Indira Juratek: ‘Zašto je moderno majčinstvo (ponekad) tako frustrirajuće?’

Indira Juratek: ‘Zašto je moderno majčinstvo (ponekad) tako frustrirajuće?’

Indira Juratek

Kao terapeutkinja mnogo radim s ljudima. U nešto većem broju to su žene, dobrim dijelom majke. Iznova i iznova se iznenadim koliko je društveni pritisak da se bude super mama kontraproduktivan za mnoge žene. U želji da baš svaka mama bude ta idealna mama koja nam se servira na reklamama, medijima i društvenim mrežama, mnoge žene izgube sebe i bore se sa svakodnevnom frustracijom neuspjeha. Za početak važno je zapamtiti da „ne postoji jedan način da se bude savršena mama, ali postoji ih milijun da se bude dobra mama“ – Jill Churchill.

Prije nego sam postala majka zamišljala sam kako će to biti čarobno razdoblje, puno ljubavi i prekrasnih događaja. Nakon gotovo 9 godina majčinstva, mogu reći da ono zaista je sve to, ali i period nevjerojatne transformacije. Majčinstvo je jedna potpuno jedinstvena i cjelovita faza razvoja na koju naše društvo tako ne gleda, čak ju i omalovažava uz ideju da je to lako i jednostavno, jer je prirodno. Jeste li ikada razmišljale da se onoga trena kada se rodilo dijete, rodila i još jedna osoba – majka. Ona nije postojala prije. Postojala je žena, ali majka je nešto sasvim drugačije. Dijete će po rođenju dobiti svu skrb. A majka?

Dolazak djeteta mijenja sve

Dolazak djeteta suštinski nam mijenja život. Mnoge promjene koje se događaju vrlo su instinktivne pa iako nemamo upute kako se kretati kroz novu igru, nekako se snalazimo. S mnogim drugim stvarima dugo tapkamo u mraku. Majčinstvo je jedna od najizazovnijih uloga koju možete dobiti. Svaki trenutak veselja, smijeha i radosti, vuče iza sebe i mnoge trenutke krivnje, bojazni, preispitivanja, iscrpljenosti… I to je normalno!

Ono s čim se mnoge (sve) žene susretnu u prvim godinama majčinstva je gubitak osjećaja slobode, nedostatak socijalne, emotivne, a često i praktične podrške. Ironično je da živimo u vremenima kada imamo najveće obilje od svih generacija prije nas i kada su nam informacije dostupne na svakom koraku, a opet većina mama se (pre)često osjeća poraženo, nedovoljno dobro, neadekvatno, neispunjeno.

Majčinstvo – full time job

Prije nego postanu majke žene svu svoju pozornost lako mogu usmjeriti u svim željenim pravcima. A onda dođe full-time job – majčinstvo, kojem prilagođavamo apsolutno sve drugo. Znate li da svaka mama u prosjeku provede tri tjedna mijenjajući pelene u prvoj godini djetetova života, a baš svaka je imala silne planove kako će iskoristiti svoj porodiljni. Ja sam nakon rođenja prvog djeteta odlučila naučiti peći kruh, a nakon drugog naučiti štrikati. Kruh znam speći, ali vuna i igle stoje već 6 godina uredno posloženi u kutiji na vrhu ormara. Često je bilo frustrirajuće kako ništa ne mogu napraviti za sebe i godinama sam se borila sa sukobom vlastitih htijenja i realnih mogućnosti.

Stvari su krenule na bolje u trenu kad sam se pomirila s tim da neću mnogo odmaknuti dok mi mlađe dijete ne izađe iz pelena. Sama ta spoznaja je donijela toliko olakšanje, jer na koncu – ma tko me tjera na sve to. Priznala sam si tada – ja sam sada majka i moj život je obojan drugim bojama nego onaj život prije. Možda ne mogu djelovati prema van, ali mogu stvarati unutra.

Jednom kada postanemo majke, mi moramo upoznati tu novu osobu, moramo posložiti nove kockice našeg života i redefinirati tko smo to nove mi. Pritisak na novopečene majke da odmah po porodu budu fit, lijepe, uređene, da besprijekorno održavaju kućanstvo i da se što prije vrate na posao, zaista je suprotan prirodnom procesu majčinstva. Ne dopušta nam se vrijeme za ranjivost, za oporavak, a kao da sa svih strana čujemo glasove da toliko toga propuštamo i da ćemo propustiti neko dragocjeno vrijeme i neke (a koje to?) važne stvari.

A prava istina je da si s tom žurbom i strahom da ne bismo nešto propustile, uskraćujemo mir sadašnjeg trenutka, uživanja u tim malim čudesnim stvorenjima, uživanja u novim učenjima o sebi, o snagama koje imamo, a da nismo niti znale, o čudesnoj moći našeg tijela da se regenerira. Sve što vanjski svijet nudi uvijek će u nekoj formi biti tu, ali godine naše djece i vrijeme posvećeno njima više nikada nećemo imati.

Zašto je moderno majčinstvo (ponekad) tako frustrirajuće?

Imamo toliko ideja i očekivanja što to znači biti majka. Pitanja koja mi žene najčešće postavljaju su kako na koncu harmonizirati ta očekivanja s realnošću, kako se nositisa željama i stvarnim mogućnostima ranog majčinstva i zašto je moderno majčinstvo (ponekad) tako frustrirajuće? Čini mi se da većina ovih pitanja proizlazi iz sljedećih zapažanja (a u njima se kriju i odgovori):

Već samo u vremenima naših roditelja standardi odgoja su bili mnogo drugačiji. Riječima poznatog danskog terapeuta Jepera Juula mi smo prve generacije roditelja koje nemaju uzor u niti jednoj generaciji prije. Sve se toliko promijenilo u zadnjih nekoliko desetljeća. Standardi odgoja i očekivanja od roditelja, a posebno majki, strahovito su narasli, dok je potpora drastično opala. Nemamo više naše pleme, ponekad su majke prepuštene same sebi, ponekad same biraju sav „teret“ majčinstva nositi na svojim plećima misleći da tako moraju ili da jedino one znaju najbolje. Niti jedna majka ne voli da joj se drugi miješaju u odgoj, ali uz postavljene zdrave granice, podjela obveza može donijeti toliko dobroga za majku i za dijete. Moderni postulat sve mogu sama zapravo je nezdrava poruka koja je dovela do toga da mnoge žene misle kako su slabe ako traže pomoć. Zamijenite to mudrijom varijantom – mogu, ali ne trebam sve sama.

Nemojte se uspoređivati s drugim majkama

Mi smo google generacija, što svakako ima svoje prednosti, ali koliko smo potisnuli naše urođene instinkte i intuiciju u potrazi za „ispravnim načinom“? Ponovno se povežite sa sobom. Svaka majka i svako dijete su individualni i posebni. Neke stvari koje savršeno funkcioniraju za druge majke ili djecu, možda nisu najbolja formula za vas i vaše dijete. Nemojte se uspoređivati s drugim majkama, već pronađite tu mudru ženu unutar sebe i sigurna sam da ćete neke stvari rješavati s mnogo manje frustracije.

Samo majka zna što znači 24/7. U ranom majčinstvu potrebe djeteta su toliko sveobuhvatne da za nas kao majke ostane jedva išta vremena i prostora, a kada ga i imamo najradije bismo spavale. Znam da je u početku teško, ali zaista dobra vijest je da to prolazi. Kako dijete raste ono vas sve manje treba i otvara se prostor i za neke druge stvari. U prvim godinama svoje djece nisam uspjela sama niti do WC-a, a nakon što je moj sin prevalio treću godinu uspjela sam stvoriti portal Budi Dobro, dizajnirala sam afirmacijske majice i napravila kolekciju healing nakita Zoe SoulMade. Strpljenje i mogućnost da se prilagodimo novim uvjetima najbolji su alat kojim možemo oblikovati naš novi život. 

“Najbolji je roditelj onaj koji je živ i pokazuje emocije”

U svom radu sa ženama primijetila sam da smo mi društvo koje si ne dopušta bol i neugodne osjećaje. Uče nas da su negativni osjećaju nepoželjni, dok su ti osjećaji potpuno normalni. Osobno sam vječni optimist, ali ne vjerujem u positive thinking. Vjerujem u spektar i paletu osjećaja, od kojih je svaki neka poruka koju trebamo dešifrirati. Jedino suočavanjem s „negativnim“ osjećajima naš život može biti obojan „pozitivnim“ osjećajima. Majčinstvo donosi svakodnevne turbulentne situacije. Guranje pod tepih ili gutanje nije opcija. Dopustite si biti osjećajna, ranjiva, senzibilna žena. Dopustite si i pogreške, jer „najbolji je roditelj onaj koji je živ i pokazuje emocije. Vaš je posao kao roditelja pokazati kako biti živ, a ne savršen. Roditelji i djeca trebaju biti u obitelji u kojoj je normalno raditi greške“ – Jesper Juul.

Ne dopustite si misliti da je dobra ona majka koja zatire sebe i svoje potrebe za dobrobit djeteta i obitelji. Da bi žena bila dobra majka, ona se prvo mora osjećati dobro. Zatiranje sebe pod motom sve najbolje za djecu, ne uči djecu kako se zauzeti za sebe, niti ih uči da trebaju uvažavati tuđe potrebe, a mnoge majke koje se ovako postave u konačnici bivaju nesretne i neispunjene žene, koje u kasnijim godinama laku upadnu u ulogu žrtve.

“Za mene je majčinstvo svakodnevna mijena, ono me inspirira…”

Uspješne majke zaista nisu one kojima sve ide besprijekorno, već one koje nikada ne odustaju unatoč preprekama i izazovima. Za mene je majčinstvo svakodnevna mijena, ono me inspirira, potiče da budem prisutnija, cjelovitija, pokazuje mi vlastita ograničenja i obrasce, pomaže mi da se razvijam prema naprijed. Ono me naučilo da više cijenim jedino što zaista imamo – sada.

Jedan od najdivnijih momenata majčinstva mi je ta predivna dječja želja da svojoj mami poklone nešto najljepše na svijetu – cvijet. Nema dana da moji klinci ne trče prema meni noseći mi najljepši cvijet. Tome uvijek poklonim posebnu pozornost, jer sigurna sam da u cijelom danu nema ništa važnije kao tren u kojem ti dijete poklanja svijet na dlanu. Zapamtite, sve vas čeka tamo vani kad oni malo porastu. Nemojte propustiti njihovo djetinjstvo trčeći za nečim što vam je nametnuto izvana.

Tekst: Indira JuratekBudi Dobro

Foto: DTstudio, Pexels

Učitati još
Zatvori