Zašto je niacinamid najpopularniji sastojak za svaki tip kože?
Zašto je niacinamid najpopularniji sastojak za svaki tip kože?

Zašto je niacinamid najpopularniji
sastojak za svaki tip kože?

Izgleda da je drugo najpopularnije pitanje vezano za skincare proizvode nakon upita o retinolu – a što radi niacinamid? Ovaj fantastičan sastojak čest je djeličak aktivnih formula za rješavanje raznovrsnih kožnih problema, no unazad nekoliko godina postao je i svojevrsna zvijezda skincare industrije.

I to s punim pravom! Niacinamid je jedan od rijetkih sastojaka koji je pokazao usuglašene rezultate na znanstvenim istraživanjima što znači da je njegova djelotvornost uistinu neupitna. Želite li nježno targetirati nekoliko kožnih problema istovremeno bez straha od potencijalne iritacije – pronašli ste idealan sastojak za sebe.

Što je niacinamid?

Poznat i kao derivate vitamina B3, niacinamid je vitamin (ujedno i fantastičan antioksidans!) topiv u vodi koji svojevrsno omogućuje vašoj koži kako bi ubrzano regenerirala neke od brojnih problema. Akne, proširene pore, tekstura, mrljice, rozaceje, fine linije i bore, koža bez sjaja, oslabljena barijera – ovaj sastojak targetira sve to! Niacinamid se može uzimati oralno i topički, a djelovanje je tek donekle različito.

Razlika između topičkog i oralnog niacinamida

Skincare proizvodi koji sadrže niacinamid, ujedno su i topički proizvodi, te imaju direktne učinke na kožu. To se smatra optimalnim načinom uključivanja ovog sastojka u vašu dnevnu rutinu.

No može se uzimati i oralno, odnosno u formi vitamina B3 kao suplement ili kroz prehranu. Pronalazimo ga u piletini i puretini, tuni, lososu, smeđoj riži i nizu žitarica. Dovoljan unos vitamina B3 radimo na dnevnoj bazi kroz hranu, tako da ga je rijetko kada potrebno dodatno suplementirati – osim ako nije pripisano od strane stručne osobe.

Ipak, oralno uzimanje vitamina B3 i topička aplikacija niacinamida nisu ista stvar – niacinamid možete koristiti kroz skincare i do dvaput dnevno bez straha od posljedica!

Zašto isprobati niacinamid?

Osim njegovih skincare benefita, niacinamid se isplati isprobati jer skoro nikada ne izaziva reakciju, a pritom ima dokazano djelovanje. Naime, čak i kada vam se dogodi da ste reagirali na proizvod s niacinamidom, vjerojatnije ste reagirali na drugi sastojak u formuli, a ne na niacinamid!

Također, odlično se slažem sa svim drugim aktivnim sastojcima poput retinola, vitamina C, hijaluronske kiseline, AHA i BHA kiselina, peptida i drugih antioksidansa. Njegova prednost je i to što ga možete imati u nekoliko koraka unutar iste dnevne rutine i vrlo vjerojatno vam neće stvarati problem.

Ovaj sastojak je heroj-sastojak s razlogom: prikladan je za sve tipove koža, pomaže s problematikama kože, djeluje pozitivno na razne upale i bolesti, a pritom targetira nekoliko problema istovremeno,

Što točno niacinamid radi koži?

Bitno je istaknuti kako niacinamid može potaknuti ubrzanu proizvodnju ceramida čime obnavlja i jača kožu barijeru, a tako i pomaže koži zadržati vlagu, uklanja ljuskavost, suhoću i preosjetljivost, a poravnava i fine linije.

Pomaže kožu i hidrirati – iako ne direktno – upravo obnavljanjem kožne barijere. No kako se izvrsno slaže s glicerinom, kolesterolom, solima hijaluronske kiseline i sličnim ovlaživačima – u takvim formulama kožu hidrira, jača i pomaže je naučiti kako zadržati vlagu.

Zanimljiva je i njegova sposobnost sužavanja pora. Naime, uz previše prljavštine i sebuma pore se mogu proširiti, no uz niacinamid one vračaju prirodan oblik jer dobivaju na čvrstoći. Ovaj podatak ide ruku pod ruku s činjenicom da je već 2% niacinamida u proizvodu dovoljno efektno za pomoći ukloniti mrljice nastale nakon prištića (točnije postupalni eritem). U kombinaciji s primjerice cinkom, regulira lučenje sebuma i tako daje zaokružen pristup u borbi protiv akni.

Također, niacinamid ozbiljno djeluje na:

• Prevenciju raka kože
• Akne, rozaceju i druga upalna stanja kože
• Sve tipove pigmentnih mrlji
• Fine linije i bore

Koje sastojke smijemo kombinirati uz niacinamid?

Iako odgovara uz doista sve, neke kombinacije niacinamida uz aktivne sastojke mogu naprosto biti suviše jake ili iritirajuće za pojedine tipove koža. Ovo je vrlo subjektivno i doista ne znate – dok ne probate!

Neke od potencijalno loših kombinacija su one s retinoidima (posebice pripisanima), vitaminom C i salicilnom kiselinom.

Uz što kombinirati niacinamid za optimalan rezultat?

• Peptidi – izvrsne za promociju kolagena
• Ceramidi – za jačanje kožne barijere
• Hijaluronska kiselina – za dubinsku hidrataciju
• Cink – za regulaciju sebuma i protiv akni
• Probiotici – za balans i zdravlje kožnog mikrobioma

Kako koristiti niacinamid u skincare rutini?

Niacinamid možete pronaći baš u svakom tipu proizvoda, od čistača do maski i hidratantnih krema. Učinkovitiji je kada je u proizvodu koji se ne ispire s lica, a najčešće je u najjačoj koncentraciji u ampulama i serumima.

Na policama se većinom nalazi u koncentraciji od 2-10%, a želite li ozbiljnije targetirati hiperpigmentacije i fine linije, preporučuje se u postotku od 5 ili više. Proizvodi s 20% niacinamida su većinom u rangu ozbiljnijeg apotekarskog skincarea i imaju najsnažniji efekt u zaglađivanju kože, smanjenju teksture i normaliziranju izgleda pora.

Proizvod u kojem ga sve češće viđamo su okoloočne kreme. Na ovom izrazito osjetljivom području može osigurati čvrstoću i hidrataciju, smanjujući umoran izgled i zaglađujući postojeću teksturu.

Sastojak koji ne razočarava

Imate li problema s prištićima i hiperpigmentacijom, najbolje je potražiti ga u formi seruma, želite li samo dodatnu hidrataciju tonik je idealan, a želite li generalno poraditi na kvaliteti kožne barijere najprije čete odabrati kremu – iako, kao i s većinom aktivnih sastojaka, ne možete pogriješiti uvođenjem seruma za bilo koji od navedenih kožnih problema.

Iako ne izaziva osjetljivost na sunce i ne mijenja se u dodiru s njim, želite li vidjeti pravi efekt niacinamida, potrebno je koristiti za uz zaštitni faktor. Tako će rezultati doći prije jer će koža biti zaštićena pri obnavljanju. Ovo je posebno bitno imate li problema s hiperpigmentacijom, koju je doista nemoguće riješiti bez SPF-a.

Koliko brzo vidimo rezultat uz niacinamid?

Prvi rezultati vidljivi su nakon otprilike dva do četiri tjedna, ako proizvod koristite dvaput dnevno. Za nastavak poboljšanja kože, proizvod je potrebno učestalo i dugoročno koristiti.

Ipak, ne očekujte lice bez pora – jer to je nemoguće. One će biti manje i čvršće, a koža će sveukupno izgledati svježije, sjajnije, zaglađenije i ujednačenije. Već i radi toga, itekako ga se isplati isprobati!

Zaključak

Doista ne postoji razlog zašto ne biste uključili ovaj fantastičan sastojak u svoju skincare rutinu. Iznimno je raznovrstan, jednostavan za uporabu i rezultate pokazuje poprilično brzo. U kombinaciji s nezaobilaznom zaštitom od UV zračenja, niacinamid će pokazati prekrasne rezultate radi kojega ćete, bez sumnje, i dalje tražiti u proizvodima za proširivanje svoje skincare rutine.

Foto: Unsplash, Instagram, Instagram @jodielapetitefrenchie

Učitati još
Zatvori