Jedna od najljepših skrivenih uvala na sjevernom Jadranu
Jedna od najljepših skrivenih uvala na sjevernom Jadranu

Jedna od najljepših skrivenih uvala
na sjevernom Jadranu

Jedva smo dočekali toplije dane zbog čega se trudimo kvalitetno iskoristiti svaki slobodan trenutak, a odlazak na izlet, bilo da ste već na moru ili ne, uvijek je dobra ideja. Otkrivanje novih i zanimljivih destinacija uvijek je uzbudljivo, a kući ćete se vratiti napunjenih baterija i puni dojmova. Jedno od takvih mjesta koje morate posjetiti barem jednom u životu je Zavratnica, jedna od najljepših uvala naše obale.

Prirodna skrivena uvala Zavratnica

Zavratnica je uvala dugačka oko 900 metara i predstavlja jednu od najljepših uvala na Jadranu. Zbog svojih prirodnih vrijednosti još 1964. godine proglašena je zaštićenim krajolikom, a od 1981. sastavni je dio Parka prirode Velebit. Modrim nijansama mora u uvali se suprotstavljaju sive nijanse velebitskog kamena, zelenilo oskudne vegetacije i tamni oblaci sjene stabala koji u toplim ljetnim danima putuju samo dijelovima staze. Nije ni čudno što njenim ljepotama nitko ne može odoljeti, pa tako nije mogao ni naš poznati književnik Vjenceslav Novak koji je ovdje pronalazio inspiraciju za svoja djela.

U idiličnom krajoliku Zavratnice nalazi se šetnica uz more te gornja staza s vidikovcem izgrađena početkom 20. stoljeća. Negdje u to vrijeme Zavratnica postaje skrovito ljetovalište bečke i praške elite. Zavratnica je danas stanište 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih, a za zaustavljanje bujica posadili su se u suhozidu, na kaskadama i terasama čempresi, alpski bor, smokva, crnika i drugo drveće.

Da biste došli do uvale, trebate prvo doći autom do naselja Jablanac, koje je od Zagreba udaljeno 2 i pol sata. Do Zavratnice zatim idete pješačkom stazom uz more, a stići ćete za otprilike 20 minuta hoda. Ukoliko imate više planinarskog i avanturističkog duha, u uvalu se možete spustiti planinarskom stazom iz sela Zavratnica.

Da biste Zavratnicu razgledali i po njoj prošetali, morat ćete kupiti ulaznicu. Cijena za organizirane izletničke grupe iznosi 4 eura, individualna ulaznica košta 5 eura, a djeca do 7 godina uz pratnju odrasle osobe imaju slobodan ulaz.

Ako vam treba ideja za idući jednodnevni ili vikend izlet, svakako posjetite Zavratnicu i istražite njene ljepote!

Foto: Instagram (@blue_rally_europe, @natasabucicpavkovic)

Učitati još
Zatvori