Božićni filmski kalendar: Pridružite nam se u odbrojavanju do Božića uz najzabavnije filmove

Božićni filmski kalendar: Pridružite nam se u odbrojavanju do Božića uz najzabavnije filmove

Ove će godine izostati brojne aktivnosti bez kojih do prije godinu dana nismo mogli zamisliti blagdansko razdoblje. Velika okupljanja, druženje na adventskim kućicama, razne božićne partyje, za razliku od svih proteklih godina, zaobilazimo. No, ako nas je 2020. nečemu naučila onda je to da baš svaki mali trenutak i sitnicu koja nas uveseljava iskoristimo do maksimuma. Prosinac na Journalu donosit će nam tako all things christmassy! Advent ćemo, umjesto na fritulama na Gornjem gradu, provesti kod kuće, ispod dekice uz kuhano vino iz vlastite kuhinje i najljepše filmove.

Journalov filmski božićni kalendar donosi jednu filmsku preporuku za svaki dan. Budući da ćemo najviše vremena provoditi kod kuće, upravo su divne ljubavne drame i komedije, božićni klasici ili estetski vrhunske filmske priče najbolji izbor za hladne večeri.

Nedjelja, 6. prosinca / The Christmas Chronicles

Filmski božićni kalendar mora početi onim pravim, kičastim božićnim filmom s Djedom Božićnjakom! Upravo je takav ‘The Christmas Chronicles’ koji je dostupan na Netflixu, a nedavno je dobio i drugi dio. Radnja filma prati priču sestre i brata Kate i Teddyja Piercea čiji je božićni plan ‘uloviti’ Djeda Mraza, tj. snimiti ga, no njihov plan postane jedna od najluđih i najvećih avantura koju nikada nisu mogli niti zamisliti!

Ponedjeljak, 7. prosinca / Holiday

‘The Holiday’ je film iz 2006. godine, jedan je od odličnih uradaka Nancy Meyers. Njezine romantične drame, komedije donijele su neka od najboljih i najupečatljivijih glumačkih ostvarenja Meryl Streep, Aleca Baldwina, Helen Hunt, Mela Gibsona, Cameron Diaz i mnogih drugih glumaca i glumica. Ova romantična komedija nije iznimka. Priča je to o dvije žene koje zamijene domove i zemlje te se zaljube u lokalne muškarce. Kate Winslet, Cameron Diaz i Jude law odlični su u filmu, a pravo je i ugodno iznenađenje glumačka izvedba Jacka Blacka. U pitanju sigurno jedan od nama najdražih romantičnih priča smješten u božićno vrijeme!

Utorak, 8. prosinca / Pride and Prejudice

Vjerojatno najslavnija adaptacija romana ‘Pride and Prejudice’ je ona u kojoj priču vrte Matthew Macfadyeni Keira Knightley. Film, kao i roman iz 1813. godine, govori o životima pet sestara iz engleske obitelji i proučava tadašnje društvo i moral. Zanimljivo je da je film ujedno bio i prvijenac redatelja Joeja Wrighta. Film je doživio nevjerojatan uspjeh, a kritičari su ga hvalili zbog idealnog balansa tradicije u filmu i klasičnog povijesnog pripovijedanja uz nove, moderne filmske metode. Bio je nominiran za četiri Oscara, a Keiri Knightley za dlaku je pobjegao Oscar za najbolju glumicu.

Srijeda, 9. prosinca / The Apartment

Barem se jedan stariji klasik smješten u božićno vrijeme u onom tradicionalnom smislu mora pronaći na popisu. Romantičnu dramu potpisuje Billy Wilder, a temelji se na igranoj drami koju je napisao s I.A.L. Dimandom. Glavne su zvijezde filma Shirley MacLaine i Jack Lemmon. Priča prati C.C. Baxtera, poslovnjaka koji napreduje u karijeri iz bizarnog razloga – svojim nadređenima daje stan na korištenje kako bi nesmetano mogli imati ljubavne afere. No, ne sluti da će ga taj stan na kraju spojiti s Fran Kubelik, ljubavnicom njegovog šefa, prema kojoj ima osjećaje.

Četvrtak, 10. prosinca / Serendipity

Jednog zimskog dana, usred božićne gužve, pune jurnjave i šopinga, Jonathan Trager (John Cusack) sreće Saru Thomas (Kate Beckinsale) . Bili su dva stranca usred gomile ljudi u New Yorku, sve dok se njihovi putevi nisu isprepleli u božićnoj gužvi, kada postaju žrtve velike međusobne privlačnosti. Iako su oboje u vezi, Jonathan i Sara provode veče zajedno, lutajući ulicama Manhattana, ne znajući ni imena jedno drugome. Ali, kad se približi neizbježan kraj večeri, njih dvoje moraju donijeti odluku o sljedećem koraku.

Petak, 11. prosinca / I, Tonya

Tonya Harding bila je svjetska zvijezda na ledu. Svi, ali svi koji su pratili zimske sportove, s nestrpljenjem su čekali njezine nastupe. Osvojila je američko prvenstvo, svjetsko i Olimpijske igre. No, njezina karijera je završila kada je priznala napad na jednako tako uspješnu kolegicu klizačicu Nancy Kerrigan. Režiser Craig Gillespie potpisuje film koji se bavi tim ključnim trenucima njezinog života. Tonyu je interpretirala genijalna Margot Robbie, a uz nju filmu glumi odlična Allison Janney. Film je idealan za hladno doba uz niz fascinantnih scena snimljenih na ledu.

Subota, 12. prosinca / Knives Out

Prošle je godine publiku oduševio film ‘Knives Out’ Riana Johnsona koji je inspiriran djelom Agathe Christie. Komedija, misterija, triler – sve je to ovaj fantastičan film smješten u raskošnu, staru kuću za vrijeme zime. Glumi izvrsna glumačka ekipa – Jamie Lee Curtis, Daniel Craig, Toni Collette, Katherine Langford, Ane de Armas i drugi. Film započinje neobičnom smrću Harlana Thrombeyja (Christopher Plummer), slavnog autora i glave velike obitelji. Baš svi u problematičnoj familiji imaju za ubojstvo, a detektiv Benoit Blanc ima misiju otkriti tko je zbilja ubio Harlana. Napet i zabavan film odličan je način da zaključimo prvi filmski božićni kalendar!

Ako ste, ipak, raspoloženi za gledanje filmova odmah na Netflixu, najzanimljivije nove naslove provjerite ovdje.

Foto: Pofimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori