleda proces od kupnje stana, preko dubinske adaptacije do finala, tko je ovom bračnom paru pomogao realizirati zamišljene ideje i otkud inspiracija te jesu li uspjeli stvoriti svoj dom iz snova, saznajte u intervju s Doricom.

  • Stan oslikava minimalizam i istančanu estetiku na svakom koraku. Kojom si se filozofijom vodila kod uređenja svoje oaze mira i tko ti je u tome pomogao?

Kao prvo, hvala na komplimentu! Jako dugo čekamo ovaj trenutak, kao i, vjerujem, svaki mladi par, i jako smo zadovoljni rezultatom. U stanu je bilo puno posla, budući da smo kompletno renovirali stan, od poda do stropa. Željela sam da odražava naš karakter, tako da je stan eklektičan; osnovne boje, drvo, mikrocement, dašak starog u stanu; cijevi, radijatori zajedno s modernim detaljima u jarkim bojama. Također ne volim gomilati stvari, volim da stan “diše” i da mi je u njemu mir, a mislim da smo to postigli.

U uređenju mi je pomagala arhitektica i prijateljica Tina Biloglav, od milja Babić. Jasno sam imala viziju i znala što želim, ali za sve tehničke stvari i pomoć pri odabiru tu je bila Tina. Odmah smo kliknule i nije joj trebao ni tren oka da shvati viziju i moj ukus, još uvijek obje zadovoljno trljamo ruke kad vidimo posao koje smo napravile. Također, moram istaknuti da smo imali veliku sreću s izvođačima radova, tvrtka Matić gradnja nam je spasila život i pomogla nam da stvorimo dom iz snova.

  • Moramo priznati kako sve izgleda filmski! Otkud inspiracija za cijeli ovaj koncept življenja?

Još jednom – hvala! Zapravo sam oduvijek znala otprilike kako želim da mi stan jednog dana izgleda, i moja vizija se nije puno mijenjala kroz godine, što mi je zapravo i drago. Vjerujem da to znači da mi neće doći želja da ponovno uređujem stan, bar ne u neko skorije vrijeme. Inspiraciju sam podsvjesno crpila od svugdje, jer kako i u modi, tako ni u arhitekturi nemam nekoga ili nešto što slijepo slijedim ili “kopiram”, mislim da stan odražava mene i supruga te našu energiju.

  • Imaš li neki svoj kutak ili najdražu prostoriju u kojoj posebno voliš provoditi vrijeme?

Možda da me to isto pitanje pitate u nekom idućem intervjuu, budući da naš stan i ja trenutno proživljavamo “medeni mjesec” fazu 🙃 Uselili smo 1.5. i još uvijek ga zaljubljeno gledam i ne mogu vjerovati da je to naše. Zaista smo uložili puno ljubavi u svaku prostoriju, i svaka mi je najdraža. Preostaje nam urediti malu sobu koja je do dolaska ormara bila takozvana “šok soba”, kao i dodati poneke detalje koje još uvijek čekam. Tako da će taj odgovor pričekati.

  • Detalji podižu svaki interijer i daju onaj poseban “touch”. Koje detalje bi izdvojila kao idealno rješenje da bi se obogatio životni prostor?

Apsolutno smatram da je ključ u detaljima, upravo oni najbolje opisuju karakter osobe. Isto tako smatram da je to individualno; za mene bi to bile knjige (koje u mom slučaju još uvijek uredno stoje spakirane na tavanu), slike, posteri te sitnice s putovanja. Uvijek kupujem funkcionalne suvenire, nešto što je tipično za zemlju u koju otputujem, a pri svakom korištenju ću se sjetiti neke pustolovine s putovanja. Zato sam kroz pola Istanbula cijeli dan nosila gramofon i ploče, iz Meksika tequile koje ćemo otvoriti za neku posebnu prigodu, a moja prijateljica nam je poklonila kip glave Solinjanke koji bih izdvojila kao moj najdraži detalj iz stana.

  • Koje dućane u Zagrebu bi preporučila za kupovinu namještaja i sitnica za dom?

Mi smo većinu namještaja dali raditi po mjeri, tako da mi je zapravo drago da nismo kupovali previše po generičkim dućanima. Što se naših tvrtki tiče, apsolutno bih preporučila Eduro koji je radio moj stakleni ormar u spavaćoj sobi, potpuno sam zaljubljena u njega, kao i u kuhinjski otok kojeg je radila ekipa iz Credo centra. Ono što naš stan čini posebnim je staklena stijena takoder domaće tvrtke EGLE.

Od osnovnih stvari u stanu, parketa i kupaone, svaka preporuka ide za našu hrvatsku firmu Mopar parketi (Trend parket nijanse Treasure, budući da sam dobila već sto upita) te tvrtku Nova ploča koja je radila mikrocement od kojeg je napravljena cijela kupaona. Također, jedan od dražih detalja u stanu je vodootporna tapeta u tušu koju je radio Studijo., domaća tvrtka koju vodi žena poduzetnica, ujedno dobitnica nagrade za najljepšu tapetu – Maslinik!

Ukoliko ste kao i ja ljubitelj vintage stvari, kao i stvari s junkyarda – pogledajte Smetnjak; izrađuju prekrasne stolice i naslonjače od ničeg! Ostatak namještaja smo uglavnom kupili u Enzi Home, firmi koju također jako volim, a činjenica da dolaze iz Turske mi je još draža! Što se sitnica tiče – ukoliko još niste, bacite oko na dućan Selectedd , tamo apsolutno uvijek nađem nešto jako kul i atipično! Za sve ostalo, tu je uvijek online shopping, od kojeg također ne bježim! 🙃

  • Jesi li uspjela stvoriti svoj dom iz snova?

Apsolutno, sretna sam i zahvalna. Radujem se novim uspomenama koje tek trebamo stvoriti u stanu.

Učitati još
Zatvori