Hrvatski otočić u obliku srca na kojem je Beyonce proslavila svoj rođendan

Hrvatski otočić u obliku srca na kojem je
Beyonce proslavila svoj rođendan

Ljeto nam je sve bliže pa smo već počeli sanjariti o godišnjem odmoru. Putovanja u inozemstvo ćemo ove godine preskočiti pa je idealna prilika da istražimo sve ljepote Lijepe naše. Od nacionalnih parkova i prirodnih rezervata pa sve do jadranske obale, ideja za vikend izlete ili duži godišnji odmor svakako ne nedostaje!

Hrvatska obala već godinama svojom ljepotom privlači pažnju turista iz svih krajeva svijeta zahvaljujući brojnim otocima, uvalama, predivnim plažama i kristalno čistom moru. Među otocima se svakako ističe Galešnjak, vjerojatno najpoznatiji hrvatski otok na svijetu, koji ‘slavu’ može zahvaliti svom prepoznatljivom, srcolikom obliku.

Galešnjak – najpoznatiji otok u obliku srca

Galešnjak je malen, nenastanjen otok u Pašmanskom kanalu, a poznat je i kao Otok ljubavi te Otok zaljubljenih. Nalazi se između otoka Pašmana i mjesta Turanj na kopnu, a pažnju domaće i svjetske javnosti privukao je 2008. kad ga je Google Earth proglasio jednim od nekoliko prirodnih srcolikih fenomena. Galešnjak je prvi na karti Dalmacije zabilježio Napoleonov kartograf Charles-François Beautemps-Beaupré još početkom 19. stoljeća kad je ucrtao njegov gotovo savršeni oblik srca. Taj se atlas danas čuva u Sveučilišnoj knjižnici u Zadru. Ipak, za njegovu slavu zaslužan je već spomenuti Google Earth.

Zbog svog jedinstvenog oblika Galešnjak privlači strane i domaće turiste, pogotovo zaljubljene parove. No, što se uopće nalazi na ovom otočiću površine 0.132 četvorna kilometra?

Osim što je nenaseljen, nema nikakve turističke objekte niti bilo kakve zgrade. To je napušteni otok na kojem raste nisko raslinje. Međutim, upravo taj mir, tišina i posebna atmosfera kojom zrači privlači ljude da ga posjete. Ima nekoliko šljunčanih plaža idealnih za sunčanje i kupanje, a okružuje ga kristalno čisto plavo more Pašmanskog kanala. Galešnjak je jedna od najpopularnijih destinacija za zaljubljene parove jer predstavlja savršenu lokaciju za stvaranje romantičnih uspomena.

Do njega možete doći brodom tako da ga unajmite sami ili se možete ukrcati na neko od brojnih krstarenja čije rute uključuju i obilazak otoka. Najjednostavnije ga je posjetiti iz Zadra ili s otoka Pašmana. Ako pak poželite na njemu prespavati, jedina vam je opcija kampiranje za koju ćete morati zatražiti dozvolu jer je otok u privatnom vlasništvu. Ipak, nije poznato da li je ikad ikome zahtjev za boravkom odbijen. Za koju god se opciju odlučite, svakako preporučujemo da ga posjetite nađete li se u blizini.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori