Jednodnevni izleti na samo sat vožnje od Zagreba idealni za sunčani vikend

Jednodnevni izleti na samo sat vožnje od
Zagreba idealni za sunčani vikend

Jedva smo dočekali toplije vrijeme da svaki slobodan vikend iskoristimo za boravak na otvorenom. U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga gdje otići na jednodnevni izlet na sat vremena od Zagreba, a svi uključuju prekrasnu prirodu, odličnu hranu i odmor od svakodnevice.

Izletiše Cowboy, Markuševec Turopoljski

Samo 10 minuta od novog Zagreba smjestio se Ranč Cowboy. Izletište i restoran nalazi se na šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica, točnije u Turopoljskom Markuševcu i omiljeno je izletište ljubitelja životinja, posebno konja koje možete i zajahati. Cijeli ranč uređen je u western stilu, a njegova infrastruktura podređena je opuštanju i uživanju u prirodi. Vlasnici Draženka Borak i Darko Delić osim ljubavi prema konjima dijele i veliku ljubav prema hrani pa je svaki njihov recept pomno osmišljen i povezan s interijerom i eksterijerom prostora, a u ponudi je lokalna hrana iz različitih dijelova svijeta sa sezonskim odabirom namirnica. Mesna jela inspirirana su Divljim zapadom i našom tradicijom, a pripremaju se takozvanom Josper tehnologijom – na prirodnom žaru i dimu od drvenog ugljena.

Seoski turizam Kezele

Seoski turizam Kezele nalazi se na rubu brežuljkaste šume Marče, samo 40 minuta vožnje od Zagreba. Iz kotlovine je nastalo prekrasno seosko imanje u okolici Ivanić-Grada, gdje možete uživati u jelima iz domaće kuhinje i vinima koje obitelj Kezele proizvodi iz vlastitog podruma. Uređene drvene kućice stare su oko 100 godina, a doživljaj pravog seoskog gospodarstva zaokružuje prekrasan pogled na vinograde, štala s domaćim životinjama i etnografska zbirka s čudesnim starinama. Na imanju će svatko pronaći nešto za sebe – vinoljupci će uživati u obilasku podruma u kojem će upoznati autohtonu moslavačku sortu škrlet, djecu će oduševiti igralište i konji pasmine hrvatski posavec, dok će rekreativci uživati u šetnji kroz šumu do jezera. Na imanju postoji i dućan u kojem možete kupiti domaće proizvode s imanja Kezele i drugih susjednih imanja. Vino, rakije, likeri, pekmezi, ajvari i razni suveniri napravljeni s ljubavlju – sigurno ćete nešto poželjeti kupiti za sebe ili za poklon.

Tijekom listopada u Kezeleu možete uživati u raznim delicijama od buče: namaz od bučinih koštica i bučinog ulja s domaćim kruhom; krem juha od buče; pileći medaljoni pohani u bučinim sjemenkama s domaćim njokima i umakom od meda, grožđica i crnog vina; štrudla s bučom i makom i domaća bučnica. Rezervacije su obavezne i poželjne barem dan ranije – za piknik košare putem FB messengera, a za ostale rezervacije na 01/2820 496.

Vuglec Breg

Vuglec Breg se nalazi u selu Škarićevo, na području Krapine, a zbog blizine sa Zagrebom posljednjih je nekoliko godina mnogima jedno od omiljenih destinacija za jednodnevne i vikend izlete. To je uspješna obiteljska priča nastala iz iskrene želje za očuvanjem obiteljske ostavštine, autohtonih zagorskih običaja i tradicija. Primijetit ćete to čim izađete iz auta i bacite pogled na predivno, zeleno imanje s nekoliko zagorskih hiža, restoranom, vinarijom, vinogradom i ostalim popratnim objektima. Kako provesti dan na Vuglec Bregu, čitajte ovdje , a detaljan vodič kroz Vuglecov restoran i vinariju donosimo ovdje.

Samobor

Samobor je uvijek dobra ideja za jednodnevni izlet. Ovaj pitoreskni gradić udaljen 20-ak kilometara od Zagreba nudi pregršt zanimljivosti pa ne čudi što je mnogima omiljeno mjesto za kratki predah od užurbane svakodnevice. Idealan je za šetnju jer ima predivne parkove, a možda najljepši je park Anindol na brdu Tepec gdje možete razgledati i ostatke zidina nekadašnjeg Starog grada s kojeg se pruža prekrasan pogled. Preporučujemo i šetnju slikovitim gradskim šetnicama uz potok Gradna. Nakon šetnje vrijeme je za ručak, a s obzirom da Samobor nudi bogatu i raznoliku gastro ponudu, sigurno nećete ostati gladni. Preporučujemo restoran Gabreku, jedan od najstarijih restorana na području grada u kojem možete pronaći prepoznatljive specijalitete samoborskog i okolnog područja poput samoborskih kolteta, pastrve i muštarde. Za kraj probajte nezaobilaznu samoborsku kremšnitu.

Plešivica

Svega sedam kilometara udaljena od Jastrebarskog prostire se PlešivicaIako najmanja vinska regija u Hrvatskoj, južne padine Plešivice jedno su od naših najpoznatijih i najuspješnijih vinogorja, s tradicijom uzgoja vinove loze koja se mjeri u tisućljećima. Vinarstvo ovdje ima dugu tradiciju, a vinogradarski krajolik, sunčane padine i kvalitetne sorte vina koje se njeguju, kao i znanje i iskustvo vinogradara i vinara, jamče doista plemenitu kapljicu. Duž vinske ceste mnoge vinarije uz kušanje po dogovoru nude i hranu.

Vinarija Korak

Jedna od tih vinarija je Korak, a nalazi se samo 40-tak minuta vožnje od Zagreba. U vlasništvu obitelji Korak već generacijama, pravi je mali fine dining biser okružen vinogradima. Iako su u vinarskom i ugostiteljskom poslu godinama, tek nedavno su odlučili napraviti zaokret – rebranding identiteta u obliku nove vinarije i restorana. Korak se nalazi na vrhu brežuljka s kojeg puca pogled na okolne vinograde, a sve to gledate dok uživate na terasi u nekoliko slijedova degustacijskog menija ili samo u vinima i nekolicini zalogaja nakon obilaska vinarije, što također imaju u ponudi. Mi smo ih posjetili nedavno, a naše preporuke možete pročitati ovdje.

August vinarija i restoran

U Popovači, svega 50-tak kilometara od Zagreba, nalazi se pravi mali raj – vinarija i restoran August. Smješteno na vrhu brežuljka, usred vinograda, daleko od gradske buke i vreve, ovo obiteljsko imanje predstavlja predivno mjesto gdje ćete svim osjetilima uživati u domaćoj hrani, finim vinima i divnom okruženju s pogledom na Moslavačku goru. U Augustu ćete uživati u moslavačkoj kuhinji s jelima na kojima su odrasle generacije, a koje su spravljene uz korištenje suvremenih tehnika i znanja od sezonskih i lokalnih namirnica. Cilj je poštivanje namirnica pa se tako ovdje vode trima principima: sezonsko i lokalno, kvalitetno i kontroliranog podrijetla, uz korištenje suvremenih tehnika kako bi se očuvalo najbolje od namirnice. Uz dobra jela idu i dobra vina, a u vinariji August uzgajaju škrlet, graševinu, pinot bijeli, sauvignon bijeli, chardonnay i frankovku.

Foto: Instagram, Seoski turizam Kezele, Unsplash, Sanja Jagatić, PR

Preporuka

Zatvori