Znate li za jezero Zmajevo oko, čaroban prirodni fenomen na Jadranu?

Znate li za jezero Zmajevo oko, čaroban
prirodni fenomen na Jadranu?

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by L I S A, 25 (@liebschling)

Iako mala, naša zemlja može se pohvaliti brojnim prirodnim čudima. Uvala Zavratnica, kanjon rijeke Zrmanje, otočić Galešnjak i Nacionalni park Plitvička jezera samo su neki od tih prirodnih fenomena koji ostavljaju bez daha turiste ih svih krajeva svijeta. Uz ostale nacionalne parkove i parkove prirode, zeleni Gorski kotar, prekrasne plaže i uvale od sjevera do juga Jadrana, nije ni čudo što je upravo jedna mala Hrvatska mnogima omiljena destinacija za ljetni odmor.

Jezero oko kojeg se vežu brojne legende

Jedno od tih prirodnih čuda koja trebate posjetiti ako već niste nalazi se u Šibensko-kninskoj županiji, a zove se jezero Zmajevo oko. Smješteno na poluotoku Gradini u gradiću Rogoznica, Zmajevo oko jezero je uz koje se vežu brojne legende. Jedna od njih kaže da je nastalo kad je ovdje pao meteorit, dok je ime dobilo zbog svojeg eliptičnog oblika.

Gradić Rogoznica raj je za ljubitelje mira koji na brojnim plažama mogu upijati sve zvukove, mirise i okuse Mediterana, ali isto tako imaju jedinstvenu priliku okupati se u ovom morskom jezeru. Iako površinski nema veze s okolnim morem, s njim je povezano pukotinama i kanalima u poroznom vapnencu te špiljom koja se naziva Zmajevo uho.

Omiljeno mjesto za izlet i kupanje

Posebno je po tome što se sastoji od nekoliko slojeva vode različitih boja. Na površini je ona zelena i plava, u središnjem dijelu žuta i zelena, dok visoka koncentracija sumpora u donjim slojevima vodu čini ružičastom, crvenom ili ljubičastom. Kada se slojevi vode pomiješaju, dolazi do “ključanja”, a sav živi svijet preseli se u obližnje more jer jezero ostaje bez kisika. Kad se uvjeti u jezeru normaliziraju, njegove vode opet bujaju životom. Uz tu se pojavu, koja se događa svakih nekoliko godina, također vežu brojne legende, od zmajeva do izvanzemaljaca.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Irena Babić (@irena.babic1)

Legende na stranu, jezero je sigurno za kupanje, a mnogima i omiljeno zbog stijena s kojih se može skakati. Ukoliko ljetujete u Rogoznici ili njenoj blizini, bilo bi šteta ne posjetiti ga.

Foto: Instagram (naslovna: @timotej, @liebschling)

Učitati još
Zatvori