Gdje za vikend: Od zimske bajke u Gorskom kotaru do najljepšeg Adventa uz more

Gdje za vikend: Od zimske bajke u Gorskom
kotaru do najljepšeg Adventa uz more

Iako je pred nama najhladniji vikend u godini, mnogi će slobodno vrijeme iskoristiti za odlazak nekamo na izlet. Snijeg koji je zabijelio Gorski kotar već danima mami izletnike iz svih krajeva Hrvatske pa je tako logičan izbor za naše ovotjedno izdanje rubrike ‘Gdje za vikend’.

Jučer smo vam donijeli vodič o svim skijalištima i sanjkalištima na području Gorskog kotara gdje možete uživati u omiljenim zimskim sportovima, a danas smo se usredotočili na ostale aktivnosti i zanimljivosti koje možete istražiti ovog vikenda. Ukoliko pak poželite otići na more, Opatija, pred kojom je posljednji vikend Najljepšeg Adventa uz more, bit će odličan izbor.

Plitvička jezera

Ukoliko ste vikend odlučili provesti u Gorskom kotaru ili na Kvarneru, Plitvička jezera su vam na putu pa predlažemo da se, ako ništa drugo, barem nakratko zaustavite i uživate u predivnim prizorima snijegom prekrivenih Plitvica. Ako pak poželite posjetiti Nacionalni park, sve potrebne infomacije, od cijena ulaznica do mogućeg slobodnog smještaja možete pronaći u ovom članku.

Fužine

U Fužinama ovog vikenda možete uživati u mnogobrojnim zabavnim aktivnostima za cijelu obitelj. U mjestu Vrata, na predjelu Plase, možete se zabaviti na sanjkalištu koje je dostupno ovisno o vremenskim uvjetima i potpuno je besplatno. Orkijepu možete pronaći u Zabavnom parku Vrata cijeli vikend. Sve one koji žele iskusiti pravu zimsku čaroliju, razveselit će mogućnost vožnje u kočiji s konjskom zapregom na sanjkalištu.

U Fužinama obavezno prošećite oko jezera Bajer, a nemojte propustiti posjetiti ni špilju Vrelo. Špilja je otkrivena pedesetih godina 20. stoljeća kod gradnje jezera Bajer, kvalitetno je osvijetljena i uređena za posjete sa stručnim vodičem. Dugačka je ukupno 300 metara i specifična po tome što je jedina turistički uređena spilja u Hrvatskoj kroz koju protječe podzemna voda. Subotom i nedjeljom špilja je otvorena od 11 do 15 sati. Ulaz je svakih pola sata – zadnji u 14:30h. Cijena ulaznice je 30 kn za odrasle, 25 kn za djecu, dok obiteljska ulaznica (dvoje odraslih i do troje djece) iznosi 60 kn. Zbog epidemioloških mjera, dozvoljen je ulaz u špilju do 10 osoba po jednoj turi.

Ovog vikenda bit će otvoreno i izletište Šumka bajka koje je od centra Fužina udaljeno svega 4 km. Smješteno u predivnom šumskom predjelu, izletište ima edukativni karakter, a glavna atrakcija je obilazak gatera sa šumskim životinjama (srne i veprovi). Cijena ulaznice za odrasle je 30 kn po osobi.

NP Risnjak

NP Risnjak predstavlja svu prirodnu raskoš Gorskog kotara. Jedinstven po svojim prirodnim ljepotama, bioraznolikosti i položaju, Risnjak iz godine u godinu privlači brojne ljubitelje prirode. 

Ovog vikenda moguća je šetnja po 4,2 km dugoj Poučnoj stazi Leska s početkom nedaleko od zgrade Uprave NP-a na kojoj je utisnut put motornim sanjkama kako bi ju mogli obići bez previše gaženja i propadanja. U neposrednoj blizini uređeno je i sanjkalište bez vučnice uz mogućnost iznajmljivanja sanjki.

Pansion Risnjak otvoren je vikendom pa možete uzeti hranu i piće za van, a za smještaj u pet dvokrevetnih soba kojima raspolažu, raspitajte se na broj telefona 051/836-133 ili e-mailom na pansion@np-risnjak.hr.

Lokve

Lokve se nalaze na pola puta između Delnica i Fužina. Mjesto je to najpoznatije po špilji Lokvarki, jednoj od najljepših špilja hrvatskog krša. Radi se o najdubljem turistički uređenom speleološkom objektu u Hrvatskoj. Lokvarka je zakonom zaštićena u kategoriji geomorfološkog spomenika prirode, a po svom postanku je zapravo kaverna, špiljski objekt bez prirodnog ulaza, čiji je otvor probijen tek u 20. stoljeću. Sastoji se od 6 etaža, od čega su prve 4 uređene za posjetitelje.

Špilja je za posjetitelje otvorena od četvrtka do nedjelje, a ulaz je moguć u 10, 12 i 14 sati. Cijena ulaznice iznosi 60 kn.

U Lokvama možete uživati i u sanjkanju, o čemu smo više pisali ovdje.

Opatija

Pred nama je posljednji vikend Adventa u Opatiji pa ako ovog prosinca niste imali priliku osjetiti čaroliju Najljepšeg Adventa uz more, možete to učiniti do ove nedjelje. U inat sivilu koje je ove zime vladalo u stvarnosti, Opatija je zabljesnula kao svjetionik nade koji je proširio božićni duh daleko izvan granica grada, unijevši toplinu i blagdansku atmosferu u brojne domove u našoj zemlji, ali i izvan nje.

Ovog prosinca grad je zablistao sjajnije no ikad prije, osvijetljen s više od 20 kilometara lampica, preko 10 tisuća dekoracija i desecima velikih ukrasa. Priča o ‘božićnom čudu’ u kolijevci hrvatskog turizma privukla je mnoge Opatijce i posjetitelje pa je Opatija tijekom prosinca po ostvarenim noćenjima bila najbolja destinacija na Kvarneru i četvrta u Hrvatskoj, odnosno druga u zemlji po hotelskim noćenjima.

Foto: Plitvice Lakes National Park, PR

Učitati još
Zatvori