Postupalni eritem: Kako izbjeći i što prije ukloniti mrlje od prištića?
Postupalni eritem: Kako izbjeći i što prije ukloniti mrlje od prištića?

Postupalni eritem: Kako izbjeći i što prije
ukloniti mrlje od prištića?

Podjednako tvrdoglave koliko i akne mogu biti i mrljice poslije njih. Sitni teksturirani ožiljci nisu jedina posljedica akni, već i postupalni eritem i postupalne hiperpigmentacije. Ipak, češći problem su tzv. PIE (eng. Post-Inflammatory Erythema), crvene mrljice koje signaliziraju odlazak akne, ali i daljnju upalu kože. Naime, nerijetko miješamo mrljice nastale upalom i one nastale nakupom pigmenta što vodi do korištenja neadekvatne njege i, ponekad, pogoršavanja stanja. U nastavku otkrijte što je u stvari postupalni eritem, kako ga ubrzano zacijeliti – ali i kako izbjeći.

Što je postupalni eritem?

Postupalni eritem pretpostavlja ružičaste do crvenih mrlji koje nastaju kao rezultat traume izazvane upalom kože. Većinom, PIE nastane kao posljedica akni, rjeđe kao posljedica mitesera ili komedona, no neovisno o uzroku može varirati u boji ovisno o jačini upale. Također, kako PIE prolazi, boja se može mijenjati i postepeno blijedjeti. Iako je najproblematičniji na licu, eritem se može pojaviti na svim dijelovima tijela zahvaćenim aknama, često ga viđamo na vratu, leđima i prsima, i pretežito se javlja kod svijetlih tipova kože, dok postupalna hiperpigmentacija generalno zahvaća tamnije tipove koža.

Koja je razlika između mrlja od prištića?

  • Postupalni eritem nastaje kao posljedica upale kože nakon prištića, radi čega je i izražene ružičaste do crvene boje, kako tijekom nastanka akne dolazi do proširenja okolnih krvnih žilica
  • Postupalna hiperpigmentacija nastaje kao posljedica upale kože nakon prištića, kada dolazi do ubrzanog stvaranja pigmenta u stanicama kože kao način obrane tijela, pa su mrljice crvenkaste do smeđe boje

Koji su uzroci postupalnog eritema?

Do potupalnog eritema može doći radi pregršt razloga i ponekad – ne moramo napraviti ništa što bi ga moglo izazvati, već možemo samo imati tip kože koji tako reagira na upalu. Ipak, poznavajući načine kako kožu možemo upaliti, lakše ćemo se nositi s nastankom, a i smirivanjem eritema.

Sebum

Kože sklone aknama najčešće imaju problem s balansom lučenja sebuma, koji je tada gušći, masniji i ljepljiviji od klasičnog sebuma. Nakupine sebuma mogu stvoriti čep kako u pori, tako i u folikuli dlake i tako isprovocirati nastanak prištića.

Bakterije

Nerijetko zaboravljamo kako je kožni mikrobiom samo sklop bakterija u međusobnom suživotu, no kada imamo povećani tip jedne bakterije – dolazi do disbalansa i razvijanja iritacija i/ili upala. Bakterija P. acnes je najčešće povećana kod problematične kože, a u kombinaciji s viškom sebuma pridonosi stvaranju i širenju akni. Kako ove bakterije stvaraju upalne akne s bolnim glavicama – najčešće vode do nastanka postupalnog eritema.

Istiskivanje prištića

Osjetljive kože, a posebice svijetli tipovi koža, ne bi smjeli niti dirati lice, a kamoli istiskivati prištiće! Bilo kakav dodir (posebice s prljavim rukama) može isprovocirati još veću upalu kože. Stiskanje, rastezanje kože, istiskivanje i pucanje stvaraju veću traumu pa tako i dovode do stvaranja eritema. Nerijetko i najobičniji komedon može postati vrlo bolan i upaljen, a kasnije mrljica koja dugo zacjeljuje – samo zato što ste ga probali istisnuti.

Dobar savjet:

Postupalnu mrlju tretirajte kao oštećenu kožu kojoj nedostaje tvari za samoobnavljanje. Mrljice nikako ne izbjeljujte ili isušujte već im ubrzajte proces regeneracije uz proizvode koji će zaštititi kožu, poput krema s probioticima, pantenolom, vitaminom E i C, niacinamidom…

Hormoni

Nerijetko zanemaren razlog nastanka postupalnog eritema su i hormoni. Već lagana promjena u balansu hormona može potaknuti stvaranje akni, a jednako tako i usporen oporavak mrljice. U ta stanja spadaju i pubertet, menstrualni ciklus, policistični jajnici, endometrioza, menopauza…

Višak mrtve kože

Jeste li znali da problematične kože stvaraju do pet puta više stanica kože, radi čega imaju i izraženiji višak mrtve kože ili se stanice nepravilno ljušte? Upaljene kože se ne preporučuje dodatno iritirati, međutim iznimno je bitno ne zaboraviti na povremeni piling, bez obzira na vaš kožni tip. Nadalje, miks ostataka mrtve kože i sebuma stvara još bolji čep za zatvoriti pore radi čega akne mogu biti i još izraženije.

Prejaki proizvodi za vaš tip kože

Posljedica korištenja neprilagođenih proizvoda za tip i potrebe vaše kože vode do crvenila i iritacije. Čak i ako imate problematičnu kožu možete doživjeti izraženu iritaciju kao posljedicu korištenja neprikladnih proizvoda za akne. Zato je bitno koristiti što manje aktivnih tvari paralelno kako bi kožna barijera ostala čvrsta i nepropusna. Kupljeni proizvod uvijek testiranje na malom dijelu kože lica kako biste vidjeli kako vam ga koža podnosi.

Sastojci koji će vam pomoći s postupalnim mrljama

  • Niacinamid – Ovaj heroj-sastojak kožu održava hidriranom, jača kožnu barijeru, smanjuje upale, uklanja mrljice, kontrolira lučenje sebuma…
  • Retinoidi – Derivati vitamina A poznati su po višestrukom djelovanju posebno pogodnom za problematične kože. Pomažu smanjiti nastanak akni, pa i komedona, održavaju pore čistima, smanjuju upalu, pomažu vratiti optimalan pH koži… Ipak, s njima treba postupati pažljivo i za početak se preporučuju vrlo niske doze retinola ili pak esteri poput retinol palmitata.
  • Vitamin C – Najpoznatiji vitamin za sjaj, ujednačavanje tena i oporavak kože od oštećenja nastalim suncem istovremeno nudi smanjivanje upala i posvjetljivanje mrljica, kao i zaštitu od slobodnih radikala koji mogu dodatno stresirati kožu i usporavati njen oporavak.
  • Benzoil peroksid – Iako zvuči zastrašujuće, jedan je od boljih i pristupačnijih sastojaka na tržištu želite li ublažiti akne – ali i postupalni eritem. Pomaže ukloniti bakterije koje stvaraju akne, kao i mrtve stanice kože, no pomaže i ublažiti iritacije slične aknama. Najbolje ga je kombinirati uz sastojke za umirivanje i obnovu kaže želite li smanjiti akne i PIE istovremeno.
  • Probiotici – Izrazito popularan sastojak unazad godinu dana su i probiotici, odnosno kolonije dobrih bakterija koje pomažu kožnom mikrobiomu vratiti balans. Uz probiotike brže dolazi do umirivanja i regeneracije kože, utoliko pomažu i brže smanjiti jačinu postupalnog eritema.
  • Centella Asiatica – Azijska biljka poznata prema pregršt imena (cica, tigrova trava, gotu kola, brahmi…) koristi se u obliku ekstrakta za liječenje i umirivanje kože. Pomaže ubrzati regeneraciju kože, smiruje upale i crvenilo, hidrira, a pritom promovira i produkciju kolagena.
  • Klindamicin – Iako je riječ o antibiotiku, klindamicin kao sastojak brzinski može pomoći s ubijanjem bakterija koje uzrokuju akne. Također, pomaže smanjiti upalno stanje kože, a nerijetko se kombinira uz benzoil peroksid.

Kako ublažiti, ukloniti i spriječiti postupalne mrlje?

Kao što smo naveli, ponekad je postupalni eritem neizbježan. Utoliko, bitno je prilagoditi rutinu njege proizvodima koji će ubrzati regeneraciju kože uz umirivanje upale. Međutim, iznimno dobar način ubrzavanja procesa zacjeljivanja PIE je odlazak na profesionalne kozmetičke tretmane, a najučinkovitiji je tzv. hladni laser. Osim što ne zahtijeva proces oporavka, ovaj laser instant (a zatim i u nekoliko sljedećih dana) ublažava upalu i crvenilo te smanjuje vidljivost mrljica. Pritom će i raditi na produkciji kolagena, smanjivati lučenje sebuma, jačati kožnu barijeru…

Iznimno bitno je i ne preskakati korištenje zaštitnog faktora kako UV zračenje može pojačati vidljivost ožiljaka i mrlja. Uz sunce, mrljice će postepeno tamniti i sporije će se koža regenerirati. Idealno je kombinirati UV zaštitu 30 ili 50 uz vitamin C koji će ispod zaštite popravljati stara oštećenja nastala UV zrakama. Ako ste skloni mrljama, preporučuje se i lice štititi od sunca kapom ili šeširom, barem u periodu zacjeljivanja mrljica. Zgodan dodatak rutini – iako sasvim neobavezan – su i tzv. pimple patches odnosno naljepnice za prištiće. Naime, zahvaljujući fizičkoj zaštiti koju nude, a zatim i bogatstvom sastojaka usmjerenih na umirivanje kože, regeneraciju i ubijanje bakterija, nude ubrzani oporavak prištića, pa i mrljica.

Ipak, najbolji način sprječavanja nastanka postupalnog eritema je korištenje seruma i spot tretmana koji djeluju anti-bakterijski kako bi se prištić posušio što prije, a koža se počela obnavljati. Čim prištić počinje nestajati, mjesto tretirajte regenerirajućim sastojcima kako bi se oporavilo prije nego je moguće proizvesti mrljicu. Također, ne sušite opetovano isto mjesto sa spot tretmanom ili kiselinom već jutro nakon agresivnijeg proizvoda na prištić nanesite cica kremu ili nešto za dodatnu zaštitu i regeneraciju.

Uz to, ne zaboravite da prištiće baš nikada nije dobro istisnuti jer osim ožiljka tako potencirate i širenje bakterija po ostatku kože. Vaša koža je, posebice u periodu akni, iznimno osjetljiva i svojevrsno se bori sama sa sobom. Iako su aktivni sastojci poput vještičje lijeske, čajevca i salicilne kiseline neophodni za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, podjednako joj trebaju sastojci za umirivanje, hidrataciju i hranjenje kako bi ostala zdrava i u balansu.

Foto: Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori