Skincare rutina s kremom ili uljem? Evo kojim redom nanositi proizvode!
Skincare rutina s kremom ili uljem? Evo kojim redom nanositi proizvode!

Skincare rutina s kremom ili uljem? Evo
kojim redom nanositi proizvode!

Jedna od vječitih skincare polemika je kada je u stvari ispravno vrijeme za aplicirati koji proizvod. U samo nekoliko godina tržište je postalo zasićeno inovativnim formulama i hibridnim proizvodima radi kojih je vaša skincare rutina ubrzo postala proširena, a promijenio se i sam način aplikacije. Sasvim je legitimno pitati se ide li serumsko ulje prije ili poslije kreme, kao i je li dovoljno lice dvaput oprati gelom želimo li benefit tzv. dvofaznog čišćenja lica – posebice slijedimo li uputu od brenda.

Iako se uvijek preporučuje pratiti instrukciju na proizvodu kada je aplikacija u pitanju, moramo imati na umu kako brendovi nekad prilagođavaju svoje savjete i odgovore svom asortimanu. Utoliko, vaša skincare rutina može djelovati manjkavo ili suviše prošireno. No možemo reći da jednoznačan odgovor ipak postoji.

Skincare rutina: Koji je ispravan redoslijed korištenja proizvoda?

Proizvodi se u rutini njege slažu prema tri osnovna principa:

  • Logika korištenja proizvoda
  • Tekstura proizvoda
  • pH proizvoda

Logika korištenja proizvoda naravno nalaže korištenje proizvoda prema fazi uporabe, nevezano za ostale korake. Znamo da čistač, neovisno o teksturi, ide kao prvi korak dok krema za lice ide zadnja – a sve ostalo se nalazi negdje između.

Ipak, konkretniji redoslijed slaganja proizvoda dobit ćete usporedite li teksture proizvoda. Bogatiji pa laganiji čistač svakako ostaje na prvom mjestu, no ostale proizvode slažite prema gustoći teksture, krenuvši od rjeđih do gušćih. Tako će tonik i rjeđi serumi uvijek biti ispred bogatijih seruma i fluida, a nakon kreme rutinu ćemo završiti uljem.

No pravi skincare znalci proizvode će posložiti uzimanjem u obzir pH sastava proizvoda! Ovo je ujedno i najkompliciraniji način slaganja rutine, ali i jedan od najkvalitetnijih želite li balans između sastojaka i maksimalno djelovanje svakog apliciranog proizvoda. Većina proizvoda i dalje nemam iznesen pH na proizvodu, no ovisno o prosječnom dominantnom sastojku u proizvodu moći ćemo odokativno procijeniti njegov pH.

Primjerice, hijaluronska kiselina ima pH oko 5-ice, vitamin C oko 4-ke ili manje, dok je retinol na 6-ici – utoliko, vitamin C aplicirate prije hijaluronske kiseline, a hijaluronsku kiselinu prije retinola!

Najčešće skincare greške koje radite u rutini

Ponekad je neminovno pogriješiti ili preskočiti nekoliko ključnih koraka – no s vremenom i ponašanjem proizvoda na koži biste ionako razaznali djeluju li vaši proizvodi ili ne. Ipak, ovo su neke od najčešćih grešaka kada pričamo o slaganju rutine njege.

1. Rutina prilagođena krivom tipu kože

Zanimljiv proizvod može nas natjerati na kupnju – no prije svega bismo trebali provjeriti je li doista prikladan za naš tip kože. Iako su neki proizvodi jasno naznačeni dobnom granicom, pa je primjerice nepotrebno kupovati proizvode za njegu zrele kože primjerice, ako ste tek zakoračili u 20-e. Proizvodi za zrelu kožu, koja je suša i manje elastična, su najčešće masniji i bogatiji dok prosječnoj osobi u 20-ima i dalje koža pojačano luči, čime će anti-aging djelovanje proizvoda pasti u drugi plan, iza začepljenih pora i iritirane kože.

Također, trenutno iznimno popularne masaže lica izvode se uljima koja mogu biti problematična za pojedine tipove koža. Utoliko, bolje je preskočiti masažu, nego riskirati ikakav tip upale kože. Jedno vrijedi i za kiseline koje mogu suviše iritirati osjetljivu kožu ili hidratantne maske s glinom koje su ipak previše isušujuće za suhu kožu. Najbolje je držati se proizvoda koji su doista namijenjeni samo za potrebe onog kožnog tipa kojeg imate.

2. Previše aktivnica u jednoj rutini

Znamo da je ponekad praktički nemoguće odoljeti novom proizvodu s AHA kiselinom ili niacinamidom kada vidite koliko dobroga su učinili za vašu kožu. Ipak, ako ste u rutini već pametno posložili aktivnice, nadodavanjem novih samo riskirate jaku iritaciju kože.

I to ne mislimo samo na crvenilo ili suhoću, već i na dermatitis ili ekceme, s kojima ćete imati problema još dugo nakon micanja proizvoda iz rutine. Vaša skincare rutina trebala bi slijediti zlatno pravilo do dvije aktivnice po rutini – sve ostalo može biti u povremenoj uporabi. Manje je više!

3. Skincare rutina s puno koraka bez previše smisla

Popularnost K-beautyja i njihovih rutina od 10-ak koraka pomalo su nam pomutili radar za kvalitetno slaganje rutine. Naime, iako desetak proizvoda u rutini svakako može imati smisla za vašu kožu – to svakako ne znači da je puno proizvoda u rutini jedini ispravan način njege.

Kvalitetna skincare rutina njege sastoji se od svega tri proizvoda: čistač, krema za lice te zaštita od sunca. Sve ostalo su samo dodaci koje uzimate prema potrebi.

Skincare rutina: raspored za nanošenje proizvoda

1. Proizvod za uklanjanje makeupa
2. Čistač
3. Tonik/eksfolijant
4. Maska za lice
5. Esencija/ampule
6. Serum
7. Okoloočna krema
8. Krema za lice/noćna maska
9. Ulje
10. SPF

Proizvod za uklanjanje makeupa

Prvi korak rutine je svakako čišćenje lica, a nosite li makeup prije čistača preporučuje se koristiti proizvod za uklanjanje makeupa. Iako većina čistača koje koristite sasvim solidno skinu makeupa s lica, ipak je bolje koristiti tzv. dvofazno čišćenje.

Uz pomoć proizvoda koji otapa makeupa – koji predominantno ima ulje ili micele – makeup ćete temeljitije, brže i lakše skinuti bez da ga suviše trljate po licu. Uz to, sve na uljnoj bazi bolje topi UV filtere koji su nerijetko krivci za čepljenje pora.

Utoliko, prvi korak dvofaznog čišćenja može biti balzam ili ulje za pranje lica, ali i micelarna voda ili kakvo mlijeko. Ionako nakon njega slijedi faza čišćenja prvog čistača i ostatka prljavštine s lica pa ne morate brinuti hoće li vam prvi korak slučajno začepiti pore. Vjerojatnost da vas začepi ulje koje se na licu zadržava svega nekoliko sekundi je doista vrlo mala…

Čistač

Drugi korak čišćenja lica je jednako bitan kao prvi jer osigurava apsolutnu čistoću kože. Ovaj čistač trebao bi biti pjenaste ili gel teksture kako bi temeljito očistio ostatke masnoće iz prethodnog koraka. No bez obzira na teksturu pripazite da je vaš čistač što nježniji i hidratantniji. Alternativa su čistači s kiselinama koji također mogu funkcionirati u drugom koraku želite li benefit kiselinama – ali u njihovom najblažem obliku.

Ipak, pričamo li o jutarnjoj rutini, većinom je dovoljno lice samo oprati vodom ili hidratantnim čistačem. Ako se budite masni, slobodno lice operite proizvodom kako bi ostatak skincarea lakše penetrirao u kožu, no budite li se normalni ili s osjećajem suhoće, lice samo operite mlakom vodom. Uvođenje čistača u jutarnju rutinu, ako doista nije potreban, može biti dodatan razlog iritacije ili isušivanja.

Tonik/eksfolijant (opcionalno)

Kako predlažemo što jednostavniju rutinu, moramo reći da tonik već spada u sferu “dodataka”. On može biti hidratantan, za pročišćavanje pora, ali i primjerice kemijski eksfolijant, imate li za njih potrebe. Tonici se većinom stavljaju na lagano vlažno lice, no kemijske eksfolijante uvijek stavljajte na suho lice kako ne biste provocirali iritaciju.

Hidratantan tonik je izvrstan dodatak rutinama za dehidriranu kožu kako omogućuje dodatan sloj hidratacije uz olakšanu apsorpciju ostalih proizvoda u rutini. Također, želite li u rutinu uvesti dašak azijskih navika, nanosite ga između svakog koraka skincarea za pojačani boost hidratacije i efekt popularno zvane staklene kože.

Dok hidratantni tonik (pa čak i pročišćujući, ovisno o sastavu), možete koristiti svaki dan, kemijske eksfolijante koristite do triput tjedno i samo u večernjoj rutini. Nakon njih obavezno nahranite kožu i ne miješajte ih sa serumima koji sadrže primjerice niacinamid, vitamin C ili retinoide.

Maska za lice (opcionalno)

Iako većinom imamo naviku masku stavljati na čisto lice, maske možete stavljati kao dio rutine jer su, u stvari, njena ekstenzija. Ovo posebice vrijedi za hidratantne maske i sheet maske kako njih zapravo ne želimo isprati s lica nego ih samo nadograditi i zatvoriti kremom kako bi njihovi benefiti ostali u koži.

Koristite li maske za pročišćavanje ili eksfolijaciju, odradite ih prije tonika i tada više ne miješajte s kemijskim eksfolijantima.

Esencija/ampule (opcionalno)

Sve češće popularan korak i u zapadnjačkim skincare rutinama su esencije. One su najčešće miks različitih aktivnih sastojaka za njegu, umirivanje, hidrataciju i zdravlje kože, pa utoliko mogu zamijeniti nekoliko proizvoda ili biti dodatan dio rutine.

Za esencije se kaže kako su jačinom kao nekoliko stotina seruma, a isto vrijedi i za ampule kako su u stvari bogati koncentrat za njegu kože. Možete ih koristiti svakodnevno, ali i po potrebi – odluka je sasvim na vama.

Serum

Serumi su prvi tip proizvoda za kojim neće posegnuti želite li brže vidljiv rezultat vezan za vaš kožni problem. Imate li suhu ili dehidriranu kožu, najprije će vam pomoći obnoviti razine vlage u koži. Jednako tako su najsnažnije formule kada je anti-aging u pitanju, dok će mješovitoj i masnoj koži pomoći balansirati lučenje sebuma i održavati pore čistima.

Utoliko, isplati se i uložiti u serume jer su oni zvijezda vaše skincare rutine.

Okoloočna krema

Ovo je skincare korak kojeg najveći broj ljudi preskače, no on ima fantastične benefite koji ne smiju biti zanemareni. Imate li problema s tamnim podočnjacima, okoloočnom području dat će svježinu, suhe će nahraniti i navlažiti dok će podbuhle smanjiti. Uz to, okoloočna krema će najprije pomoći zaustaviti jedne od prvih borica na licu – okoloočne bore.

Okoloočna krema se stavlja prije kreme kako je najčešće lakše teksture pa kroz kremu ne može penetrirati u dubinu kože. Isto vrijedi i za okoloočne serume, koje dodatno možete “zatvarati” masnijim okoloočnim kremama ili kremama za lice koje su dopuštene za okoloočno područje.

Krema za lice/noćna maska

Neki će reći kako je upravo serum najbitniji korak vaše skincare rutine no mi ćemo tu titulu prepustiti kremi za lice. Krema za lice je s razlogom završni korak rutine jer stvara zaštitni sloj na koži koji sprječava izlazak vlage, omogućuje zadržavanje aktivnica u koži te njeguje i omekšava površinski sloj kože.

U posljednje vrijeme popularizirane su tzv. noćne maske. Riječ je o proizvodu benefita maske, no s više okluzivnom teksturom kako bi imala i benefit kreme. Najčešće se koriste i povrh seruma u zamjeni hidratantne kreme, no mogu ići i povrh nje.

Puno skincare rutina može funkcionirati samostalno na kremi za lice – no nijedna bez kreme za lice. Upravo zato isplati se uložiti dodatnog truda dok ne pronađete idealnu kremu za lice za svoju kožu. Neobavezno o teksturi fluida, gel kreme, kreme ili bogate kreme – ona je uvijek zadnji korak.

Ulje (opcionalno)

Iako ne može zamijeniti kremu, može je svakako nadograditi – posebice za normalne do suhe kože kojima paše dodatna masnoća u noćnoj rutini. Najveći benefit ulja je hranjenje površine kože, davanje dodatnog sloja masnoće koji posebice godi koži koja slabo luči sebum.

Također, benefit je stvaranje okluzivnog sloja na površini kože koji daje još bolju zaštitnu barijeru od prosječne kreme. Međutim, ona može biti i kontraproduktivna za neke tipove koža.

SPF (svako jutro)

Već i ptice na grani znaju koliko je bitno svakodnevno nositi zaštitu od UV zračenja, tako da svaka dobra jutarnja skincare rutina završava sa SPF kremom. U početku je svakako naporan dodatan korak, ali kad steknete naviku – bit će vam čudno izaći bez nje.

SPF kreme su ključne kako je UV zračenje sve opasnije – a korištenje aktivnica koje narušuju kožnu barijeru ili mogu izazvati reakciju uz sunčevu svjetlost sve više. Koristite li retinol, AHA kiseline ili vitamin C, vaša rutina ne smije završavati bez SPF-a jer biste u protivnom mogli ozbiljno narušiti zdravlje vaše kože, a uz to je i nepovratno postarati.

Za razliku od samo prije nekoliko godina, današnji SPF-ovi sve su češće izrađeni od kvalitetnih UV filtera koji ne ostavljaju bijeli, masni i izrazito osjetni sloj na koži. Štoviše, većinom su prilagođeni za reaktivne i osjetljive kože, pogodni su za nošenje s makeupom i brzo se upijaju.

Ovisno o preferencijama vaše kože, SPF možete nositi povrh hidratantne kreme ili samo povrh seruma kako je, ipak, riječ o kremi koja će napraviti svojevrsnu zaštitnu ovojnicu na površini. Zapamtite da je za vaše lice potrebno barem dva puna prsta SPF-a, dok će za uši i vrat trebati još dodatna dva.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori