Retinol od A do Ž: sve o najpopularnijem anti-aging sastojku
Retinol od A do Ž: sve o najpopularnijem anti-aging sastojku

Retinol od A do Ž: sve o
najpopularnijem anti-aging sastojku

Retinol je uvjerljivo miljenik skincare industrije – koliko od strane dermatologa, toliko i od generalne publike. Međutim, kako je tržište zasićeno gomilom proizvoda s retinolom, ponekad je izazovno izabrati idealan za svoj kožni tip. Posebice nemate li iskustva s kozmetikom…

I upravo tu dolazimo do glavnog razloga zašto retinol može biti i najgora i najbolja stvar koju ste probali. Bez stručnog savjeta i pomnog proučavanja sastava proizvoda nije moguće adekvatno ga uklopiti u rutinu. Vrlo lako može izazvati više problema nego pomoći u jačanju i uljepšavanju kože.

Što je retinol?

Retinol je derivat vitamina A, te jedan od najzastupljenijih i najučinkovitijih sastojaka u anti-age proizvodima. Dostupne su razne verzije retinola, na recept i bez recepta, u različitim koncentracijama i s različitim preporukama upotrebe. Sve derivate retinola zapravo nazivamo retinoidima. Čisti retinol je najsnažniji oblik retinola dostupan u slobodnoj prodaji, dok su jači retinoidi dostupni samo na recept – i većini zapravo nisu niti potrebni.

Svaki od ovih proizvoda brže ili sporije u koži prelazi u retinoinsku kiselinu, oblik retinoida kojega koža može prihvatiti. Ostali oblici trebaju proći i do nekoliko koraka promjene kako bi postali retinoinska kiselina.

Ono što je bitno znati jest da retinol djeluje na dva ključna načina:

1) ubrzava izmjenu stanica kože, uklanjanja mrtve stanice kako bi na površinu kože došle nove i svježe

2) potiče proizvodnju kolagena koja se može usporiti s godinama i biti oštećena nezaštićenim izlaganjem suncu.

Retinol ne samo da potiče površinsku obnovu stanica, već i zadebljava kožu, vidljivo poboljšava čvrstoću i smanjuje pojavu finih linija i bora te čini kožu glađom. Sve to ga čini korisnim za sve dobi – i za one koje žele umanjiti znakove starenja i za one koje žele raditi na prevenciji.

Tipovi retinoida

1. Esteri retinola

Ova kategorija retinoida se smatra najslabijom, ali i dalje je iznimno djelotvorna i može izazvati iritaciju! Oni su ne samo idealan početnički retinol već i odličan odabir za osjetljive i vrlo osjetljive kože. Velike su molekule i potrebno im je duže vremena kako bi se u koži pretvorili u retinoinsku kiselinu. Esteri retinola su i relativno stabilni pa su čest derivat koji se pojavljuje u proizvodima s retinolom, a najčešće viđeni su retinil palmitat, retinil acetat i retinil linoleate.

2. Retinol

Ovaj derivat vitamina A smatra se najpopularnijim za široke mase jer odgovara najvećem broju ljudi, a nudi zavidan rezultat, čak iako treba dva koraka promjene prije nego li postane optimalan oblik za kožu. Retinol je izrazito nestabilan oblik koji lako reagira na temperaturu, vodu, zrak i svjetlost. Zato se preporučuje proizvoditi (i kupovati!) retinol u neprozirnim i tamnijim bočicama bez propuštanja zraka. Enkapsulirani retinol znači samo da je retinol stavljen u kapsulu, najčešće od ulja ili lipida, koja ga štiti od vanjskih uvjeta i čini stabilnim do same aplikacije.

3. Retinaldehid

U posljednje vrijeme sve poznatiji derivat vitamina A je retinaldehid odnosno retinal. Popularan je jer treba napraviti samo jednu izmjenu kako bi postao retinoinska kiselina – a pritom se može kupiti u slobodnoj prodaji. Djeluje brže od retinola do 11 puta, međutim jednako tako je i lakše iritativan, posebice za osjetljivu kožu. Iz toga razloga, većinom se ne predlaže kao početnički retinol.

4. Retinoinska kiselina

Najsnažniji oblik retinola jest retinoinska kiselina, a nazivamo ga još i tretinoin. Želite li proizvod koji ga sadrži – morat ćete ga nabaviti putem svog dermatologa, doduše, samo ako ga doista trebate jer dovoljno dobar anti-aging odrađuju i prije spomenuti retinoidi. Uz to, ovaj oblik je i najiritativniji te se uz njega očekuje izražena suhoća, ljuskavost i crvenilo kože. Ako nikada niste koristili retinol – ne možete ni dobiti tretinoin na korištenje.

Kako koristiti retinol?

Najbolje je koristiti retinol svaki dan, kako bi se postigli optimalni rezultati. Nekima će možda biti teško koristiti ga svaki dan od samog početka jer može izazvati manju nelagodu dok se koža privikava. Utoliko, dobar početak rutine s retinolom predlaže korištenje dvaput tjedno do mjesec dana, nakon čega možete postepeno povećavati dozu.

Želite li dodatno ublažiti njegovo djelovanje u početku, predlažemo da ga koristite u sendvič metodi; naprosto nanesete retinol nakon sloja kreme te ga pokrijete još jednim slojem kreme. No ono što je bitno jest da svako jutro koristite proizvod za zaštitu od UV zračenja, jer retinoidi čine vašu kožu osjetljivijom na oštećenja od sunca.

Što još trebate znati odlučite li se na retinoide?

• U početku mogu biti iritativni ili isušujući – tada samo prorijedite korištenje
• Mogu izazvati purging – on će trajati otprilike mjesec dana
• Ne smije se koristiti ako planirate trudnoću, za vrijeme trudnoće ili za vrijeme dojenja
• Ne pretjerujte u količini – odokativno jedna pumpica proizvoda je dovoljna za cijelo lice
• Ne smije se koristiti na okoloočnom području ako za to nije stvoren, a čak ni tada ne smije na kapke
• Najbolje ih je koristiti u kombinaciji s antioksidansima te sa sastojcima koji jačaju kožnu barijeru i umiruju kožu

Idealan retinol za početnike

U Kiehl’su su spajanjem niske koncentracije, ali učinkovite doze čistog retinola s hranjivim ceramidima i peptidima, dobili Retinol Skin-Renewing Daily-Micro Dose Serum za postupno ubrzanje izmjene stanica kako bi koža tako doživjela minimalnu iritaciju i nije joj potrebno razdoblje prilagodbe.

Ova učinkovita kombinacija daje vidljive rezultate čistog retinola s postupnim, vidljivim poboljšanjem ključnih znakova starenja, dok ceramidi i peptidi djeluju unutar formule kako bi ojačali kožu kako bi mogli smanjiti neugodne učinke poput crvenila, suhoće i ljuštenja.

Može se lako integrirati u dnevne ili noćne rutine njege kože i koristiti svaki dan počevši od prvog dana, čak i za one koji tek prvi put koriste retinol ili imaju malo osjetljiviju kožu. Ono što je bitno da poslije njega koristite kremu te ujutro obavezno SPF.

Kiehl’sova edukatorica Antonija Erceg Stojanović dodatno je objasnila djelovanje retinola kroz najpoznatije mitove o sastojku.

Mit: Retinol se preporučuje samo za vidljivo ostarjelu kožu

Retinol je moćan sastojak protiv starenja, ali nije samo za vidljivo ostarjelu kožu! Ovaj snažan sastojak može se uklopiti u rutinu njege kože kako bi se pomoglo odgoditi vidljive znakove starenja, uključujući sitne bore, ali i dublje bore, gubitak čvrstoće ili druge znakove starenja kako bi se održao mladolik izgled. Upravo zbog toga preporučujemo uključivanje Kiehl’s seruma protiv bora s retinolom u bilo koju rutinu njege kože čak i prije nego što se pojave vidljivi znakovi starenja, a opet minimaliziramo rizik od neugodnih učinaka retinola, koji uključuju vidljivo crvenilo, suhoću i ljuštenje.

Mit: Retinol tanji kožu

Ideja da retinol tanji kožu još je jedan mit o retinolu. Ovo je uobičajena zabluda koja vjerojatno dolazi iz činjenice da jedna od nuspojava retinola uzrokuje ljuštenje kože zbog učinka obnavljanja kože. Retinol zapravo potiče obnavljanje kože, što može pomoći koži da brže stvori i donese više svježih, novih stanica na površinu kože, uzrokujući tako ljuštenje ili ljuštenje starijih stanica kože s vidljivo glađe teksture. Dokazano je i da retinol podržava kožne rezerve kolagena. To je ono što omogućuje retinolu da pomogne održati kožu vidljivo čvrstom, glatkom i mlađeg izgleda.

Mit: Ako vidite nuspojave, prestanite koristiti retinol

Nuspojave retinola, poput crvenila, suhoće i ljuštenja, u osnovi nisu loš znak, zapravo – postoji vremensko razdoblje poznato kao razdoblje retinizacije u kojem je uobičajeno da koža doživljava nelagodu dok se vaša koža prilagođava retinolu, što je posebno uobičajeno u prva dva tjedna korištenja. Međutim, također ne morate iskusiti ove nuspojave retinola da biste znali da vaša formula retinola djeluje. Primjerice, klinički je dokazano da Kiehl’sov nadolazeći serum protiv bora s retinolom vidljivo poboljšava kožu i 90% korisnika slaže se da se koža osjeća ugodno tijekom upotrebe. To je zahvaljujući našoj formuli mikro-doze koja donosi vidljive dobrobiti protiv starenja, a umanjuje neugodne učinke.

Mit: Samo su veći postoci retinola učinkoviti

Kada tražite formulu retinola, imajte na umu da postotak retinola u formuli nije sve na što morate obratiti pažnju. Važno je napomenuti da formule retinola s većim postotkom ne donose nužno najviše rezultate, jer se formula može sastojati od kombinacija retinola i retinolskih spojeva ili od čistog retinola.

Mit: Retinol nije siguran za svakodnevnu upotrebu

Zbog nuspojava retinola, obično se pretpostavlja da se retinol ne smije svakodnevno koristiti od početka za korisnike koji koriste retinol prvi put. Obično, kada prođe razdoblje retinizacije i kada izgradite toleranciju kože na retinol, sigurno je za svakodnevnu upotrebu.

Naša formula s retinolom precizno je formulirana da dobro djeluje u vašoj svakodnevnoj rutini njege kože, tako da je možete početi svakodnevno koristiti od prve uporabe kako biste vidjeli rezultate obnavljanja kože, a minimizirajući nelagodu koja se može pojaviti tijekom razdoblja retinizacije.

Mit: Osjetljive vrste kože ne bi trebale koristiti retinol

Oni s osjetljivim tipovima kože mogu koristiti retinol, pogotovo ako započinju s našom formulom , koja je stvorena da pomogne koži da tolerira retinol uz minimalnu nelagodu koja se obično javlja tijekom razdoblja retinizacije.

Naš retinol serum oblikovan je tako da je pogodan za sve tipove kože, uključujući osjetljivu kožu i one koji prvi puta koriste retinol.

Mit: Ne možete koristiti druge aktivne sastojke s retinolom

Nije potpuno točno da ne možete koristiti druge sastojke s retinolom. Vitamini C, E, niacinamid i hijaluronska kiselina dobro se slažu s retinolom, kao i ceramidi te peptidi. Uobičajeno je da upotrebu piling kiselina s retinolom treba pažljivo provoditi i koristiti kao dio vaše noćne rutine, jer piling kiseline mogu povećati osjetljivost kože na sunce.

Na primjer, nakon što je vaša koža tolerantna na vašu dozu retinola, nekoliko puta tjedno može se implementirati nježna kiselina niske koncentracije, poput glikolne kiseline ili mliječne kiseline, kako bi se uklonila perutava koža te kako bi se dobila glatka površina kože za primjenu retinola.

Naš svakodnevni mikro dozirani serum za obnavljanje kože pogodan je za uparivanje s ciljanim serumima s učinkovitim sastojcima, uključujući korektor tamnih mrlja, serum vitamina C, serum za jačanje kože i serum za dubinsku hidrataciju kože, čak i ako se koristi svakodnevno u dnevnoj i noćnoj rutini.

Idealan retinol za iskusne korisnike retinola

Dugogodišnje korisnike retinola razveselit će vijest da uskoro stiže retinol s 0,3% čistog retinola. Novi Retinol Fast Release Wrinkle-Reducing Night Serum sadrži novu formulu s brzim otpuštanjem za brže dobivanje rezultata. Predviđen je za korištenje samo noću, na koži koja je naviknuta na retinol. Retinol serum sa brzim djelovanjem vidljivo smanjuje vidljivost finih linija nakon 5 dana, a bore, uključujući i duboke, nakon 2 tjedna.

Foto: Kiehl’s, Instagram @annesofie__

Učitati još
Zatvori