Opojni parfemi sa sandalovinom koji su savršeni za tople proljetne dane
Opojni parfemi sa sandalovinom koji su savršeni za tople proljetne dane

Opojni parfemi sa sandalovinom koji su
savršeni za tople proljetne dane

Sandalovina, s svojom raskošnom i toplom aromom, odavno zauzima posebno mjesto u svijetu parfema, donoseći notu luksuza, sofisticiranosti i emotivne dubine. Njena povijest seže kroz stoljeća, dosežući daleke krajeve poput Indije, Kine i Bliskoga Istoka. U Europu sandalovina je stigla kao tajanstvena i egzotična supstanca, očaravajući kreatore parfema i aristokraciju svojom jedinstvenom notom. Njezin miris, opisan kao drvenast, slatkast i blago zemljan, brzo je postao sinonim za eleganciju i prestiž.

Danas, sandalovina ostaje ključna komponenta mnogih parfemskih remek-djela. Njena univerzalna privlačnost ogleda se u sposobnosti prilagodbe različitim mirisnim profilima – od cvjetnih i voćnih do orijentalnih i drvenastih.

Što je sandalovina?

Sandalovina je naziv za mirisno drvo, koje se dobiva od stabala iz roda Santalum. Drvo sandalovine je zimzeleno drvo koje se uglavnom nalazi u područjima jugoistočne Azije, poput Indije, Šri Lanke, Indonezije i Australije. Sandalovina se često ekstrahira iz srca drveta, odnosno iz unutrašnjeg dijela debelog debla sandalovine. Postupak ekstrakcije može uključivati destilaciju, ekstrakciju uljem ili druga sredstva kako bi se izvukao mirisni spoj iz drva. Kvaliteta sandalovine često ovisi o dobi drveta, klimatskim uvjetima, tehnici ekstrakcije i drugim čimbenicima. Stabla sandala rastu vrlo sporo. Iz toga razloga, dio njih uzgaja se isključivo za komercijalnu upotrebu.

Sandalovina je teška i žuta te njen miris traje desetljećima, a upravo radi sporog rasta stabala, ekstrakt je vrlo dragocjen. Također, ulje kao takvo se ne smije koristiti direktno na koži jer je prejako, pa se uvijek razblažuje drugim uljima. Osim svoje mirisne privlačnosti, sandalovina je poznata i po svojim umirujućim i antiseptičkim svojstvima, što je dovelo do njezine upotrebe u tradicionalnoj medicini i aromaterapiji.

Sandalovina u parfemima

Upotreba sandalovine u parfemima ima povijest dugu tisućama godina. Sandalovina je imala značajnu ulogu u antičkoj parfemskoj tradiciji, posebno u regijama poput Indije i Kine. Tijekom povijesti, sandalovina se često koristila u orijentalnim i arapskim parfemima.

Njezin mirisni profil bio je cijenjen u luksuznim parfemima i mirisnim mješavinama koje su se koristile u dvorovima i plemstvu, što se nastavilo i tijekom 18. i 19. stoljeća u Europi, kada je sandalovina tijekom kolonijalne ere po prvi puta došla na europsko tlo. U to vrijeme, sandalovina je postala popularna u parfemima europskih kreatora, pridonoseći bogatstvu i sofisticiranosti mirisnih kompozicija. Slično kao u Europi, i u Americi se sandalovina koristi tek otprilike dva stoljeća.

U današnje vrijeme, sandalovina ostaje popularna u svijetu parfema. Najpoznatije vrste sandala su indijski i australski sandal. Indijska sandalovina ključan je sastojak legendarnog Guerlainovog parfema Jicky koji je svijetlo dana ugledao davne 1889. godine. Nakon toga je Guerlain napravio i Shalimar, a Chanel Bois des Iles. Naravno, ovo je samo početak legendarnih parfema sa sandalovinom na zapadnjačkom tržištu – danas ih je toliko da po popularnosti svakako pariraju parfemima s vanilijom ili ambrom. Štoviše, često ih u parfemima pronalazimo i skupa!

Što čini sandalovinu tako popularnom?

Privlačnost sandalovine je njezin kompleksni miris koji je istovremeno umirujuć i senzualan, delikatan i mliječan, a opet robustan i drvenast. Sandalovina je sastojak kojem se parfumeristi okreću kada parfemom žele pobuditi cijeli niz emocija.

Sandalovina nije jak drvenasti miris koji vas u trenu zapuhne. On je dugotrajan i kao da dolazi u valovima, polako i tijekom cijelog dana. To je stabilna drvenasta nota u parfemima. Ona se polako otkriva tek nakon što se zagrije u kontaktu s kožom. Tu nastupa taj kremasti, svijetli drvenasti miris koji ovaj sastojak čini savršenim i za toplije proljetne mjesece. On nije težak poput ostalih drvenastih parfema, ali je taman jak da ne spada potpuno u ljeto, i ljeti može biti savršen ako želite dodati notu seksipila večernjim prigodama.

Zašto su posebni parfemi sa sandalovinom?

Sandalovina spada među najskuplje sirove materijale. Ulje se često naziva tekućim zlatom i jako je skupo. Naime, za 45 litara ulja potrebna je tona drveta pa cijena ovog sastojka i ne čudi. Pritom, ta slatkasta kremoznost sandalovine može se osjetiti u gotovo 50% svih ženskih parfema koji postoje!

Sandalovina je postala toliko popularna da je stablo od kojeg potječe postalo ugrožena vrsta u Indiji. Mnoge zemlje implementiraju mjere kako bi se zaštitila staništa sandalovine i osigurala održiva proizvodnja. Srećom, u Australiji su napravljene cijele plantaže prepune sandala iz kojeg se dobiva jako kvalitetno ulje, a postoje i sintetičke verzije koje mnogi koriste u parfemima.

Koje su najčešće note koje se uparuju sa sandalovinom?

Sandalovina se radi svoje raznolikosti može kombinirati s većinom parfemskih nota, pa je pronalazimo doista u baš svakoj mirisnoj grupi parfema.

Primjerice, osvježavajuće note citrusa, poput bergamota, limuna ili naranče, često se kombiniraju sa sandalovinom kako bi stvorile svijetlu, energičnu i svježu mirisnu kombinaciju, dok note poput jasmina, ruže ili ljubičice, mogu dodati dašak sofisticiranost i ženstvenosti senzualnoj sandalovini. Pristaju mu i popularna ambra i vanilija, s kojima ga vrlo često vidimo u bazi parfema.

Kako je riječ o opojnom mirisnom drvu, genijalno se sparuje sa začinima poput cimeta, đumbira, kardamoma, papra, uz što kremasta sandalovina postaje lagano začinjena, orijentalna i nerijetko seksi. Jednako lijepo se uparuje i s ostalim drvenastim notama, kao i kožom, duhanom i alkoholom, želite li misteriozan i zavodljiv više maskulini parfem.

Miris sandalovine umiruje

Osim što miriše božanstveno, sandalovinu se često povezuje s praksom meditacije i smirenosti. Istraživanja su i pokazala da molekule u ulju sandala mogu umanjiti stres i anksioznost. Upravo ta mirnoća i osjećaj utjehe je nešto što tražimo u tmurnim jesenskim danima, a što nam parfemi sa sandalovinom pružaju.

Ako volite tople, začinjene, orijentalne mirise, parfemi sa sandalovinom mogli bi biti pun pogodak za vas. Ako ste više za neke druge note možete baciti oko i na naše puderaste favorite, one citrusne, cvjetne, jesenske, mošusne ili s mirisom vanilije.

 

parfemi sa sandalovinom
chanel
parfemi sa sandalovinom
chanel
Helena Janjušević
Paco Rabanne
parfemi sa sandalovinom2
Guerlain
estee lauder
parfemi
hermes
parfemi sa sandalovinom
tom ford
parfemi sa sandalovinom
le labo
parfemi sa sandalovinom
diptyque
parfemi
Guerlain

FOTO: Instagram (@emitaz),
Douglas, Hermes, Diptyque,Chanel,
Estee Lauder, Le Labo

Učitati još
Zatvori