Nazivaju ga bizarnim remek-djelom, osvojio je dva Zlatna globusa, a sada je stigao u kina
Nazivaju ga bizarnim remek-djelom, osvojio je dva Zlatna globusa, a sada je stigao u kina

Nazivaju ga bizarnim remek-djelom, osvojio je dva Zlatna globusa, a sada je stigao u kina

Jedan od najočekivanijih filmova koji je protekle godine pokupio nagrade na raznim festivalima, od danas nam napokon stiže u kina. Riječ je o filmu Uboga stvorenja (Poor Things) koji je i na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih globusa pokupio dvije vrlo važne nagrade – onu za Najbolji film u kategoriji komedije ili mjuzikla te za Najbolju glumicu u kategoriji komedije ili mjuzikla koju je osvojila oskarovka Emma Stone.

poor things

O čemu je riječ?

Poor Things režirao je grčki redatelj Yorgos Lanthimos, poznat po ekscentričnim i čudnim filmovima poput Dogtooth, The Lobster, Killing of a Sacred Deer i The Favourite. Film malo podsjeća na Frankensteina, a prati razvoj Belle Baxter (Stone), mlade žene koju je stvorio genijalni i nekonvencionalni znanstvenik Godwin Baxter (Willem Dafoe). Pod njegovom zaštitom, Bella uči kako biti čovjek. Sve više postaje željna iskustava koji joj nedostaju. Zato odluči pobjeći od znanstvenika. Odlazi s razuzdanim odvjetnikom Duncanom Wedderburnom (Mark Ruffalo) na uzbudljivu avanturu. Oslobođena predrasuda svoga doba, Bella slobodno i besramno razvija svoj smisao u životu te počinje borbu za ravnopravnost.

poor things
poor things
poor things

Izvrsne kritike

Film je temeljen na romanu autora Alasdaira Grayja, a za scenarij je zaslužan Tony McNamara. Njegov rad možda znate iz The Favouritea te serije The Great. Reakcije onih koji su film uspjeli uhvatiti na nekim od festivala su izrazito pozitivne. Baš kako bi i očekivali od Lanthimosa, film već nazivaju bizarnim remek-djelom. Kostimografija, rad kamere, glazba i fenomenalna gluma cijele glumačke postave odlično zaokružuju film, a kritike ga obožavaju.

Najviše pohvala kritike upućuju izvrsnoj Emmi Stone koja je imala zahtjevnu ulogu u ovom filmu. Glumiti nekoga tko je zapravo dijete u odraslom tijelu te nekoga tko mora naučiti kako se ponašati nije lagano. S ovim filmom mnogi tvrde kako se ističe kao najbolja glumica ove generacije, a mogla bi i pokupiti svoj drugi Oscar. Osim nje, Dafoea i Ruffala, u filmu još glume i Ramy Youssef, Jerrod Carmichael i Kathryn Hunter.

poor things

Najveća konkurencija Oppenheimeru

S obzirom na uspjeh na Zlatnim globusima, vrlo je izgledno da će Poor Things pronaći svoje mjesto i na ovogodišnjim Oscarima. Film je zasigurno najveća konkurencija Nolanovom Oppenheimeru s kojim će se boriti za Najbolji film. Lanthimos i Nolan suprotstavit će se i za Najboljeg redatelja, a na Zlatnim globusima tu borbu je odnio Nolan. Ni jedan ni drugi još nemaju Oscar u tom polju, kao ni nagradu za Najbolji film.

Poor Things možete od danas pogledati u hrvatskim kinima i vidjeti je li hype opravdan.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori