Mošusni parfemi savršeni za jesenske dane
Mošusni parfemi savršeni za jesenske dane

Mošusni parfemi savršeni za jesenske dane

Mošusni parfemi vječito su među omiljenima i najpopularnijima. Iako se nekad radilo o jakim i teškim mirisima, danas je to puno drugačije. Mošusni parfemi nježnog su i baršunastog mirisa koji mnoge podsjeća na dom ili u njima budi osjećaj ugodnosti. Zapravo, mošusni parfemi pravi su cozy mirisi koji su savršeni za tmurne jesenske dane kada se samo želimo sklupčati ispod dekice i uživati.

Povijest mošusa je duga i bogata. Prvi puta se njegovo korištenje spominje još u 6.stoljeću, a onda su ga trgovci iz Indije donijeli do Grčke. Nakon toga njegove čari otkrili su arapski i bizantski parfumeristi, koji su usavršili iskorištavanje njegovih afrodizijačkih svojstava. Nakon toga, mošus se putevima svile i začina proširio ostatkom svijeta.

Mošusni parfemi obožavani su diljem svijeta

Negdje putem i tijekom svih tih godina netko se sjetio da bi mošus mogao staviti u parfeme. Prirodni mošus sve do 1979. godine dobivao se iz spolne žlijezde posebne vrste jelena. Oni su, srećom, od tada zaštićeni, a pojavio se bijeli mošus i sintetički mošus. Inače, neki kažu ako se kapne malo prirodnog mošusa na rupčić, njegov miris moguće je osjetiti i 40 godina nakon toga. To samo svjedoči o njegovoj snazi, srećom, novije inačice nisu tako jake i teške.

Mošus je jedan od rijetkih parfema s potpuno oprečnom osobnosti. On će istovremeno biti mekan, nježan i davati nam osjećaj ugodnosti, dok će s druge strane biti potpuno senzualan i zavodnički. Ove note u parfemima se prezentiraju kao nenametljiv tjelesni miris. Zapravo, kada osjetimo mošus ne registriramo odmah da je parfem u pitanju, on miriše kao naša koža, ali na steroidima.

Upravo zbog te zanimljive mirisne kompozicije mošus je omiljen. On se dodaje mnogim drugim parfemima kako bi im dao dubinu i toplinu. On ne mora biti dominantan da nekom parfemu da posebnu notu, dovoljno ga je tek mrvicu da odradi posao. Ipak, mi u nastavku izdvajamo parfeme one u kojima je mošus glavna nota. Na Journalu možete pronaći i najfinije puderaste, cvjetne i citrusne parfeme.

Učitati još
Zatvori