Donosimo listu serija koje će vam izliječiti ljetnu dosadu
Donosimo listu serija koje će vam izliječiti ljetnu dosadu

Donosimo listu serija koje će vam
izliječiti ljetnu dosadu

Serije su mnogima omiljena aktivnost. Bilo da ih bingeamo ili nestrpljivo čekamo epizodu po epizodu, svi se vole s vremena na vrijeme opustiti uz najdraže serije. Hollywood je nedvojbeno najveća sila kada je riječ o sedmoj umjetnosti i serijama, a u zadnje vrijeme se malo muče. Naime, scenaristi iz organizacije Writer’s Guild of America štrajkaju već dva mjeseca, a pridružili su im se i glumci.

Upravo oni su zaslužni za najpopularnije serije danas, a štrajkaju protiv moćnih producenata velikih produkcijskih kuća. Što to znači za nas? To znači da su serije koje očekujemo ove godine odgođene do daljnjeg. Ne znamo do kad ćemo ih morati čekati, ali znamo da bez serija ne možemo. S obzirom na to koliko različitih serija kroz različite žanrove možemo otkriti, mi smo pripremili listu serija koje su nas oduševile zadnjih par godina.

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

Ništa ne liječi dosadu više od dobre stare misterije. Dirk Gently’s Holistic Detective Agency možda ima čudno ime, ali je serija zapravo još čudnija. No, nek vas to ne spriječi jer fantastična je. Riječ je o holističkom detektivu Dirk Gentlyju koji istražuje nadnaravne slučajeve. Seriju je producirao BBC, ali je dostupna na Netflixu i sa samo dvije sezone, nije je teško bingeati. Zanimljiva je, misteriozna, čudna i duhovita. Vrlo se lako pogubiti u priči ako niste sto posto uključeni u gledanje, ali srećom napetost i akcija drže vas priključenim za ekran bez problema. Poželjet ćete biti uključeni u istraživanje ubojstava u drugim dimenzijama i rješavanje slučajeva, a Dirk Gently nije onakav detektiv kakvog očekujete. Zapravo je dosta smotan i naivan, ali ima sposobnosti koje nema nitko drugi. Zaista posebna serija koja ne nalikuje nijednoj do sad, Dirk Gently je zabavna i odlična ako patite od dosade.

serije
serije

Sharp Objects

Ako volite misteriju, ali ipak s malo manje paranormalnih aktivnosti, toplo preporučujemo mini seriju Sharp Objects. Jedna je od boljih HBO mini serija, a rijetko kad se spominje. Prati kriminalističku reporterku Camille Preaker koja se vraća u svoj rodni grad kako bi istražila ubojstvo dviju mladih djevojaka. Prava zavrzlama kreće kada povratak u rodni grad kod Camille počne izazivati neke ne baš lijepe uspomene s kojima se mora suočiti. Glumi je izvrsna Amy Adams, jedna od najboljih glumica ovog stoljeća. Možda zvuči kao klasična krimi priča, ali tajne koje obavijju Camillino djetinjstvo, a pogotovo njen odnos s majkom i 13-godišnjom polusestrom koju jedva poznaje čini ovu seriju pravom misterijom. Ne možemo se zasititi dobre glume Amy Adams te bi rekli kako joj je ovo uloga života.

serije
serije

Severance

Mislim da ne bismo pogriješili kad bi rekli kako je Severance najbolja serija prošle godine i jedna od najzanimljivijih koje smo ikada pogledali. Severance je dobila popriličan hype kada je izašla, a kritičari i ljubitelji sci-fi žanra bili su oduševljeni. Ako joj iz nekog razloga niste još dali priliku, ovo je znak da je morate pogledati. Riječ je o Marku koji vodi tim uredskih djelatnika čija su sjećanja kirurški podijeljena između poslovnog i privatnog života. Kada su na poslu, ne sjećaju se apsolutno ničega iz privatnog života i obrnuto. Zaplet nastaje kada se izvan posla Marku obrati misteriozni kolega te Mark kreće na pravo putovanje kako bi otkrio istinu. Tek je izašla prva sezona i jedva čekamo sljedeću jer uzbuđenje i napetost drži vas na rubu stolca. Nismo niti jednom scrollali po društvenim mrežama dok smo gledali Severance. Odlična gluma Adama Scotta kojeg smo navikli gledati u komedijama, ostavlja bez daha, a tu su i John Turturro, legendarni Christopher Walken i odlična Patricia Arquette. Severance ne smijete propustiti.

serije
serije

Dark

Još jedna sci-fi serija odlična kada patite od ljetne dosade, Dark je sada već poprilično poznata u krugovima ljubitelja znanstvene fantastike i misterije. Netflixova njemačka serija pravi je nadnaravni twist. Kada dvoje djece misteriozno nestane u malom njemačkom gradu, počne se otkrivati kompleksan odnos četiri povezane obitelji. Dark ima pregršt twistova, putovanja kroz vrijeme, drugih dimenzija, tenzije i ljubavnih priča. Prava je sci-fi poslastica s elementima psihološkog trilera. Serija ima tri sezone kroz koje je savršeno ispričana priča, ali preporučujemo da mobitel isključite jer ako iti malo skrenete pozornost na nešto drugo, pogubit ćete se. Dark je napravljena da se premotava i ponovno gleda jer je vrlo moguće da ćete s drugim gledanjem uhvatiti nešto što u početku niste.

serije
serije

Fleabag

Ovu seriju ne možemo dovoljno nahvaliti. Reći da je njezina kreatorica Phoebe Waller-Bridge genij je podcjenjivanje. Fleabag spada u žanr tragi-komedije i možemo reći kako je možda i najbolja serija tog žanra, ali i šire. Sama činjenica da je Waller-Bridge za nju osvojila tri Emmyja je impresivna, ali ne iznenađuje. U vremenu kada je jako teško napraviti nešto novo što će šokirati i iznenaditi, Fleabag uspijeva upravo to i upravo zato su svi oduševljeni njome. Serija prati mladu ženu koja se pokušava nositi s nedavnom tragedijom i svojim životom u Londonu. U seriji se razbija četvrti zid tako da Waller-Bridge komunicira s nama. Osjećamo se uključeno, kao da s njom prolazimo kroz sve, kao da smo joj prijatelji. Fantastična gluma sporednih likova poput njezine sestre, oca, pomajke i slavnog hot priesta odlično nadopunjuje samu Waller-Bridge koja je centar priče. Serija ima dvije sezone i epizode traju oko 20 minuta tako da bingeanje neće predstavljati problem. Fleabag je serija u kojoj u jednoj sceni umirete od smijeha, da bi u drugoj plakali. Fleabag je pravo remek djelo.

serije
serije

BoJack Horseman

Rijetko koja animirana serija nas uspije rasplakati, a BoJack Horseman je jedna od njih. Također tragi-komedija koja je već sad poprilično popularna. Ako se odlučite pogledati BoJack Horsemana pripremite se na šest sezona i 77 epizoda. Animacija je jako zanimljiva. Osobe u seriji koje su poznate su napravljeni kao životinje, a obične osobe kao ljudi. Serija prati BoJacka, zaboravljenu zvijezdu sitcoma Horsin’ Around koji je sada čangrizav, alkoholičar i koji se žali na sve. Prvih par epizoda su jako duhovite i imaju taj štih odrasle animacije da bi serija postepeno samo postajala sve mračnija i tužnija. Često na vrhu liste kada je riječ o animiranim serijama, BoJack je puno više od pukle animacije. Način na koji pratimo muke glavnog lika da se popravi, samodestrukcija i depresija elementi su koji se prožimaju kroz seriju. Njegov odnos s ostalim likovima toksičan je, ali do kraja ćete navijati za njega. Savršen balans komedije i tragedije čini ovu seriju jednom od najboljih posljednjih par godina. BoJack Horseman je možda i najbolja Netflixova serija ikad, a već sada ima kultni status.

serije
serije

Unbelievable

Krimi serije odlične su za pogledati kada nam je dosadno. Preporučujemo mini Netflixovu seriju Unbelievable koja će vas potresti i naljutiti, ali koju ne smijete propustiti. Kada je tinejdžerka silovana, policija joj ne vjeruje te ju čak optuže za laganje, ali dvije detektivke odluče doći do istine. Premisa je to serije koja se bavi važnim pitanjima i skreće pažnju na veliki problem nepouzdanja prema žrtvama silovanja. Kroz osam epizoda, priča se raspetljava, ali hoćemo li doći do istine? Pitanje je to koje se provlači kroz cijelu seriju, a savršeno dočarava surovu realnost. Serija je mračna, kadrovi skoro nikad nemaju vesele boje te dočaravaju zločin koji je u centru priče. Gluma, priča i dijalog su odlični, a serija je temeljena na članku koji je osvojio Pulitzerovu nagradu.

serije
serije

The Fall

Ako ste generacija koja je gledala Dosjei X i falila vam je Gillian Anderson u ulozi detektivke, onda morate pogledati The Fall. Odlična krimi serija iz 2013. koja nije razvikana ima tri napete sezone. The Fall je klasična priča borbe jedne detektivke s nemilosrdnim serijskim ubojicom. Anderson glumi naizgled hladnu, ali strastvenu detektivku Stellu Gibson koja dolazi u Belfast riješiti ubojstva žena. Istovremeno pratimo rad detektivke Gibson i život samog serijskog ubojice kojeg glumi Jamie Dornan. Dornan glumi Paula Spectora koji po danu radi kao savjetnik za ožalošćene osobe i koji naizgled živi normalan i miran obiteljski život. Noću se pretvara da radi za telefonsku liniju za podršku, a zapravo počinjava brutalna ubojstva žena. The Fall je napeta priča, prava krimi drama koja drži na rubu stolca i koju nećete moći prestati gledati.

serije
serije

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori