Ovaj predivan dvorac u Hrvatskoj ujedno je i planinarski dom koji silno želimo posjetiti
Ovaj predivan dvorac u Hrvatskoj ujedno je i planinarski dom koji silno želimo posjetiti

Ovaj predivan dvorac u Hrvatskoj ujedno je i planinarski dom koji silno želimo posjetiti

Gorski kotar je posljednjih nekoliko godina popularno turističko odredište. Mnogi su počeli otkrivati sve ljepote i čari naše zemlje koja se itekako ima čime pohvaliti. Brojni izletnici iz svih dijelova Hrvatske vikendima odlaze u Liku i Gorski kotar u potrazi za zimskom idilom.

Skijaši mogu uživati na skijalištima Platak i Čelimbaša, uvijek popularna Plitvička jezera oduševljavaju posjetitelje svojim zimskim ruhom, najmlađi uživaju u sanjkanju i grudanju, a planinskih kuća i koliba za unajmiti gotovo da i nema jer su uglavnom sve popunjene rezervacijama. Postoji još puno predivnih lokacija na ovom području koje se isplati posjetiti, a jedna od njih je i dvorac Stara Sušica.

Dvorac Stara Sušica

Smješten u blizini Ravne Gore na 800 metara nadmorske visine, dvorac Stara Sušica pravi je povijesni dragulj Gorskog kotara. Nalazi se u netaknutoj, stoljetnoj šumi raznolike flore i faune, a zimi, dok šumu i dvorac prekrije snijeg, izgleda posebno bajkovito.

Dvorac na rubu šume izgradili su Frankopani, u 19. stoljeću kupio ga je grof Laval Nugent, a 1890. godine vlasnicima postaju riječki trgovci Feliks i Josip Neuberger. Restauriran je u romantičnom duhu svog vremena te je kao takav ostao do danas. Dvorac je danas u vlasništvu Grada Rijeke, a njime upravlja Dom mladih Rijeka te služi kao odmaralište i planinarski dom.

Mjesto koje privlači i djecu i odrasle

Kapacitet dvorca je 14 soba razmještenih na dva kata, s ukupno 110 ležajeva, sanitarnim čvorovima i tuševima. Moderno opremljena kuhinja ispunjava potrebne ugostiteljske standarde, a brižno pripremljeni obroci servirani su u blagovaonici koja može primiti 60 osoba. Dvorac prima isključivo organizirane grupe prijavljene putem pravnih osoba (škole, vrtići ili druge ustanove, tvrtke, udruge, klubovi i sl.), a tijekom ljeta iznimno se primaju i grupe od minimalno 10 osoba.

Interes grupa odraslih iz godine u godinu je sve veći pa se tako ovdje već nekoliko puta održala Ljetna škola pisanja, no većina edukativnih sadržaja namijenjena je prvenstveno djeci.

Za osnovnoškolce i djecu vrtićke dobi nude se razni programi poput škole u prirodi, male planinarske škole, škole skijanja, stolarske radionice… Postoji i mogućnost zimovanja i ljetovanja, boravka za vrijeme proljetnih praznika te razni edukativni izleti. Kako dvorac neodoljivo podsjeća na Hogwarts, nije čudno što se već nekoliko godina ovdje održava i Škola magije, a postoji i tematska radionica Harry Potter koju provodi Ministarstvo Magije.

U svakom slučaju, dvorac je ugodno mjesto za boravak, a Dom mladih Rijeka stalno radi na osmišljavanju dodatnih sadržaja. Ako ništa drugo, kad se nađete u blizini, svakako ga vrijedi vidjeti, barem izvana. Sve informacije o cijenama, kao i dodatne informacije koje vas zanimaju možete pronaći ovdje.

Foto: Dom mladih Rijeka

Učitati još
Zatvori