Parfemi s vanilijom – Popisali smo 20 najfinijih za jesen pred nama
Parfemi s vanilijom – Popisali smo 20 najfinijih za jesen pred nama

Parfemi s vanilijom – Popisali smo 20
najfinijih za jesen pred nama

Parfemi s vanilijom mnogima su omiljeni. Oni su slatkasti, ali dovoljno ozbiljni i teški da su idealni za jesen. Slasna vanilija podsjeća nas na omiljene deserte, a samim time nekako i na dom kojim se širi neodoljiva aroma slastičarskih krema. Upravo taj cozy i homey osjećaj želimo od jesenskih parfema. Oni nas podsjećaju na naše sigurno mjesto, naš dom.

A sada da ponovimo gradivo o vaniliji. Molekula vanilije u parfeme je prvi puta dodana 1921. godine. Ponovno je tu pionir bio Guerlain, koji je napravio i prvi puderasti parfem. Njihov parfem Jicky bio je prvi parfem s vanilijom. Vanilija je topla nota, istovremeno slatka i začinjena, a posebna je jer u nama pobuđuje stara sjećanja.

Davne 1519. godine istraživač Fernando Cortez pristao je na meksičku obalu u Veracruzu. Njega i njegovu posadu tamošnje stanovništvo dočekalo je pićem napravljenom od čokolade i vanilije – Tchocolatlom. Corteza je toliko očaralo da je odmah mahune vanilije odnio na dvor kralja Charlesa V. Ipak, Azteci su bili oprezni i nisu mu otkrili tajne uzgoja ove slasne biljke pa je tako Meksiko gotovo dva stoljeća bio glavni proizvođač vanilije. Tek u 17. stoljeću vanilija je stigla na Madagaskar, a donijeli su je francuski kolonizatori.

Inače, vanilija se smatra začinom, a zapravo je plod jedne vrste orhideje iz Amazone. Ona raste u tropskim šumama i jedina je orhideja koja ima plod. Kako bi orhideja rodila ona mora biti oprašena, u Amazoni to rade pčele, a oko Indijskog oceana za to su zaslužni ljudi. Ručno oprašivanje otkrio je 12-godišnji rob, Edmond Albius. To je postala ustaljena tehnika za koju su danas zaslužne žene. Nakon oprašivanja potrebno je 10 do 18 mjeseci da se pojavi plod, nakon toga se bere, suši 15 dana na suncu te se prekriva dekama na isti period kako bi poprimio prepoznatljivu smeđu boju.

Najfiniji parfemi s vanilijom

Prirodni vanilin jako je skupo ekstrahirati, stoga su kemičari razvili onaj sintetički koji miriše gotovo identično. Tijekom tog istraživanja pronađena je i molekula etil vanilin, koja je 2 do 4 puta jača od vanilina, upravo tu molekulu Guerlain je koristio u parfemu s početka teksta.

Vanilija ima posebno mjesto u svijetu parfema jer ide odlično s mnogim drugim mirisima. Redovito ju kombiniraju s drugim začinima kako bi dobili topao i senzualan parfem. Zbog toga je često osjetimo u mnogim orijentalnim parfemima. U kombinaciji s karamelom, kolačićima i sladićem daje mekan i sladak miris.

Također, vanilija se odlično slaže s drvenastim notama, što rezultira dubokim i baršunastim parfemima. Odlično ide i s cvjetnim i citrusnim notama u parfemima koje možete nositi cijele godine. Parfemi s vanilijom su, stoga, apsolutni hit pa smo izdvojili najfinije.

Učitati još
Zatvori