Interijer mjeseca: Zagrebački stan u potkrovlju oličenje je modernog uređenja
Interijer mjeseca: Zagrebački stan u potkrovlju oličenje je modernog uređenja

Interijer mjeseca: Zagrebački stan u
potkrovlju oličenje je modernog uređenja

U našoj rubrici Interijer mjeseca trudimo se pronaći one koji se ističu posebnim dizajnom i uređenjem. U potrazi za raznim inspiracijama za uređenje, pronalazimo interijere koji svojim dizajnom i organizacijom odgovaraju našem stilu. Ovoga puta za oko nam je zapeo zagrebački stan u potkrovlju specifičnog prostornog uređenja.

Interijer mjeseca, Zagrebački stan u potkrovlju_Grigor Bartolec (1)

Baarg studio

Stan se nalazi u istočnom dijelu Zagreba. Ima 95m2 i namijenjen je za obitelj s dvoje djece. Iza uređenja stoji Baarg studio. Riječ  je o arhitektonskom studiju iz Zagreba koji je 2017.g., nakon više godina rada u struci, osnovao arhitekt Grigor Bartolec.

Studio djeluje prvenstveno u području stambene arhitekture – obiteljske kuće i stambeni interijeri uz povremeni izlet u neku drugu tipologiju.

Interijer mjeseca, Zagrebački stan u potkrovlju_Grigor Bartolec (7)

Projektiramo život, a ne prostor

Arhitekt Bartolec predstavio nam je svoj projekt stana u potkrovlju, ali i istaknu što mu je važno pri projektiranju i općenito u radu na projektima. Kod projektiranja i dizajniranja krećemo uvijek od postavke da projektiramo život, a ne prostor. Umjesto kuhinje potrebno je projektirati pripremanje ručka, a umjesto dnevnog boravka druženje. Tlocrt uvijek mora funkcionirati, a prostor maksimalno podržavati život koji će se odvijati u njemu. Zato posebno inzistiramo na tome da dobro upoznamo naše investitore jer jedino tako možemo doći do rješenja koje će biti  stvoreno za njih i njihov život.

Sve je to potrebno kako bi budući stanari bili zadovoljni i osjećali se ugodno u svom domu. A Grigor Bartolec je dodao i da sam dizajn interijera kao finalna faza projektiranja koja uključuje odabir boja, materijala, tekstura nama nekako uvijek proizlazi logično iz prethodne faze rješavanja arhitektonskog aspekta i u osnovi naglašava ideje i projektni zadatak koji su bili postavljeni. Ako nije prirodno proizašao znači da se trebamo vratiti korak unatrag i još raditi na prethodnoj fazi.

Interijer mjeseca, Zagrebački stan u potkrovlju_Grigor Bartolec (10)
Interijer mjeseca, Zagrebački stan u potkrovlju_Grigor Bartolec (9)
Interijer mjeseca, stan u Zagrebu (1)
Interijer mjeseca, Zagrebački stan u potkrovlju_Grigor Bartolec (11)

Zagrebački stan u potkrovlju

Iako su im projekti najčešće produkt suradnje više arhitekata, u ovom slučaju arhitekt Grigor Bartolec radio je sam. Investitor je moj bivši kolega i prijatelj kojeg znam godinama, pa je suradnja jedan na jedan na ovom projektu bila logičan odabir, dodao je.

Zadatak je bio projektirati i urediti neuređeno potkrovlje ispod dvostrešnog kosog krova u višeobiteljskoj stambenoj zgradi. Postojeće stanje je bio prostor koji nije u funkciji, s neobrađenim vanjskim zidovima, gola armiranobetonska ploča na podu bez slojeva poda i bez pregradnih zidova. Prostor je imao ukupno dva prozora i jednu manju staklenu stijenu za izlazak na balkon. Postojala su četiri armiranobetonska stupa i dimnjak unutar prostora. Projektni program je predviđao ulazni prostor s walk-in garderobom, tri spavaće sobe, kupaonu i dodatni wc te otvoreni prostor boravka, blagovanja i kuhinje, kao i malu biblioteku.

Interijer mjeseca, Zagrebački stan u potkrovlju_Grigor Bartolec (5)

Izazovi organizacije prostora

S jedne strane, dispozicija postojećih stupova, dimnjaka i prozora bila je ograničavajući i definirajući faktor tlocrtne dispozicije. S druge strane, postojeća dispozicija bila je ujedno kreativni faktor koji usmjerava na nestandardna rješenja, istaknu je Grigor.

Ovaj projekt je tako sadržavao i arhitektonski dio u kojem je rješavana tlocrtna dispozicija i interijerski dio u kojem su definirane boje, obrade i teksture.

Radovi su počeli u siječnju ove godine, a završetak i useljenje su planirani u srpnju. Pri uređenju ovog stana vodilo se računa o tome da se budućim stanarima i korisnicima omogućiti prostor u kojem će rado boraviti i osjećati se ugodno. Što je u ovom projektu uspješno realizirano.

Interijer mjeseca, Zagrebački stan u potkrovlju_Grigor Bartolec (2)

Spoj topline i prozračnosti

S obzirom na to da je prostor dosta „razveden i razigran“, s vidljivim konstruktivnim elementima krova, odabrana je mirna i elegantna crno-bijela shema s toplim materijalima kao osnova. Podovi su parket (orah) uključivo i kuhinju, sanitarije su potpuno u off-white pločicama. Zidovi i krov su u kremastoj off-white boji, a zidovi i strop ulaznog prostora i biblioteke su u tamno sivoj limewash obradi. Moramo priznati, savršen spoj topline i prozračnosti.

Interijer mjeseca, Zagrebački stan u potkrovlju_Grigor Bartolec (8)

Prostrano i ugodno

Već prvi pogled na ovaj stan, oduševio nas je. Detalji su spojeni u savršenu koheziju i odlično funkcioniraju zajedno. Ne možemo izdvojiti što nam se više sviđa. U centru prostora otvorenog koncepta nalazi se arhetipsko ognjište u vidu kamina na drva, savršen kutak za duge romantične večeri.

Nakon otvaranja ulaznih vrata pristupa se manjem ulaznom hodniku koji funkcionira kao međuprostor između stubišta i prostora stana i onemogućava pogled u stan sa stubišta. Hodnik je ličen u vrlo tamnu, sivu limewash boju, kao i biblioteka kod ulaza te su oba zamišljeni kao intimniji, manji i niži prostori. Prostor otvorenog koncepta se otkriva tek po prolasku kroz ulazni hodnik te se otvara u punoj visini s velikim krovnim prozorima, pun prirodnog osvjetljenja. Trenutak ulaska je zamišljen kao trenutak prostorne senzacije i kao svakodnevna radost pri ulasku u dom. Što je uspješno realizirano.

Interijer mjeseca, Zagrebački stan u potkrovlju_Grigor Bartolec (4)

Praktični detalji

Privatni dio stana je odvojen od otvorenog koncepta sa staklenom stijenom i zavjesom koja daje mogućnost otvaranja ili zatvaranja tog dijela, ovisno o trenutnom načinu korištenja.

Glavna spavaća soba je pozicionirana s ulazom direktno iz otvorenog koncepta čime se tijekom dana i otvaranjem vrata ona pridružuje tom prostoru i dodatno se osvjetljava prostor. Biblioteka je pozicionirana na strani prema stubištu točno na mjestu gdje se na stubištu nalazi prozor. Stoga je na toj poziciji otvoren jedan prozor s mutnim staklom koji omogućava u isto vrijeme i privatnost u stanu i dodatno osvjetljenje stana.

Interijer mjeseca, Zagrebački stan u potkrovlju_Grigor Bartolec (3)

Važnost svjetla

Stan je projektiran s razmišljanjem fleksibilnog korištenja i prilagođavanja trenutnom načinu korištenja. Open space je centralno pozicioniran i prema njemu se mogu ostali dijelovi stana po potrebi otvoriti ili zatvoriti. Primjerice, ako se zavjesa prema spavaćem dijelu otvori i ako se vrata kupaone, soba i glavne sobe otvore, cijeli prostor stana postaje jedan prostor. Tako open space biva osvijetljen sa sve četiri strane i preko krovnih prozora, što je svakako velika prednost ovog gradskog stana u potkrovlju.

Interijer mjeseca, Zagrebački stan u potkrovlju_Grigor Bartolec (12)

Usto, glavna prednost ovog prostora je prilagođenost obitelji koja će živjeti u njemu. Smatram da je to osnovni zahtjev kojem je potrebno stremiti pri svakom projektiranju, zaključuje Grigor. Na kraju krajeva, potrebno je stvarati prostore koji potiču dobar život i radost te ispunjavaju trenutne, ali i koji će anticipirati buduće potrebe korisnika.

Interijer mjeseca, Zagrebački stan u potkrovlju_Grigor Bartolec (6)

Foto/vizualizacije: Grigor Bartolec

Učitati još
Zatvori