Parfemi s jabukom – Mnogima omiljena voćka fantastično miriše na koži
Parfemi s jabukom – Mnogima omiljena voćka fantastično miriše na koži

Parfemi s jabukom – Mnogima omiljena
voćka fantastično miriše na koži

Jabuku ne viđamo često na popisu sastojaka na parfemima i to je šteta. Uz bundevu i šljivu, jabuka čini trojstvo koje vlada jeseni i hladnijim danima. Upravo zato ona je savršena nota za jesenske parfeme. Jabuka je neizbježno voćna i prozračna, ali istovremeno slatka i topla i automatski nas asocira na jesenske dane. Upravo ta njezina dvojna narav čini ju raznolikom notom koja se dobro uklapa u laganije parfeme za toplije dane, kao i u ove teže mirise koje voliko kada zahladi.

Jabuka, poznata i kao zabranjeno voće, svakome tko nosi parfem s njezinim mirisom, daje dozu misterioznosti i senzualnosti. Njezina čar upravo je u tome što je dovoljno jaka da je ljudi prepoznaju i omirišu, a istovremeno dovoljno lagana da ne bude zagušujuća. U kombinaciji s pravim sastojcima, poput cimeta, parfemi s jabukom mogu biti savršeni jesenski i zimski parfem.

Parfemi s jabukom kroz povijest

Korijeni parfema s jabukom sežu daleko u povijest, još u srednjovjekovno doba arapskih parfumerista. Oni tada nisu koristili samo plod jabuke nego i cvijet koji je davao mekan i slatkast miris parfemima. U današnje vrijeme, pak, u parfemima se koristi sintetički sastojak koji se zove ‘apple tree’ i parfemima daje drvenasto-voćne note.

Inače, jabuka spada u porodicu ruža i kada se u parfeme dodaje miris dobiven od cvjetova, on utjelovljuje srž jabuke. Miris takvih parfema podsjeća na sočnu, hrskavu jabuku i asocira na jedenje jabuka. Jabuke su voće koje nam je dostupno cijele godine, ali povezujemo ih s hladnijim mjesecima jer su kroz povijest bile jedno od rijetkih voća koje je bilo dostupno tijekom jeseni i zime. Među ostalim, i to je razlog zašto su note jabuke savršene za jesenske parfeme. U nastavku su najfiniji parfemi s jabukom.

Clive Christian – Cosmos Flower

Brend s najskupljim parfemima na svijetu u svom asortimanu ima parfem s jabukom. Ona je u gornjim notama i dodaje parfemu opojnu aromu. Tu je i mandarina, rum i rozi papar. U sredini su note šljive, ylang-ylanga, osmathusa, jasmina i ljubičice. Bazne note su kakao, karamela, benzoin, jantar i koža. Dovoljno je vrlo malo parfema da biste mirisali cijeli dan.

parfemi s jabukom
Clive Christian - Cosmos Flower

Kayali – Eden Juicy Apple

Huda Kattan, poznatija po svom brendu šminke, Huda Beauty, bacila se i u svijet parfema. Jedan od najfinijih mirisa njeznog brenda Kayali svakako je ovaj Eden Juicy Apple. U njemu dominiraju note crvene jabuke, a tu su i svježe bobice, rozi grejp, cvijet maline, jasmin, vanilija i ruža. Ako nas pitate, savršeni jesenki parfem koji, za promjenu, ne miriše na mošus ili neke drvenaste note.

parfemi s jabukom
Kayali - Eden Juicy Apple

KILIAN – Apple Brandy on the Rocks

Kažu da ovaj parfem asocira na ispijanje fine kapljice u kasno doba noći u nekom luksuznom baru. U njemu su note brandyja od jabuke te akordi ananasa. Slatkaste alkoholne note naglašene su u bergamot, a mekoću i toplinu daje kardamom.

parfemi s jabukom
Killian - Apple Brandy on the Rocks

DKNY – Be Delicious

Ovo jedan on legendarnih parfema s mirisom jabuke. U njemu je zelena jabuka koja istovremeno daje kiselost i slaktoću, a tu je i mješavina cvijeća koja parfemu daje razigranu notu. Prvo što osjetite kod parfema su te note zelene jabuke, slijedi grejp, ljubičica i magnolia. Slijedi i cvjetni profil ovog parfema, a to je mješavina tuberoze, ljiljana, ruže i ljubičice. Na kraju onu pravu jesensku težinu dodaju puderaste note sandalovine i jantara.

DKNY - Be Delicious

Creed – Spring Flower

Prave riječi za opisivanje ovog parfema su ‘ženstven i delikatan’. Ovaj parfem lansiran je 1996. godine, a iako nije poznat u širokim krugovima, trebao bi biti zbog svog profila mirisa. Posebno će ga cijeniti svi oni koji ovožavaju voćne parfeme. Glavne note su jabuka, breskva, dinja, jasnim, ruža, mošus i ambra. Zato ovaj parfem nije čisto voćni, a samim time nije ni proljetni kako mu ime kaže. On miriše voćno, a istovremeno miriše prirodno, poput naše kože. Profil ovog parfema zapravo je teško objašnjiv, ali je zamaman.

Zara – Applejuice

Nešto pristupačniji parfem s mirisom jabuke je ovaj Zarin, a znamo da su u Zari zaista usavršili svoje parfeme. Radi se o voćno-cvjetnom parfemu kojiej lansiran 2012. godine. Gornje note su jabuka, grejp i naranča. U središtu su note ruže, ljubičice, jasmina i božura. Bazne note su mošus, sandalovina i cedrovina.

parfemi s jabukom
Zara - Applejuice

Versace – Dylan Blue Pour Femme

Ovaj parfem je cvjetno.voćni, a lansiran je 2017. godine. Gornje note su Granny Smith jabuka, ribiz, djetelina, potočnica i shiso . Srednje note su breskva, šipak, ruža, jasmin i petalija. Bazne note su mošus, pačuli i stiraks. U svakom slučaju pravi jesenski parfem.

parfemi s jabukom
Versace - Dylan Blue Pour Femme

Moschino – Toy2

Ovaj parfem izašao je 2018. godine, a formulirali su ga Alberto Morillas i Fabrice Pellegrin. Gornje note su jabuka, mandarina i magnolija. U sredini su jasmin, božur i bijeli ribizl. Bazne note su mošus sandalovina i Amberwood.

parfemi s jabukom
Moschino - Toy2

Osim o parfemima s jabukom pisali smo i o najfinijim puderastim, citrusnim, cvjetnim i mošusnim parfemima. Tu su i oni s vanilijom i sandalovinom te najfiniji jesenski parfemi.

FOTO: Instagram (@thesunalsoreads, @gardenofdalia),
Douglas, Martimex, Zara, Neiman Marcus, Bergdorf Goodman

Učitati još
Zatvori