Svi pričaju o nekomedogenim proizvodima – što to znači?
Svi pričaju o nekomedogenim proizvodima – što to znači?

Svi pričaju o nekomedogenim
proizvodima – što to znači?

Pratite li skinfluencersku scenu na društvenim mrežama, sigurno ste se barem jednom susreli s terminom “nekomedogeno”. Riječ je o načinu opisivanja proizvoda, ali i sastojaka, od čega najveće koristi imaju mješovite i masne, kao i problematične kože.

Iako je termin i dalje poprilično nereguliran i ne može garantirati apsolutnu sigurnost… Ako se često susrećete s problemom akni niotkuda, a kupujete kozmetiku koja bi vam trebala pomoći s tim problemom, možda je vrijeme za istraživanje nekomedogenih opcija.

One nisu jednoznačan rezultat za kožu bez teksture i začepljenih pora, ali mogu itekako napraviti razliku!

Što znači oznaka “nekomedogeno”?

Oznaka nekomedogeno, bilo da se veže uz proizvod ili sastojak, označava kako je on siguran za kože sklone čepljenju pora jer je neće začepiti ili blokirati. To znači i da potencijalno izbjegava stvaranja akni. Oznaka se veže uz sve tipove kozmetičkih proizvoda koji se nanose topikalno. Dok su, primjerice, s druge strane komedogeni proizvodi ili sastojci oni koji će vrlo vjerojatno začepiti pore. Sama riječ dolazi od riječi “komedo” ili “komedon” što označava čep u pori, pa je i njeno značenje utoliko – vrlo jasno!

Ako imate akne, komedone ili mitesere, korištenje nekomedogenih proizvoda trebalo bi drastično, ako ne i u potpunosti, spriječiti čepljenje pora i tako smanjiti i stvaranje kožnih problema.

Treba spomenuti i kako sam izraz dolazi kao dio dobrog marketinga pojedinog brenda koji ga želi koristiti. Naime, sam izraz nije reguliran unutar industrije. Ipak, kako se nekomedogeni proizvodi stvaraju koristeći sastojke s niskim komedogenim svojstvima, ona ipak mogu imati značajan utjecaj na izgled kože.

Zašto birati proizvode s oznakom nekomedogeno?

Za početak, vrijedi spomenuti kako iako sve akne započinju kao začepljena pora, razlog njihovog stvaranja može uvelike varirati. Pore može začepiti komedogen proizvod ili pak samo suviše bogat proizvod za taj tip kože, koliko i makeup, ali i previše prirodne masnoće, mrtve stanice kože, prljavština, kontaminacija određenom bakterijom ili hormonalne promijene.

Nekomedogeni proizvodi ovom oznakom pokušavaju kupcu donekle garantirati da oni neće uzrokovati čepljenje pora, što će i smanjiti rizik od komedona, mitesera i akni. Nekomedogeni proizvodi najčešće ne sadrže ni sastojke koji će dodatno uznemiriti kožu s aktivnim aknama. No da biste bili sigurni da se to neće dogoditi, ipak treba pročitati sastav proizvoda i vidjeti je li namijenjen baš za vašu kožu i njenu problematiku.

Je li nekomedogeno i 100% sigurno?

Treba imati na umu kako nekomedogeni proizvodi ipak nisu sasvim sigurna opcija za, primjerice, vrlo osjetljive kože sklone čepljenju. Iako smanjuju rizik od čepljenja na minimalan, i dalje mogu sadržavati sastojke koji individualno vama neće odgovarati – i možda će vas čepiti.

Najsigurniji način za uvrštavanje nekomedogenih proizvoda u rutinu njege je kroz konzultacije s dermatologom koji će vas zatim uputiti na proizvode idealne za vas.

Najveći benefiti nekomedogenih proizvoda:

Manje akni – smanjenim brojem sastojaka, pa i sastojaka koji uzrokuju čepljenje pora, možete očekivati i smanjenu pojavu tekstura i upala na licu
Zaglađenija koža – začepljene pore ne moraju nužnu značiti akne, štoviše, vrlo često znače i samo zatvorene komedone koji se manifestiraju kao puno sitnih kvržica na površini kože, koji stvaraju izraženu teksturu. Uz nekomdogene proizvoda zadržavate glatkoću kože.
Bolja penetracija skincare proizvoda – ako koristite proizvode koji ne čepe pore, onda je i veća vjerojatnost da će skincare bolje penetrirati u kožu i kvalitetnije odraditi svoj posao jer će biti manje pora kroz koje neće moći proći.
Manja vjerojatnost mrlji – uz manje akni, smanjuje se i mogućnost postupalnog eritema odnosno pigmentnih mrlji nakon akni, a one su nerijetko teške za ukloniti koliko i same akne!

Jesu li oznake “nekomedogeno” i “oil free” zapravo ista stvar?

Nekomedogeni proizvod je specifično formuliran kako ne bi čepio pore, dok je proizvod s oznakom “oil free” (bez ulja) zapravo samo proizvod koji ne sadrži ulja ili mineralno ulja. Generalno, nekomedogeni proizvodi su većinom bez ulja, ipak bitno je znati razliku jer postoje i nekomedogena ulja. Primjerice, skvalan, kao i mnoga druga ulja, stvaraju zaštitni sloj na površini kože, omekšavaju je, hrane, a pritom i pomažu zadržati vlagu u koži.

Naime, u slučaju da vam zbilja ne odgovaraju ulja, postoji vjerojatnost da vam neće odgovarati i nekomedogena ulja. Utoliko, nekomedogeni proizvodi s uljima možda i nisu najbolja opcija za vas.

Što to znači za vas?

Da ćete pri kupnji nekomedogenog proizvoda naprosto morati malo više istražiti sam proizvod kako biste bili sigurni da će vam odgovarati. Birajte nekomedogene proizvode od brendova kojima vjerujete i koji transparentno pričaju o svom sastavu.

Također, prije aplikacije bilo kojeg novog proizvoda, isprobajte ga tzv. patch testom odnosno nanošenjem na malom dijelu lica kako biste vidjeli stvara li vam alergijsku reakciju. Kasnije ga uvrstite u neku dobropoznatu rutinu njege, lišenu potencijalnih iritansa, kako biste se uvjerili da vam odgovara i da je proizvod doista nekomedogen.

Što je oznaka “non-acnegenic”?

Termin “non-acnegenic” odnosi se na proizvode koji garantiraju da ne izazivaju akne. Oni ne čepe pore niti iritiraju kožu s aknama. Ovaj termin se često veže uz “nekomedogeno”, kako slično djeluje, iako su ovi proizvodi definitivno prikladniji za kožu s aktivnim aknama.

Što su nekomedogeni sastojci?

Nekomedogeni sastojci su oni sastojci koji daju manji rizik za čepljenje pora. Komedogenost sastojaka se gleda na skali komedogenosti.

Neki poznati nekomedogeni sastojci su:

• Hijaluronska kiselina
• Aloe vera
• Vitamin C
• Ružina vodica
• Ulje koštica grožđa
• Konopljino ulje
• Neem ulje
• Vještičja lijeska
• Dimetikon
• Alantoin
Niacinamid
• Glicerin

Što je skala komedogenosti?

Skala komedogenosti je ljestvica sastojaka podijeljena od 0 do 5 kolika je vjerojatnost da će začepiti pore. Naravno, oznaka 0 znači da ne čepi pore, a oznaka 5 da izrazito čepi pore.

• 0 – neće začepiti pore
• 1 – vrlo niska mogućnost čepljenja pora
• 2 – srednje niska mogućnost čepljenja pora
• 3 – srednja mogućnost čepljenja pora
• 4 – visoka mogućnost čepljenja pora
• 5 – vrlo visoka mogućnost čepljenja pora

Ljestvica je osmišljena u 80-ima na temelju istraživanja rađenih na zečjim ušima. Utoliko, rezultati su podložni za debatu. Zečja koža nije ljudska koža pa neki sastojci koji izazivaju reakciju na zecu, možda neće izazvati istu reakciju na ljudima. Također, nije jasno naznačeno zašto je koji sastojak završio u kojoj kategoriji te koliko komedona je izazvao. Primjerice, jesu li bilježene sve pojave komedona ili samo one najizraženije? Je li 0 doista oznaka za nula komedona?

Ipak generalno ljestvica je poprilično dobar vodič za probiranje proizvoda koje koristite, kako od tada nije osmišljen bolji način za provjeravanje komedogenosti sastojaka.

Kako provjeriti jesu li proizvodi koje koristite nekomedogeni?

Prva i osnovna razlika između nekomedogenih i ostalih proizvoda jest da bi nekomedogeni proizvodi na pakiranju trebali imati oznaku “nekomedogeno”. No bez obzira na to, sve proizvode možete provjeriti promatranjem liste sastojaka.

Svaki sastojak koji vas zanima ima svoju poziciju na skali komedogenosti, a svaki sastojak s pozicijom višom od dva bi mogao biti suviše rizičan za problematične kože. Ipak, imajte na umu da je moguće pronaći i više komedogen sastojak u nekomedogenom proizvodu kako je bitan i način formulacije.

Što ako mi nekomedogeni sastojci začepe pore?

Kao što smo napomenuli, proizvodi s naznakom nekomedogeno ipak nisu garancija da neće izazvati komedone, već da će vjerojatnost da ih izazovu svedena na minimum. Kože su iznimno drugačije i reagiraju na sastojke i na koje ne biste očekivali da reagiraju.

Utoliko, ono što je nekomedogeno jednima, komedogeno je drugima, pa je prije svega bitno proizvod isprobati u patch testu. Naime, čak i da se ne stvori reakcija na prvi dan, izazove li vam nekomedogeni proizvod teksturu ili akne, najbolje je da ga prestanete koristiti.

Jednako tako, ako proizvod nema oznaku nekomedogeno, ne znači da će vam začepiti pore. O tome ovise dva faktora: formulacija, kao i osjetljivost vaše kože na čepljenje. Ako među vašim favoritima imate i proizvode koji generalno ne izgledaju nekomedogeno, a zadovoljno ih koristite već godinama, nema potrebe da ih mičete iz rutine.

Služite se skalom nekomedogenosti, kao i nekomedogenim proizvodima uz zrno soli, kako biste doista dobili rezultat koji priželjkujete!

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram (@lenamaiah)

Učitati još
Zatvori