Dalmatinski gradići s najšarmantnijim malim ulicama
Dalmatinski gradići s najšarmantnijim malim ulicama

Dalmatinski gradići s
najšarmantnijim malim ulicama

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanja Ebip Jagatic (@sanjaebipjagatic) on

Dalmatinski gradovi i gradići na otocima idealni su za odmor na Jadranu. Njihove šarmantne male ulice kao stvorene su za šetnju i istraživanje bogate kulturne baštine. U njima ćete pronaći razne kafiće, restorane i barove u kojima možete predahnuti, a bit će i odlična kulisa za savršene Instagram fotografije.

Trogir

Trogir zadnjih godina bilježi rekordnu posjećenost turista i profilira se kao destinacija koja se ne preskače pri posjetu Hrvatske. Radi se o najbolje sačuvanom romaničko-gotičkom gradu ne samo na Jadranu, već u cijeloj Srednjoj Europi. Najznačajniji spomenik je trogirska katedrala, čiji je portal zapadnih vrata izradio majstor Radovan. Povijesna jezgra Trogira smještena je na obali Kaštelanskog zaljeva, na otočiću između Čiova i kopna, spojena kamenim mostom s kopnom. Trogir oduševljava posjetitelje kulturno-povijesnim spomenicima, malim, šarmantnim ulicama u kojima ćete pronaći umjetničke zbirke s brojnim remek djelima. Najbolje ga je posjetiti van sezone, kad nema gužve i kad ćete u miru moći istražiti sve njegove tajne.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ???? ???? | TRAVEL & FASHION (@megy_land) on

Primošten

Primošten je nekada bio otok, s kopnom povezan s mostom koji je kasnije zamijenjen nasipom pa se danas nalazi na poluotoku. Jedno od najpoznatijih turističkih središta Dalmacije, Primošten je zadržao sva arhitektonska obilježja srednjovjekovnog mediteranskog gradića. To se posebno vidi u njegovim pitoresknim, uskim uličicama i zbijenim kamenim kućama u staroj jezgri grada.

Hvar

Otok Hvar jedan je od naših najljepših otoka. Svako mjesto na otoku ima svoj šarm, a najposebniji i najposjećeniji je grad Hvar. U njegovim starim kamenim ulicama pronaći ćete brojne kafiće, restorane, trgovine i spomenike kulture – Tvrđavu Forticu, Hvarsku katedralu, Hvarsko kazalište i Arsenal te Franjevački samostan. Šetnja po hvarskim ulicama je šetnja kroz povijest, gdje svaki kamen priča svoju priču.

Pučišća

Osim Bola i plaže Zlatni rat, otok Brač ima još štošta za ponuditi. Jedno od najljepših mjesta su Pušišća, sa svojim prepoznatljivim kamenim kućicama s bijelim krovovima. Ovo šarmantno mjesto poznato je i po svojoj dugoj klesarskoj tradiciji, s kamenolom najpopularnijim zbog legende da je Bijela kuća u Washingtonu sagrađena upravo kamenjem uzetih iz njega.

Korčula

Korčula je jedan od otoka koji je u potrazi za mirnim i opuštajućim odmorom uvijek pun pogodak. Blaga klima, nestvarno čisto more, bogata povijesna i kulturna baština i gostoljubivi domaćini čine Korčulu jednom od omiljenih destinacija u Dalmaciji. Grad Korčula najposjećeniji je na otoku, a njegova stara jezgra s kamenim uličicama proglašavana je kao must see ne samo u domaćim, već i brojnim stranim medijima. Prepoznatljivi prizori Korčule su kuće s krovovima od terakote, srednjovjekovne zidine i kule s kojih se prostire pogled na Pelješki kanal.

Vis i Komiža

Osim prekrasnih plaža, otok Vis krije mnoge druge ljepote koje će svakoga ostaviti bez daha. U gradove Vis Komižu zaljubit ćete se na prvi pogled, dok ćete u raznolikoj ponudi restorana i obiteljskih domaćinstava naprosto uživati. Istražite njihove stare, kamene ulice i uživajte u posebnoj atmosferi koju nigdje drugdje nećete doživjeti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hajdi Mandić (@hajdi1001)

Foto: Profimedia, Sanja Jagatić, Instagram

Učitati još
Zatvori