“La vita lenta” već je neko vrijeme hit na internetu, a znamo i zašto
“La vita lenta” već je neko vrijeme hit na internetu, a znamo i zašto

“La vita lenta” već je neko vrijeme hit na internetu, a znamo i zašto

Ako ste i vi kao i mi, zaluđeni Italijom, pogotovo njenim jugom i živopisnim gradićima i selima na obali, nije vas mogao zaobići pojam “la vita lenta”. Na talijanskom jednostavno – slow life. Trendovi sporog života, mira, tišine, uživanja u jednostavnosti i neometanosti, posljednjih su godina itekako uzeli prednost užurbanom i stresnom životu u prenapučenim gradovima. Populacija je na izmaku snaga, ljudi su pred burnoutom, a ono za čime žude svi je povratak nekom jednostavnijem i usporenijem životu u kojem su osnovne vrijednosti na prvom mjestu. Uživanje u najčišćoj suštini života.

la vita lenta

La vita lenta

Trendovi sporog života i uživanja u momentu nisu novost u ljudskoj povijesti no posljednjih se godina taj trend itekako proširio i uvukao u društvo. Skandinavci, čije se zemlje prema istraživanjima smatraju najsretnijima na svijetu, u svoju kulturu imaju utkane upravo te momente. Hyyge, Lagom, Kalsarikänni,Frilufstliv, Sisu i da ne nabrajamo neke skroz nove poput Softlife-a, sada svemu tome dodajmo i ovaj talijanski trend.

Spori život ili “la vita lenta” na talijanskom jeziku, odnosi se na način života koji promovira usporavanje tempa, smanjenje stresa i veće uživanje u svakodnevnim trenucima. To je filozofija koja se često povezuje s mediteranskim načinom života i naglašava važnost kvalitete života nad kvantitetom. Filozofija usporavanja tempa potiče ljude da uspore i odvoje prijeko potrebno vrijeme za sebe, umjesto da neprestano trče za vremenom.

Kako se i vi možete voditi tom krilaticom?

Jednostavno, slijedeći nekoliko osnovnih pravila.

Uživanje u hrani: Spori život promovira uživanje u hrani i kuhanju, umjesto brze konzumacije. To uključuje kuhanje s lokalnim, sezonskim sastojcima i zajedničke obroke s obitelji i prijateljima.

Povezivanje s prirodom: Osobe koje prakticiraju spor život često se povezuju s prirodom, provodeći više vremena na otvorenom, šetajući, vozeći bicikl i slično.

Smanjenje stresa: Filozofija sporog života potiče smanjenje stresa i veću svjesnost o trenutku. To može uključivati meditaciju, jogu i druge tehnike opuštanja.

Vrijeme za sebe: Naglašava se važnost rezerviranja vremena za osobne interese, hobije i kreativne aktivnosti.

Spori život nije samo način života, već i pristup koji promiče emocionalno blagostanje i smanjenje pritiska modernog života. Ovaj koncept je inspirirao mnoge ljude da cijene kvalitetu života iznad materijalnog bogatstva i brze potrošnje, te da uživaju u malim stvarima koje čine život bogatijim. Što vam drugo onda možemo poželjeti za zadnja dva mjeseca ove godine osim da usporite.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori