Najbolji puderasti parfemi za ljeto
Najbolji puderasti parfemi za ljeto

Najbolji puderasti parfemi za ljeto

Ljeto je vrijeme da nešto lakše parfeme. One jake i teže ostavljamo za neko hladnije doba, ali sada želimo nešto zaigrano i lagano, ali da svejedno traje. Sve to pružaju puderasti parfemi. Njihov miris je dovoljno jak, a istovremeno istinski ljetni te zove na uživanje u moru i odmoru.

Istina, ne vole svi puderaste parfeme, ali oni koji vole reći će vam da je njihov miris mekan, baršunast i da je definicija ženstvenosti. Prvi puderasti parfem izbacio je Guerlain još 1912. godine. Bio je to parfem L’Heure Bleue i u njemu se prvi put u povijesti pojavljuju note ljubičice, mošusa i vanilije.

Kako su nastali puderasti parfemi?

Inače, sam puderasti miris dolazi od rižinog praha, koji su koristile gejše i koji je jedan od najstarijih beauty trikova na svijetu. U Europi se za to vrijeme lice posvjetljivalo brašnom, jer svjetla koža bila je znak bogatstva i profinjenosti. No kada je nastupila glad, rižin prah postao je alternativa tome.

Specifičan miris, pak, dobiva se dodavanjem irisa. Legenda kaže da je to otkrila Katarina de’ Medici kada je prah irisa dodavala svojim proizvodima za njegu kože. Tako su se, navodno, rodile puderaste note.

Parfumeristi, pak, za puderaste note zainteresirali su se tek 1900-tih. Dotad su najpopularniji bili cvjetni mirisi. Puderaste note njima su davale dubinu i dozu senzualnosti.

Ključan sastojak kod puderastih parfema je iris, odnosno korijen irisa iz kojeg se dobivaju te puderaste note s natruhom drvenastih. Ovaj miris je prozračan i lagan, ali se dugo zadržava na koži. Takav miris može se dobiti i iz ljubičice, ali potrebno je više od tone cvjetova za 30-ak grama ekstrakta. Srećom, postoje i sintetičke komponente koje također daju puderasti miris parfemima, a jeftinije ih je proizvesti.

Puderaste note odlično se stapaju s gotovo svim olfaktornim obiteljima mirisa. Recimo, u orijentalne parfeme se dodaju kako bi omekšali miris pačulija ili sandalovine. Cvjetne mirise, pak, zaokružuju, a najčešće su puderaste note sredina ili baza samog parfema.

Puderasti parfemi uvijek imaju svoje obožavatelje, a i mi smo među njima pa smo izvukli omiljene.

FOTO: Guerlain, Chanel, Douglas, Martimex, Parfumerija Lana, Bvlgari, Zara

Učitati još
Zatvori