Znate li što je Jolabokaflod? Svi knjigoljupci će voljeti ovaj božićni običaj
Znate li što je Jolabokaflod? Svi knjigoljupci će voljeti ovaj božićni običaj

Znate li što je Jolabokaflod? Svi knjigoljupci će voljeti ovaj božićni običaj

Jeste li ikada čuli za Jolabokaflod? Riječ je o islandskom običaju u kojom se na Badnju večer vrši razmjena knjiga. No one ne mora biti rezerviran za hladni sjever već ga možemo prigrliti i u svome domu. Ako se dvojite što odabrati možete se povesti s dva primjera.

Primjerice, možete odabrati knjigu iznenađenja odabravši paket po osobinama osobe kojoj kupujete. Primjerice, izdavač Stilus je osmislio četiri tematski različita paketa o kojima više možete doznati ovdje.

S druge strane, možete se odlučiti na kupnju naslova koji su trenutno pravi hit u domaćim knjižarama. Knjige koje su oduševile Hrvate čekaju vas u nastavku!

Knjige Božić

Favoriti ovogodišnjeg Interlibera

Novi roman autorice megabestselera Tu sam pred tobom, prema kojem je i snimljen hit-film, govori o dvjema ženama koje su sasvim slučajno u teretani zamijenile torbe. I premda su njih dvije posve različite, jesu li spremne biti tu, jedna za drugu? Otkrivamo u knjizi U tvojim cipelama.

Društvene mreže osvojio je psihološki triler Kućna pomoćnica koji se čita u jednom dahu sve do posljednje stranice. Sudeći prema statistikama prodaje, zaintrigirao je i domaću publiku!

Deset godina bilo je potrebno američkom piscu Anthonyju Doerru da dovrši roman Svjetlo koje ne vidimo. No, zasigurno ne žali za njima jer mu je spomenuti naslov priskrbio prestižnu Pulitzerovu nagradu. Njegovoj novootkrivenoj slavi zasigurno je pridonijela istoimena serija koja je dostupna na Netflixu.

U tvojim cipelama
Kucna pomocnica
Svjetlo koje ne vidimo

O životu

Svjetski bestseller zaludio je i hrvatsku publiku. Poznati klinički psiholog Jordan B. Peterson u djelu 12 pravila za život nudi svoj protuotrov kaosu, a njegovi odgovori na najteža životna pitanja privukli su velik broj čitatelja.

Među publicističkim naslovima trenutno uspješno kotiraju još jedna pravila. Ovoga puta to je 8 pravila ljubavi, nova knjiga Jayja Shettyja, autor bestselera Razmišljaj kao redovnik, koja nudi relevantan vodič za svaku fazu romanse.

Naslov koji je proteklih mjeseci privukao veliku pažnju zasigurno je knjiga Putovanje zvano igra, djelo prerano preminulog arhitekta i stručnjaka za marketing Marka Babića. Na prvu knjiga o raku, zapravo je to priča o optimizmu, nadi i radosti života koja nam je svima potrebna.

12 pravila za život
Marko Babić, Putovanje zvano igra

Novi naslovi koji su privukli pažnju

Ljubitelj hrvatske publike zasigurno je argentinski pisac Jorge Bucay, a aktualni božićni popusti predstavljaju sjajnu priliku da njegova popularna djela nabavite po sniženim cijenama.

Moćno ispripovijedan roman Raj dobitnika Nobelove nagrade za književnost istodobno je kronika odrastanja afričkog dječaka, tragična ljubavna priča i priča o surovoj europskoj kolonizaciji istočne Afrike.

Naslov koji je privukao pažnju domaćih čitatelja jest Dan kada sam naučila voljeti sebe, nova knjiga francuske spisateljice i životne trenerice Maud Ankaoua. Roman je to o osobnom razvoju, ljubavi i prijateljstvu.

Priče za razmišljanje
Dan kad sam naucila voljeti sebe

Književni hitovi s domaćim potpisom

Među novim književnim naslovima koji su privukli pažnju javnosti vrijedi istaknuti novi roman renomiranog domaćeg autora Kristiana Novaka nazvan Slučaj vlastite pogibelji, koji se našao na vrhu najtraženijih naslova prošlog mjeseca.

Odlomke iz ludih osamdesetih u svojem nam djelu Kronika sretnih trenutaka donosi redateljica i spisateljica Snježana Banović. Zašto je ova knjiga podigla prašinu doznajte ovdje.

Prvi krimiroman iskusna filmskog režisera i scenarista Davora Žmegača Crvotočina pokazuje složenost svijeta, njegovih privida koji se mogu mjeriti s filmskima, otvara niz moralnih pitanja, od onih o pasivnosti u doba velikog zla do pitanja o nasljeđivanju krivnje i dosezima osvete.

Kristian Novak
Kronika sretnih trenutaka
krimići

Sve što Tisja osmisli

Split osamdesetih još uvijek je podsjećao na Smojin Split iz Veloga mista i na Fellinijev Mediteran. U takvoj sredini prepunoj veselja i ludorija, u kojoj nema prave hijerarhije, odrastala je Tisja Kljaković Braić. Njezina debitantska knjiga U malu je uša đava prometnula se u pravi književni hit.

PS: Nakon nezaboravnih knjiga karikatura Oni i Oni 2, koje su osvojile srca domaće publike, Tisja je nedavno predstavila i slikovnicu Pita moja mama imate li jedno jaje. Uz ovu urnebesnu slikovnicu upoznat ćete znatiželjnu djevojčicu Nastju, koja s prijateljima neprestano upada u avanture i uroniti u prepoznatljivi svijet – humora, topline i beskonačne mašte.

U malu je uša đava
Tisja Kljaković Braić

Prigodan naslov za kraj

U hladnim prosinačkim danima, kada se blagdanski duh širi poput čarolije, pozivamo vas da uronite u toplinu i mudrost dobro poznatog klasika Božićne priče Charlesa Dickensa. Čarolija njegove optimistične pripovijesti jednako je moćna, živa i nepogrešivo dirljiva danas kao i onda kad je prvi put objavljena.

Foto: Pexels, PR

Učitati još
Zatvori