Indira Juratek: Kako sačuvati mentalno zdravlje ovih blagdana?

Indira Juratek: Kako sačuvati mentalno
zdravlje ovih blagdana?

Indira Juratek

Kažu da je blagdansko razdoblje i kraj godine najčarobnije doba godine, a opet s druge strane mnogi iza lampica, poklona i raskošnog blagdanskog stola osjećaju blagdanski blues.

Nevoljkost, tjeskoba, stres kao i burn out učestali su u ovom periodu. Cjelokupnom down dojmu dodatnu težinu daje činjenica da ispraćamo drugu godinu pandemije i da smo svi pomalo već umorni od svega toga. Kako nas kraj godine ne bi dodatno iscrpio vrlo je važno znati sačuvati mentalno zdravlje. Evo nekoliko ideja kako opušteno, bezbrižno i mindfull proći kroz završnicu godine.

Prepoznajte stres uzrokovan blagdanskom groznicom i na vrijeme stanite na loptu

Svjesni smo da stres uvelike utječe na kvalitetu našeg života. Ne samo da nam u situaciji kada nas nešto stresira uzrokuje osjećaje i senzacije zbog koji se osjećamo loše, dugoročno nepovoljno utječe na naš organizam te je često generator ili okidač za razne bolesti, kako fizičke tako i mentalne. Blagdansko razdoblje je najčešće doba u kojem mnogo očekujemo od sebe, jer mislimo da drugi mnogo očekuju od nas – preko nabavke poklona, druženja, raznih evenata. Ako u vama sve ovo budi stres zastanite odmah, udahnite i izdahnite i poslušajte same sebe – što zbilja ovih blagdana želite? Trebate li trčati na sve te strane? Možete li si olakšati kupovinu poklona npr. online nabavkom? Možete li sami izraditi poklone?

Reći NE ne znači da smo neljubazni

Većina nas blagdane želi provesti s obitelji i prijateljima, međutim ponekad nam to bude previše i umjesto idiličnog druženja završimo iscrpljeni, umorni i razočarani. Ako vam je ova godina bila naporna, ako se npr. ne osjećate ugodno u društvu mnogo ljudi, već preferirate manja i intimnija druženja, ako općenito ne volite velika obiteljska okupljanja, ne bojte se reći NE i pristojno se zahvaliti na pozivu, ali odbiti ako niste sto posto za to. I nemojte osjećati krivnju ako ste odlučili negdje ne otići. Uvijek će biti netko kome je žao što se niste pridružili i odazvali pozivu, ali ponekad je sve što trebamo samoća ili vrlo intiman i blizak krug ljudi i to je sasvim u redu. Najmilije možete posjetiti i u solo aranžmanu.

Prigrlite jednostavnost

Već niz godina Božić nam se prezentira kao savršen blagdan gdje smo svi sretni, veseli i okupljeni u ljubavi. Da Božić to i je u suštini, ali kada ste to posljednji put zaista doživjeli i osjetili ? Pokušajte ove godine pristupiti skromnije, bez prevelikih očekivanja i provesti tih nekoliko dana u godini na način koji najviše godi vašoj duši. Okružite se voljenima, pojednostavite jelovnik, darujte nešto što ste sami napravili, recite onima koje volite da su vam važni, prošećite zajedno po prirodi, dopustite si osjetiti taj mir i dobrotu Božića. Budite zahvalni za sve što imate. Zahvalite i sebi na svemu što činite za sebe i svoje bližnje.

Samo opušteno i mindfull

Sve što u životu doživimo puno je ljepše kada smo opušteni i prisutni. Prečesto čujem „jedva čekam da sve ovo prođe“. Ne dozvolite da vam život prođe u čekanju da nešto prođe. Budite u ovdje, u sada, uživajte u okolnostima, jer svaka ima lijepu i pozitivnu stranu ako ju želimo vidjeti. Ove blagdane poklonite sebi prisutnost, obratite pozornost kako se zbilja osjećaju vaši bližnji, što im izaziva iskre u očima, od čega im srce poskakuje, nosi li netko tugu u sebi, tko treba zagrljaj, a tko jednostavno čuti da sve će biti dobro!

Kraj godine se već vidi, a nova samo što nije. Uđimo u nju relaksirani i svježi te spremni za nove početke i radosna stvaranja.

Tekst: Indira JuratekBudi Dobro

Foto: Nataša Rajčević, Pexels

Učitati još
Zatvori