Pravda za Better Call Saul: Zašto jedna od najboljih serija stoljeća nikad nije osvojila niti jedan Emmy?
Pravda za Better Call Saul: Zašto jedna od najboljih serija stoljeća nikad nije osvojila niti jedan Emmy?

Pravda za Better Call Saul: Zašto jedna od najboljih serija stoljeća nikad nije osvojila niti jedan Emmy?

Ovogodišnja dodjela nagrade Emmy, najbitnije televizijske nagrade, prošla je bez previše iznenađenja. Većinu nagrada pokupile su serije Succession i The Bear, dok je u kategoriji antologijskih serija dominirala Netflixova hit serija Beef. I dok su te tri serije postigle ogroman uspjeh i kvaliteta im je neupitna, jedna serija imala je zadnju šansu pokupiti zlatni kipić, koji itekako zaslužuje. Riječ je o jednoj od najboljih serija stoljeća – Better Call Saul.

Better Call Saul

53 nominacije, 0 Emmyja

Better Call Saul spin-off je serije koju mnogi smatraju jednom od najboljih svih vremena – Breaking Bad. Spin-off prati Saula Goodmana, odvjetnika kartela iz Breaking Bada. U spin-offu, njega upoznajemo kao Jimmyja McGilla, godinama prije nego što je upoznao Watera i Jesseja te se umiješao s kartelom. Od 2015. do 2022., kroz šest sezona pratili smo njegovu transformaciju od neiskusnog odvjetnika McGilla, do najboljeg prijatelja kartela – Saula Goodmana.

Serija je svake godine bila nominirana za Najbolju TV dramu na Emmyjima, kao i glumci. S obzirom na to da je serija imala svoje finale 2022. godine, ovogodišnji Emmyji bili su zadnja prilika Akademiji da nagradi ovu nevjerojatnu seriju. No, od sveukupno 53 nominacije, Better Call Saul osvojio je 0 Emmyja. Od šest nominacija, Bob Odenkirk nije osvojio niti jedan Emmy za svoju fenomenalnu ulogu. Rhea Seehorn nikada nije osvojila Emmy za sporednu žensku ulogu kao Kim Wexler, Jimmyjeva poslovna i romantična partnerica. Niti je serija osvojila Emmy za svoj nenadmašan scenarij i režiju. Niti za ijednog od sporednih glumaca poput Jonathana Banksa ili Giancarla Esposita. Time je oborila rekord kao serija s najviše Emmy nominacija, a da nije nikada osvojila.

Better Call Saul
Better Call Saul

Kako Better Call Saul nikada nije osvojio Emmy?

Better Call Saul jedna je od najboljih serija ovog stoljeća. Tome svjedoče odlične kritike te činjenica da je svrstana u top deset najboljih serija 21. stoljeća. Međutim, mnogi u početku nisu vjerovali da bi spin-off Breaking Bada mogao biti jednako zanimljiv i popularan. Breaking Bad je od 58 Emmy nominacija, osvojio 16, no njezin spin-off nikada nije tome mogao komparirati. Iako je, ako se nas pita, ne samo jednako dobar, nego i bolji od Breaking Bada. Iako je Better Call Saul imala elemente kartelskog svijeta i kriminala, valja napomenuti kako je ona puno više sudska drama. Upravo zbog svoje izvrsnosti u tom dijelu, ostale sudske drame poput Suitsa i The Good Wife su izgledale gotovo amaterski ako bi se uspoređivale s ovom serijom.

Jedna teorija zašto serija nikada nije osvojila Emmy jest da je ona u očima Akademija inferiorna naspram Breaking Bada. Neki jednostavno ne mogu smatrati Better Call Saul boljom serijom samo zato što je spin-off. Također se na Emmyjima morala natjecati sa Successionom, koja je ima puno intenzivnijih epizoda, dok je ova više slow burn, no onaj koji se itekako isplati.

Better Call Saul

Zašto Better Call Saul zaslužuje priznanje Emmyja?

Sama činjenica da je Better Call Saul dobio 53 nominacije je pohvalna, no fanovi serije su bijesni što serija nije osvojila niti jedan kipić. Osim što je bolje ocijenjena od serija od kojih je gubila na dodjelama, Bob Odenkirk kao Jimmy/Saul daje jednu od najboljih glumačkih izvedbi ikada. Osim samog Saula, u seriji se pojavljuju i još neki drugi likovi iz Breaking Bada poput Mika i Gustava koji su jednako uvjerljivi i u spin-offu. Međutim, i novi likovi koje nismo imali prilike upoznati prije, zbog izvrsnog scenarija i odlične glume čine ovu seriju nepogrešivom. Jedan od njih je i Kim Wexler koju je glumila već spomenuta Rhea Seehorn. Ona je stajala bok uz bok najboljim glumačkim izvedbama u toj seriji.

Better Call Saul
Better Call Saul

Ove godine Emmyji su imali priliku ispraviti pogrešku i napokon nagraditi seriju za svoju izvrsnost. Tu priliku su propustili, no to samo govori o tome koliko dobrih serija imamo svake godine. Ipak, 0 nagrada za Better Call Saul je sramota za Akademiju. Jer sigurni smo da za nas koji smo voljeli ovu seriju, Better Call Saul će izdržati test vremena na način na koji ne znamo hoće li izdržati neke druge serije koje su osvojile zapravo Emmy.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori