Švedski trend koji će naslijediti hygge

Lagom

@mija_mija

Hygge je wellness i lifestyle trend koji je osvojio 2016. godinu. Posljednjih nekoliko tjedana prošle godine taj danski koncept, izgovor čijeg imena još uvijek nismo u potpunosti savladali, baš kao ni samu, vrlo apstraktnu filozofiju iza njega nalazio se na svakom koraku, ispunio internet i zauzeo nekoliko polica u svakoj knjižari. Neizbježan je bio i kao tema razgovora na kavi i pri kupovini omiljenih dnevnih novina ili časopisa.

Lagom

@phoebesoup

Nova godina donijela je novi početak i nove trendove. Sada, nakon blagdana obilježenih obiljem i na samom početku godine u vrijeme donošenja novogodišnjih odluka, novi skandinavski koncept privukao je našu pažnju. Jednostavniji u filozofiji i izgovoru (čita se kako se i piše), lagom je način života koji će u 2017. godini zasjeniti hyggeu. Što se krije iza tog novog trenda?

Lagom

@phoebesoup

Nakon uživanja u udobnosti i toplini lampicama obasjanog doma, vrijeme da u njega uvedemo strukturu i organiziranost. Lagom je način života koji će se pokazati savršenim rješenjem koje će naš život i dom ispuniti stvarima koje su nam stvarno potrebe naspram nagomilavanja nepotrebnih koje će nam prije ili kansije postati izvorom tjeskobe, nezadovoljstva i izgubljenog novca.

Lagom

@jennymustard

Riječ lagom, baš kao i cijeli koncept, dolazi iz Švedske i iako, baš kao i za hygge, u većini jezika nema jedna riječ kojom bi ju preveli, slavenski jezici u svom rječniku kriju savršeni prijevod- umjereno. Riječ je o načinu života u čijem se središtu nalazi ideja o pravoj mjeri, savršenoj sredini između onoga što nam je premalo i onoga što nam je previše. Iako se na prvu ovaj koncept može učiniti jednostavnim, čak na granici banalnog, u usvajanju takvog načina života mnogi od nas više su puta u životu doživjeli neuspjeh.

Lagom

@viennawedekind

Kako bi postigli taj savršeni sklad u idealnom stanju umjerenosti, lagom je potrebno primjeniti na svaki dio naše svakodnevnice i unijeti u svaku prostoriju u našem domu. Dok hygge možemo definirati kao trenutak u vremenu prožet ugodom, bilo da se radi o kratkoj stanci u danu pretrpanom obavezama ili nečemu što želite učiniti dijelom svakodnevne rutine, iza lagoma krije se sveobuhvatnija ideja.

mija_mija2

 

Lagom nije trenutan, već sveobuhvatni koncept načina življenja. Umjesto nekoliko trenutaka u danu, kad govorimo o lagomu, govorimo o životu kao cjelini. Uravnotežen privatni i poslovni život, kontrola nad financijskom situacijom i sigurnost koju donose mnogima je željen, ali teško dostižan cilj. Iako nerijetko takav cilj nema svoje ime, koncept iza riječi lagom ono je čemu zapravo težimo.

Lagom

@onlydecolove

Brojni proizvođači diljem svijeta iskoristili su ovaj sve popularniji koncept i okitili najrazličitije proizvode njegovim imenom kako bi ih približili kupcima kao proizvod koji u njihovom životu ne predstavlja nepotrebni luksuz već potrebu. I popularna i omiljena Ikea iskoristila je svoje švedske korijene i uvela termin lagom u naziv projekta Live Lagom čiji je cilj naučiti ljude održivom načinu življenja. No, kako vi možete koristiti i iskoristiti ovaj koncept?

Lagom

@jennymustard

Početak godine koji donosi odluke o više štednje, manje stresa i veću posvećenost hobijima i interesima savršeno je vrijeme za početak uvođenja ovog koncepta u život jer sve nabrojeno nalazi se u njegovoj osnovi. Praćenje financija i promišljeni shopping, osvještenost vlastitog utjecaja na okoliš i njegovih posljedica, recikliranje, umjerenost unutar ormara i hladnjaka… Takav minimalizmom i jednostavnošću prožet način života rezultirat će osjećajem sigurnosti i konačno nas učiniti sretnijima što je uvijek krajnji cilj.

Lagom

@mija_mija

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

0