Njegova pravila ljubavi zaludila su svijet. A napokon su dostupna i na hrvatskom jeziku
Njegova pravila ljubavi zaludila su svijet. A napokon su dostupna i na hrvatskom jeziku

Njegova pravila ljubavi zaludila su svijet. A napokon su dostupna i na hrvatskom jeziku

Jeste li posljednjih dana naletjeli na ime Jay Shetty i njegove zanimljivije isječke govora o ljubavi? Ili ste možda čuli za relativno novu knjigu 8 rules of love? Nije tajna da volimo teme wellbeinga i rada na sebi pa su ovakvi profili ono na što rado stišćemo follow. Doduše, ne znamo ni sami kako nam je ovo ime promaknulo do sada.

Radi se o 35-godišnjem britanskom piscu, podcasteru i motivacijskom govorniku indijskih korijena. Njegov put do uspjeha kojeg trenutno živi je u najmanju ruku zanimljiv i vrlo inspirativan. Pokazatelj je da odbijenice poslodavaca nisu razlog za odustajanje i da je vjera u sebe puno važnija kako bismo radili ono što želimo i u skladu sa svojim vrijednostima. Tko je Jay Shetty, mladić kojeg na društvenim mrežama prate milijuni?

Jay Shetty bio je ustrajan da pronađe svoju svrhu

Razmišljate li ponekad o svojoj svrsi i kakav posao je onaj koji će vas istinski ispunjavati i uz koji ćete se osjećati dobro? Najčešće smo svi mi skloni ne razmišljanju previše o tome jer život ne pita – treba biti sretan da nešto radiš od čega možeš živjeti pa u količini posla ne stigneš niti razmišljati koliko si sretan i ispunjen. Jay za sebe kaže da je i on bio u toj situaciji. Korak do samoga dna.

Odbili su ga u čak 40 tvrtki jer je u sklopu životopisa istaknuo da je služio kao redovnik tri godine. U tvrtki u kojoj je radio 80 sati tjedno osjećao je da ne ispunjava svoj potencijal. Osjećao je također da svijetu može puno više pružiti i shvatio je da je za pronalazak njegovog smisla najbolje otići u redovnike i služiti. Bio je pred bankrotom i nitko nije vjerovao u njegov uspjeh kao ni u to da će njegove ideje uspjeti. Koliko su samo bili u krivu…

Njegovo putovanje zapravo počinje s 21 godinom kada je odlučio svoj život usmjeriti na vlastiti rad i služenje. Tri godine živio je na način da je meditirao po 4 do 8 sati dnevno, proučavao bezvremensku mudrost i služio drugima u obližnjim zajednicama. Znao je da to nije njegovo mjesto na kojem treba ostati zauvijek i da njegova svrha leži negdje drugdje. Ipak, ovo ga je u mnogočemu predodredilo za kasnije jer je nakon odlaska primijenio sve što je naučio u stvarnom svijetu.

Pisac svjetskih bestsellera za osobni rast i razvoj

Zahvalnost, empatija i meditacija postali su njegovi glavni alati, odnosno način života. Ističe i to kako je živjeti kao redovnik u Indiji bilo kao ići u životnu školu jer „monk midset“ zaista djeluje na nas kako bi pronašli svoju svrhu, naučili upravljati negativnim mislima, izgradili svoje samopouzdanje i nadvladali strahove. Upravo zato je i 2020. napisao svoju prvu knjigu Think like a monk koja je ujedno i najprodavanija knjiga na Amazonu. U njoj je podijelio sve mudrosti i alate koji pomažu u promjeni životnih navika.

Skoro tri godine poslije, u siječnju ove godine izdao je novu knjigu – 8 rules of love, koja je napokon dobila i hrvatsko izdanje (pronaći ga možete ovdje). Većinu nas nitko ne uči kako voljeti pa vještine i znanja potrebne za dobru vezu crpimo tek iz romantičnih filmova i popularne kulture. Umjesto da o ljubavi govori kao o eteričnom konceptu ili zbirci klišeja, Jay Shetty nudi konkretne korake koji će nam pomoći da razvijemo potrebne vještine kako bismo prakticirali i njegovali ljubav bolje nego ikad dosad.

Genijalni podcast koji morate početi slušati

Ime ovog podcasta je On purpose u sklopu kojeg Jay Shetty živi svoju svrhu – učiniti mudrost viralnom. Radi se o self help kategoriji podcasta koja izlazi svakog petka i ponedjeljka. Odlična je stvar što u svom podcastu ne obrađuje isključivo jednu temu. Prije svega donosi fascinantne razgovore s nekima od najpronicljivijih ljudi na svijetu, obrađuje teme posla, ljubavi i rada na sebi. Otkako smo prije desetak dana otkrili svijet Jay Shettyja i more epizoda koje su dostupne za slušanje na streaming servisima, poslušali smo ih nekoliko. Za početak, najviše smo se zainteresirali za ljubavne epizode koje smo kroz par dana slušale jedne za drugom. Generalno, možemo reći da formu podcasta zadnje dvije godine jako volimo jer nam omogućuje da korisne informacije slušamo i učimo u pokretu.

Četiri faze ljubavi kroz koje prolazimo u životu

Od svih koje smo do sada poslušale, jedna nas je epizoda posebno oduševila. I to ona o fazama sklapanja odnosa. Jay smatra kako postoje četiri faze. Redom su to: privlačnost, snovi, borba i rast te povjerenje. U prvoj fazi privlačnosti Jay priča o tome kako su tri spoja dovoljna da shvatimo jesmo li kompatibilan s osobom i isplati li se dalje ulagati u odnos. Prvi dejt treba nam poslužiti kako bi upoznali osobnost osobe s druge strane i vidjeli koliko je ona kompatibilna s nama.

Drugi dejt rezerviran je za to da upoznamo vrijednosti osobe koja vas je privukla. Neka od pitanja koja je dobro tada postaviti su: koja te osoba najviše dojmila u životu, što je najbolje što si do sada napravio, imaš li neki life changing trenutak, da dobiješ na lutriji na što bi potrošio, koja je najspontanija, a koja najteža stvar koju si napravio, što bi napravio da imaš dovoljno novaca i ne trebaš radit te na što si najviše ponosan. Na trećem spoju trebalo bi pak upoznati snove dotične osobe i vidjet koliko je spremna pričati o budućnosti.

Sadržaj koji želimo pratiti i iz njega učiti

Mislili smo kako bi nam neki od ovih smjernica mogli zaista biti i korisni kada upoznamo novu osobu pa smo ih religiozno zapisali. Često ono što čujemo danas, mislimo da nećemo zaboraviti nikad. Ipak, realnost je malo drugačija pa je neke od savjeta ponekad dobro i dokumentirati. Mi vam nećemo otkriti cijeli sadržaj ove epizode podcasta, već vas potičemo da i vi otkrijte sve mudrosti Jay Shettyja i On purpose podcasta.

Prije svega zapratite njegov profil jer u moru konzumerizma i lažnog Instagram života, ovakvi sadržaji odmor su za dušu. Osim toga prilika su i da stanete i razmislite o pojedinoj pročitanoj ili poslušanoj misli. Prateći ovakve ljude svakodnevno možda zaista počnemo drugačije gledati na ljubav i odnose. Možda za promjenu ne odlučimo čupati cvijeće, već ga zalijevati pa već jednom naučimo razliku između sviđanja i ljubavi.

Foto: Instagram (@jayshetty), PR

Učitati još
Zatvori