Je li Friluftsliv novi Hygge?

Je li Friluftsliv novi
Hygge?

friluftsliv-7

Hygge je već nekoliko godina opće popularni pojam koji poistovjećujemo sa smirenošću i uživanju u životu. Stari danski princip života, na prvo mjesto stavlja ugodu, a iz sjevernih hladnijih krajeva proširio se po cijelom svijetu. Danci uz Norvežane i Islanđane spadaju među najsretnije ljude na svijetu pa nije ni čudo da pokušavamo neke njihove vrijednosti i navike utkati i u naše obrasce ponašanja. Ove godine je Hygge bio iznimno popularan upravo zato što smo se uslijed neuobičajenijih okolnosti pokušali fokusirati na sebe, ljude oko nas i male stvari koje nas doista čine sretnima. Pretvaranje svog doma u cozy oazu bilo nam je iznimno važno upravo zbog toga što smo puno vremena provodili kod kuće. No, kako je pokazala situacija s pandemijom, ljudi su osim ostajanja doma sve više pokušavali pronaći mir u prirodi. Norveški koncept Friluftsliv ima upravo te principe – život na otvorenom, u prirodi i na svježem zraku. Bilo da ste hrabri avanturisti ili tek početnici u istraživanju prirode, vraćanje osnovne ljudske potrebe za boravak na svježem zraku – daleko od gradske vreve itekako je popularno.

friluftsliv-12
friluftsliv-4

Boravak u prirodi

Boravak na otvorenom i u prirodi glavna je karakteristika ovog principa života. U vremenima u kojima je teško zamisliti normalan život kakav smo vodili do prije samo godinu dana, svaka inicijativa pronalaska unutarnjeg mira itekako je bitna. Boravak u prirodi najbolja je terapija, a svakodnevni izazovi koje nam ona pruža mogu biti samo dodatan motiv da se odvažimo i iskušamo neke vlastite granice, a sve u svrhu stvaranja kvalitetnijeg života za nas i našu obitelj.

friluftsliv-17
friluftsliv-18

Što je Friluftsliv?

Friluftsliv je način života koji potiče boravak u prirodi, sjedinjene s istom, a sve u cilju provođenja kvalitetnog vremena na otvorenom. Ove zime u jeku pandemije korona virusa, fizička aktivnost je itekako važna, a ona ima višestruko pozitivne učinke na naš um i tijelo ako smo u prirodi. Bilo da se odlučite na dužu vožnju biciklom, kratki izlet do obližnjeg planinarskog doma, svakodnevnu šetnju šumom ili pak ozbiljan planinarski pothvat, Friluftsliv će vam pomoći da pronađete unutarnji mir i balans.

friluftsliv-20
friluftsliv-23
friluftsliv-16

Je li Friluftsliv novi Hygge?

Moglo bi se reći da je. Naime, Norvežani u svojoj kulturi imaju usađen taj outdoor-living koncept, koji ne ovisi pretjerano o vremenskim uvjetima. Upravo zbog jake klime, mentalitet cijele nacije prilagodio se životu vani, a kiša, snijeg ili vjetar nikada nisu stvarali problem za druženja i življenje života punim plućima. Friluftsliv nije samo fizička aktivnost, to je lifestyle. Kako Norvežani kažu – nema lošeg vremena, samo loša odjeća. Kampiranje u prirodi, planinarenje, piknici i duge šetnje ove zime bit će nam čini se jedina aktivnost, što je zapravo izuzetno pozitivno. Dobre navike boravka u prirodi važne su i kod najmlađih, a s dolaskom ljepšeg vremena, avanture vani postajat će sve privlačnije. Donesite dobru odluku za sebe i svoje najmilije u godini koja dolazi, izaberite Friluftsliv kao svoj način života i pronađite unutarnji mir. Nakon fizičke aktivnosti na otvorenom možete se osjećati samo bolje.

friluftsliv-24
friluftsliv-26
friluftsliv-27

Foto: Pexels

Preporuka

Zatvori