Veliki skincare vodič: Sve o njezi mješovite kože
Veliki skincare vodič: Sve o njezi mješovite kože

Veliki skincare vodič: Sve o
njezi mješovite kože

Na prvi pogled, većina će ljudi zaključiti kako je njihova koža upravo mješovita koža – no ovaj kožni tip je uobičajen koliko i ostali. Ono što ga karakterizira su drastično drugačiji tipovi kože na jednom licu, što ponekad zna biti zbunjujuće i teško za optimalno održavanje. Također, nekada je u pitanju kožna problematika koja krije ispravan kožni tip koji imate… Da, moguće je da nemate mješovitu kožu već samo malo problema s dehidracijom.

Upravo je balans prava riječ kojom bismo opisali njegu mješovite kože jer morate izbalansirati njegu dijela koji je otporniji i masniji uz njegov nježniji, suši i osjetljiviji dio. U početku je uvijek izazovno, no uz prave savjete lako je postati “sam svoj majstor” kada je u pitanju mješovita koža – samo si dajte vremena!

Što je mješovita koža?

Mješovita koža je tip kože s kombiniranim karakteristikama dva ili više tipova kože – masne, suhe ili normalne. Iako može nastati kao posljedica hormonalnih promjena, kao i radi drugih različitih faktora, većinom je mješovita koža genetski uvjetovana – odnosno, vrlo vjerojatno ćete naslijediti ono što imaju vaši roditelji.

Također, korištenjem neadekvatnih proizvoda za svoj tip kože možete pogoršati njen izgled i prenaglasiti problematiku pojedinog područja na licu. Ipak, reguliranjem rutine njege mješovitu kožu je moguće dovesti do normalnog stanja – što bi značilo da je masniji dio lica smanjenih pora i manje luči, dok je suši dio hidratiziran i gladak.

Ipak, vrijedi naglasiti kako se kod ovoga tipa kože bore sporije pojavljuju, a uspije li se postići balans različitih tipova na jednome licu – dobivate kožni tip koji je jednostavno održavati i uvijek izgleda fantastično s makeupom.

Mješovita koža – imate li je doista?

Ponekad se može činiti da imate suhu ili masnu kožu, ovisno o “poziciji” različitih kožnih tipova na vašem licu. Najčešće vidimo masnu T zonu i suhe obraze, no suha T zona i masni obrazi također mogu biti dio mješovite kože. Mješovita koža mora i ne mora imati proširene pore, može i ne mora biti problematična ili sklona dobivanju komedona, a jednako tako može biti sklona iritacijama ili perutanju na suhim dijelovima.

Kako je iznimno bitno njegom izbalansirati potrebe mješovite kože, bitno je i znati koji tip kože imate, odnosno imate li zasigurno mješoviti tip. Prepoznajte li neke od ovih karakteristika kao opis vaše kože, vrlo vjerojatno imate upravo mješoviti tip kože:

 • Unutar 30 minuta od pranja lica primijetit ćete da se dio lica sjaji, a dio je normalan ili suši
 • Imate poprilično vidljive proširene pore na nosu
 • Koristite li kremu za masnu kožu, možda osjećate manjak hidratacije na obrazima, a koristite li kremu za suhu kožu često vam napuni pore i osjećaj je suviše mastan na T zoni
 • Vaša T zona je podložna na vremenske promijene; kada je ljeto, izrazito brzo se zamasti, a tijekom zime joj treba dulje da se zasjaji
 • Istovremeno možete dobiti prištiće, komedone i vidljivu suhoću i perutavost kože

A što s problematikom kože?

Baš kao i kod drugih kožnih tipova, i mješovita koža je podložna različitim problematikama kože duž cijele površine lica – ali i samo na određenim dijelovima. Najčešći problem s kojim se mješovite kože suočavaju su komedoni i/ili prištići na T zoni te osjetljivost ili dehidracija na ostatku lica. Želite li dovesti kožu do stadija normale, trebate unutar rutine uključiti i proizvode koji targetiraju problematiku kože i aplicirati ih po potrebi na dio ili cijelo lice.

Idealna rutina njege za mješovitu kožu

Ovisno o tome što vaša mješovita koža treba, vaša rutina njege kože se može drastično razlikovati od rutine njege druge osobe s mješovitom kožom, no generalno, ova pravila će više manje odgovarati svima:

 1. Double cleansing
 2. Lagana eksfolijacija
 3. Hidratacija
 4. Korištenje SPF-a

Ne zaboravite na nježno čišćenje

Jedan od ključnih načina čišćenja mješovitih tipova koža je upravo double cleanse. Iako on nije obavezan, preporučuje se iz više razloga. Naime, kako je ovaj kožni tip podložan razvijanju komedona i generalnom čepljenju pora, ponekad je dovoljno potruditi se temeljito očistiti lice kako bi pore doista bile sasvim prazne. Osim što će prva odnosno uljna faza double cleansea fantastično otopiti makeup i SPF, ujedno će duljim masiranjem kože u prvoj fazi potaknuti izlazak sebacealnih nakupina iz pora čime će one izgledati znatno manje.

Nadalje, nakon što isperete ulje vodom, ne zaboravite koristiti nježni čistač za lice. Tekstura gela ili pjenice je najbolji odabir, posebice radi li se o hidratantnim proizvodima koji će zadržati kvalitetu kožne barijere. Želite li dodatno čišćenje pora, možete isprobati i čistače sa salicilnom kiselinom, no onda izbjegavajte salicilnu kiselinu u drugim koracima rutine. Ovo je izvrstan način za korištenje kiseline ako ste na njih osjetljiviji jer ih ubrzo nakon aplikacije i isperete s lica.

Eksfolijacija je ključ, ali nikako u ekstremima

Eksfolijacija je ključan korak skincare rutine jer uklanja višak prljavštine te mrtve stanice kože s površine koje mogu stvarati neprobojan rožnati sloj koji onemogućuje ispravnu aplikaciju aktivnica iz korištenih proizvoda. Uz to, pomaže koži izgledati svježe i sjajnije te joj daje ujednačenost teksture i mekoću.

Želite li eksfolijaciju koja će biti učinkovita, a manje vas zacrvenjeti – preporučujemo biranje kemijskih eksfolijanata umjesto granula, odnosno mehaničke eksfolijacije. No koliko puta tjedno ćete je raditi ovisi isključivo o toleranciji vaše kože. Rezultat možete vidjeti uz korištenje jednom, koliko i do maksimalno triput tjedno – a za početak je najbolje krenuti jednom tjedno i pratiti kako se koža ponaša.

Hidratacija je nezaobilazna

I masni i suhi dio vaše kože podjednako trebaju hidrataciju za optimalno funkcioniranje! Masni dio kože proizvodit će manje sebuma bude li dubinski hidriran iznutra, dok će suhi dijelovi biti manje crveni i neugodni zatezati onaj tren kad ih nahranite. Hidratantne kreme ne dodaju samo potrebnu vodu u kožu, već je i njeguju, omekšavaju i stvaraju svojevrsni zaštitni sloj na površini kože koji omogućuje i učinkovitije djelovanje skincarea kojeg ste aplicirali prije kreme.

No odabir kreme za mješovitu kožu možete biti pomalo problematičan. Prije svega, preporučuje se gledanje proizvoda s oznakom “nekomedogeno” kako ona većinom garantira da neće začepiti pore. Proizvodi na bazi vode pogodniji su želite li izbjeći čepljenje pora, no ovisno o godišnjem doba, suhi dijelovi vašeg lica tražit će više zaštite i vlage, nerijetko i kroz bogatije teksture. Iako će vam možda odgovarati i gel kreme ili fluidi, preporučujemo odabir lagane nekomedogene kreme za lice, kako bi nešto bogatija, i dalje prozračna tekstura mogla biti pogodna za zadovoljavanje potreba cijeloga lica. Osjećate li zimi potrebu za još bogatijim i masnijim teksturama, slobodno ih isprobajte u večernjoj rutini.

Također, ispod kreme optimalno je korištenje seruma ili tonika prilagođenog za vaš kožni tip i njegovu problematiku, bili to prištići, hiperpigmentacija, postupalni eritem, dehidracija i slično. Ipak, dobar hidratantni tonik mogao bi biti korak koji vas instant hidrira i umiruje poslije pranja lica koristite li čistač s kiselinama, ali i kao regulator kožnog pH poslije kemijske eksfolijacije pa je proizvod koji bismo preporučili kao dio dnevne hidratacije.

Zaštita od sunca je uvijek najbitniji korak

Kako već znamo da UVA i UVB zračenje uništava kolagenske veze u koži, pali je i dubinski oštećuje te dovodi do fotostarenja koje je znatno jače od prirodnog starenja – znamo i da je korištenje SPF zaštite s tzv. broad spectrum oznakom iznimno bitno. Ova naznaka na SPF-u označava zaštitu od svih tipova UV zračenja, što znači i da je potpuniji tip zaštite. Baš kao i uvijek, i mješovitim kožama se preporučuje nositi zaštitu 30 ili višu, nevezano za godišnje doba – posebice imaju li problematike kože koje sunce može pogoršati poput melazme ili aktivnih akni.

Vašem tipu kože će vrlo vjerojatno podjednako odgovarati mineralni koliko i kemijski UV filteri, a radi li se o teksturi – preporučuju se fluidi s naznakom “nekomedogeno”. Kako su SPF-ovi generalno masnijih tekstura, nerijetko su krivac za čepljenje pora, pa je pametno koristiti ih poviše hidratantne kreme samo kao završni zaštitni sloj. Utoliko, koža će primiti sve potrebno iz prethodnih proizvoda, pa možete birati i SPF za masne ili problematične kože koji će – ako ništa drugo – osigurati da pore ostanu čiste.

Idealni sastojci za njegu problematika mješovite kože

 • Probiotici
 • Vitamin C
 • Azelaična kiselina
 • Niacinamid
 • Glina
 • Hijaluronska kiselina

Kako se još možete brinuti za mješovitu kožu?

Isprobajte blotting

Ovisno o trenutnom stanju vaše kože, masniji dijelovi lica mogu stvarati problem pri šminkaju luče li prekomjerne doze sebuma. Iako ih se prije svega treba iskontrolirati adekvatnim proizvodima u skincare rutini, preporučljivo je koristiti papiriće za blotting kako biste s lica uklonili višak masnoće i tako ne samo pomogli porama da ostanu čišće, već i spasili izgled makeupa.

Ne dirajte lice i ne istišćite prištiće

Sklonost komedonima povezana je i s čestim diranjem lica prljavim rukama. Nažalost, ovo je nešto što morate odučiti imate li naviku dirati se. Jednak problem licu može stvarati istiskanje komedona – koji se nerijetko zatim dodatno upale i postanu bolni prištići, a zatim ostavljaju i ožiljak. Istiskivanjem ne samo da riskirate veću štetu već i potičete širenje bakterija po “zdravom” dijelu kože čime provocirate nastanak novih prištića.

Odlazak na tretmane

Upravo su komedoni najčešći razlog radi kojega se mješoviti tipovi koža moraju redovito mehanički čistiti. Iako nekim kožama uopće ne odgovara čišćenje lica, drugim kožama je neophodno za normalno funkcioniranje. Uz čišćenje lica u kozmetičkom salonu, lakše ćete održavati zaglađenost lica, a pritom ćete izbjeći izlazak novih komedona ili prištića. S vremenom, uz pravilnu njegu, možete očekivati manje lučenje sebuma, čišće i sužene pore te glatku, mirnu i sretnu kožu!

Koristite maske za lice na različitim dijelovima lica

Jedini kožni tip koji doista može uživati u čarima multi-maskinga je mješovita koža! Naime, ova tehnika podrazumijeva korištenje različitih maski na različitim dijelovima lica kako biste iz maski izvukli baš sve što vam treba. Primjerice, na masne dijelove stavite glinenu masku, dok na suhe dijelove ide maska za hidrataciju.

Izbjegavajte jake čistače

Iako je pojam jakih čistača pomalo nedefiniran i može se odnositi i na čistače s primjerice kiselinama, prije svega se preporučuje izbjegavati čistače sa sulfatima kako su oni poznati po čišćenju koje skida i dobar zaštitni sloj ulja s lica. Nekim mješovitim kožama će čak i oni odgovarati, ali u ideji je uvijek bolje koristiti nježnije čistače.

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori