Čarobne lokacije u Gorskom kotaru za predah od ljetnih vrućina

Gorski kotar je dugo vremena većini putnika bio samo prolazna stanica na putu prema obali. Međutim, u posljednjih godinu dana mnogi su počeli istraživati njegove ljepote pa je postao pravi turistički hit.

Ova regija nudi pregršt prekrasnih lokacija u kojima će uživati svi, a naročito ljubitelji prirode i aktivnog odmora. Sastavni je dio Primorsko-goranske županije i u svako doba godine omogućuje određeni mir. Prošle zime uživali smo u skijanju, sanjkanju i snježnoj idili, a za vrijeme ovih ljetnih vrućina pruža nam prijeko potrebnu dozu svježine.

Bez obzira tražite li mjesto gdje ćete u miru i tišini predivne prirode napuniti baterije i pobjeći od gradske vreve ili želite osjetiti adrenalin aktivnog odmora, u Gorskom kotaru moguće je oboje. 5 čarobnih lokacija koje se stvarno isplati posjetiti, pronađite u nastavku.

Nacionalni park Risnjak

NP Risnjak predstavlja svu prirodnu raskoš Gorskog kotara. Jedinstven po svojim prirodnim ljepotama, bioraznolikosti i položaju, Risnjak iz godine u godinu privlači brojne ljubitelje prirode. Ovaj šumoviti gorski masiv ime je dobio po risu, svom najpopularnijem stanovniku, i jedno je od rijetkih mjesta u Europi na kojem ga još uvijek možete vidjeti u njegovom prirodnom staništu. U njegovim su šumama, uz risa, svoj dom pronašle još dvije velike europske zvijeri, medvjed i vuk, te brojne biljne vrste među kojima se ističe raritetni zaštićeni cvijet – runolist. Vrh Risnjaka impresivan je u svako godišnje doba: zimi kad ga prekrije snijeg, u proljeće kad se livade oko njega pretvore u cvjetnjake, ljeti kad pruža odmor od ljetnih vrućina u obližnjem priobalju i u jesen kad lišće njegove šume oboja različitim bojama. Prilikom posjeta Risnjaku uživat ćete i u veličanstvenim vidicima koji se pružaju prema otocima Kvarnerskog zaljeva i prema gorama u susjednoj Sloveniji sve do Alpa. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 45 kn, a vrijedi 2 dana.

Izvor rijeke Kupe

U NP Risnjak nalazi se izvor rijeke Kupe jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 m, voda je oblikovala jezero zeleno-plave boje koje će vas očarati. Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira. Posjet izvoru Kupe moguć je iz dva smjera unutar granica nacionalnog parka – iz naselja Razloge, 15 km udaljenog od Crnog Luga te naselja Kupari udaljenog 30 km. Zbog uskih prometnica preporuča se ulaz Razloge. Pješačka staza iz Razloga serpentinskog je karaktera pa će vam do izvora trebati oko pola sata hoda, dok za povratak računajte dvostruko više vremena. Do izvora možete stići i iz naselja Hrvatsko (Crni Lug – Hrvatsko 45 min vožnje) preko Kupara. Staza iz Kupara položena je uz sam vodeni tok te će vas do izvora dovesti za oko 30 min. Za povratak možete koristiti stazu koja se proteže desnom obalom, paralelno s tokom rijeke.

Zeleni vir i Vražji prolaz

Zeleni vir i Vražji prolaz nalaze se kod Skrada, a 1962. godine zaštićeni su zbog iznimne ljepote i geološke vrijednosti te proglašeni posebnim geomorfološkim rezervatom. Do izletišta Zeleni vir, koje se nalazi na 302 metra nadmorske visine, može se doći iz nekoliko pravaca. Zeleni vir je snažan izvor na dnu plitke, prostrane špilje nad čijim su se ulazom nadvile okomite stijene visoke 70 m, niz koje se ruši predivan slap kraj kojeg ćete sigurno napraviti divne Instagram fotke. Vrajži prolaz nalazi se nešto dalje, a riječ je o jednom od najljepših kanjona u Gorskom kotaru kroz koji se probija potok Jasle. Duž kanjona vodi pješačka staza po kojoj ćete šetajući uživati u prekrasnim prizorima. Na kraju Vrajžeg prolaza nalazi se još jedna posebnost ovog atraktivnog izletišta – špilja Muževa hižica koja se turistički može razgledati do 200 metara. Za dublji razgled potrebna će vam biti oprema i alpinističke vještine.

Kamačnik

Kanjon Kamačnik još je jedna lokacija u Gorskom kotaru koja će vas očarati prekrasnom prirodom. Ulaz u kanjon nalazi se nekoliko stotina metara od željezničke stanice u Vrbovskom, a do samog izvora potrebno vam je oko sat i pol laganog hoda. Pritom ćete željeti stati na svakom koraku i upijati ljepotu prirode koja vas okružuje. Izvor se nalazi na 405 metara nadmorske visine i jedno je od 5 najdubljih u Europi. U gornjem toku Kamačnika nalazi se poučno-didaktička staza koja tumači prirodne značajke ovog područja, a na šetnici uz potok Kamačnik je postavljena Panova staza s pet zvučnih instalacija. Botanička staza će vam pomoći da se informirate o biljnom i životinjskom svijetu koji ovdje obitava.

Bijele i Samarske stijene

Hrvatska je prepuna prirodnih ljepota, a jedan od najimpresivnijih krajolika, gdje je priroda stvorila uistinu nevjerojatne oblike, svakako su Bijele i Samarske stijene. Uz Hajdučke i Rožanske kukove na Velebitu, Bijele i Samarske stijene jedine imaju status strogog prirodnog rezervata, što je najstroži oblik zaštite prirode. Nalaze se u središnjem dijelu Velike Kapele, a protežu se kroz dvije županije – Karlovačku i Primorsko-goransku. Ako volite planinariti i imate barem malo avanturističkog duha, izlet na Bijele i Samarske stijene će vas oduševiti. Uspon je relativno zahtjevan, ali definitivno predstavlja najatraktivniji planinarski put koji ćete prijeći jer je priroda u bijelom kamenu ovdje formirala nevjerojatne krške oblike koji ostavljaju bez daha. Očekuje vas često spuštanje i uspinjanje po stijenama te je na nekim dijelovima put osiguran klinovima i sajlama. Međutim, takvih dijelova nema puno i ako se u kondiciji te uz malo opreza i spretnosti savladat ćete cijeli put bez ikakvog problema.

Foto: Hiking Croatia, Instagram, Dinarsko gorje

2