Opojni parfemi sa sandalovinom savršeni za hladne i kišne jesenske dane
Opojni parfemi sa sandalovinom savršeni za hladne i kišne jesenske dane

Opojni parfemi sa sandalovinom savršeni za
hladne i kišne jesenske dane

Sandalovina je naziv za mirisno drvo, koje se dobiva od stabala iz roda Santalum. Ono je teško i žuto te njegov miris traje desetljećima, a stabla sandala rastu vrlo sporo. Dio njih uzgaja se isključivo za komercijalnu upotrebu, a njegovo ulje toliko je jako da se ne smije stavljati direktno na kožu. Prije korištenja se, stoga, mora razrijediti drugim uljima.

Zašto su posebni parfemi sa sandalovinom?

Najpoznatije vrste su indijski i australski sandal. Sandalovina je jedan od najstarijih parfemskih sastojaka i koristi se već 4000 godina. Ipak, u Europi i Americi u parfemima se koristi tek posljednja dva stoljeća. Indijska sandalovina ključan je sastojak legendarnog Guerlainovog parfema Jicky koji je svijetlo dana ugledao davne 1889. godine. Nakon toga je Guerlain napravio i Shalimar, a Chanel Bois des Iles.

Privlačnost sandalovine je njezin kompleksni miris koji je istovremeno umirujuć i senzualan, delikatan i mliječan, a opet robustan i drvenast. Sandalovina je sastojak kojem se parfumeristi okreću kada parfemom žele pobuditi cijeli niz emocija.

Sandalovina nije jak drvenasti miris koji vas u trenu zapuhne. On je dugotrajan i kao da dolazi u valovima, polako i tijekom cijelog dana. To je stabilna drvenasta nota u parfemima. Ona se polako otkriva tek nakon što se zagrije u kontaktu s kožom. Tu nastupa taj kremasti, svijetli drvenasti miris koji ovaj sastojak čini savršenim za jesen. On nije težak poput ostalih drvenastih parfema, ali je taman jak da ne spada u ljetne mjesece.

Miris sandalovine umiruje

Osim što miriše božanstveno, sandalovinu se često povezuje s praksom meditacije i smirenosti. Istraživanja su i pokazala da molekule u ulju sandala mogu umanjiti stres i anksioznost. Upravo ta mirnoća i osjećaj utjehe je nešto što tražimo u tmurnim jesenskim danima, a što nam parfemi sa sandalovinom pružaju.

Ta slatkasta kremoznost sandalovine može se osjetiti u gotovo 50% svih ženskih parfema koji postoje. Sandalovina se odlično slaže s različitim notama poput lavande, jasmina, crnog papra, pačulija i mnogih drugih. Zapravo, sandalovina je postala toliko popularna da je stablo od kojeg potječe postalo ugrožena vrsta u Indiji. Srećom, u Australiji su napravljene cijele plantaže prepune sandala iz kojeg se dobiva jako kvalitetno ulje, a postoje i sintetičke verzije koje mnogi koriste u parfemima.

Sandalovina spada među najskuplje sirove materijale. Ulje se često naziva tekućim zlatom i jako je skupo. Naime, za 45 litara ulja potrebna je tona drveta pa cijena ovog sastojka i ne čudi. Ako volite tople, začinjene, orijentalne mirise, parfemi sa sandalovinom mogli bi biti pun pogodak za vas. Ako ste više za neke druge note možete baciti oko i na naše puderaste favorite, one citrusne, cvjetne, jesenske, mošusne ili s mirisom vanilije.

 

FOTO: Instagram (@emitaz, @pernilleteisbaek),
Douglas, Hermes, Diptyque,Chanel,
Estee Lauder, Le Labo

Učitati još
Zatvori