Parfemi koji muškarce bacaju u trans: Jednu mirisnu notu posebno vole
Parfemi koji muškarce bacaju u trans: Jednu mirisnu notu posebno vole

Parfemi koji muškarce bacaju u trans:
Jednu mirisnu notu posebno vole

Parfemi s vanilijom mnogima su omiljeni. Oni su slatkasti, ali dovoljno ozbiljni i teški da su idealni za jesen i zimu. Posebno ih, pak, vole muškarci. To i ne čudi jer se upravo vanilija kroz povijest koristila kao prirodni afrodizijak. Slasni i slatki mirisi posebno privlače muškarce i ne iznenđauje da će mnogi parfumeri upravo vaniliju istaknuti kao najprivlačniju mirisnu notu.

Vanilija u parfemima posljednjih godina nepravedno je opisana kao “basic”, odnosno nezanimljiva nota. Činjenica je da se radi o mirisu koji privlači i muškarce i žene. Radi se o noti koja umiruje, zavodi i pojačava uzbuđenost.

A sada da ponovimo gradivo o vaniliji. Molekula vanilije u parfeme je prvi puta dodana 1921. godine. Ponovno je tu pionir bio Guerlain, koji je napravio i prvi puderasti parfem. Njihov parfem Jicky bio je prvi parfem s vanilijom. Vanilija je topla nota, istovremeno slatka i začinjena. Danas je većina vanilije u parfemima sintetska, ali svaka vanilija je drugačija. Treba naći savršenu granicu kada je vanilija slasna i mirisna, a ne prejaka do te mjere da izaziva mučninu.

Davne 1519. godine istraživač Fernando Cortez pristao je na meksičku obalu u Veracruzu. Njega i njegovu posadu tamošnje stanovništvo dočekalo je pićem napravljenom od čokolade i vanilije – Tchocolatlom. Corteza je toliko očaralo da je odmah mahune vanilije odnio na dvor kralja Charlesa V. Ipak, Azteci su bili oprezni i nisu mu otkrili tajne uzgoja ove slasne biljke pa je tako Meksiko gotovo dva stoljeća bio glavni proizvođač vanilije. Tek u 17. stoljeću vanilija je stigla na Madagaskar, a donijeli su je francuski kolonizatori.

Inače, vanilija se smatra začinom, a zapravo je plod jedne vrste orhideje iz Amazone. Ona raste u tropskim šumama i jedina je orhideja koja ima plod. Kako bi orhideja rodila ona mora biti oprašena, u Amazoni to rade pčele, a oko Indijskog oceana za to su zaslužni ljudi. Ručno oprašivanje otkrio je 12-godišnji rob, Edmond Albius. To je postala ustaljena tehnika za koju su danas zaslužne žene. Nakon oprašivanja potrebno je 10 do 18 mjeseci da se pojavi plod, nakon toga se bere, suši 15 dana na suncu te se prekriva dekama na isti period kako bi poprimio prepoznatljivu smeđu boju.

Najfiniji parfemi s vanilijom

Prirodni vanilin jako je skupo ekstrahirati, stoga su kemičari razvili onaj sintetički koji miriše gotovo identično. Tijekom tog istraživanja pronađena je i molekula etil vanilin, koja je 2 do 4 puta jača od vanilina, upravo tu molekulu Guerlain je koristio u parfemu s početka teksta.

Vanilija ima posebno mjesto u svijetu parfema jer ide odlično s mnogim drugim mirisima. Redovito ju kombiniraju s drugim začinima kako bi dobili topao i senzualan parfem. Zbog toga je često osjetimo u mnogim orijentalnim parfemima. U kombinaciji s karamelom, kolačićima i sladićem daje mekan i sladak miris.

Također, vanilija se odlično slaže s drvenastim notama, što rezultira dubokim i baršunastim parfemima. Odlično ide i s cvjetnim i citrusnim notama u parfemima koje možete nositi cijele godine. Parfemi s vanilijom su, stoga, apsolutni hit pa smo izdvojili najfinije.

parfemi s vanilijom
Burberry
Parfemi s vanilijom
Chanel
parfemi
heretic parfum
parfemi s vanilijom
byredo
parfemi s vanilijom
maison margiela
parfemi s vanilijom
lancome
parfemi s vanilijom
guerlain
parfemi s vanilijom
prada
parfemi s vanilijom
diptyque
parfemi s vanilijom
kilian paris
parfemi
armani
parfemi
tom ford
parfemi
valentino
parfemi
kayali
parfemi
byredo
parfemi
mugler
Parfemi s vanilijom
LANCÔME
Parfemi s vanilijom
Yves Saint Laurent
Parfemi s vanilijom
Ariana Grande
Parfemi s vanilijom
Dior

Foto: Instagram (@nina.gornicka, @brunabear),
Nordstrom, Byredo, Armani,
Heretic Parfum,Gierlain, Douglas, Lancome, Dior

Učitati još
Zatvori