Zovu ga i gradom plaža: Otkrivamo zašto vrijedi posjetiti Primošten
Zovu ga i gradom plaža: Otkrivamo zašto vrijedi posjetiti Primošten

Zovu ga i gradom plaža: Otkrivamo zašto
vrijedi posjetiti Primošten

Primošten je predivan mali gradić smješten na istočnoj obali Jadranskog mora, između Šibenika i Trogira. Poznat po svojoj izuzetnoj ljepoti i šarmu, posjetitelje širom svijeta privlači slikovitim krajolikom, bogatom poviješću i svojim autentičnim mediteranskim šarmom.

Jedno od najpoznatijih obilježja Primoštena je njegova starogradska jezgra uz koju se proteže poluotok,  okružena prepoznatljiv kamenim kućama. Stara jezgra je jedno od najprivlačnijih mjesta turistima jer ima sve karakteristike starog dalmatinskog gradića. Uske kamene ulice, kuće jedna uz drugu, prostranstvo mora, samo su neke od karakteristika koje pridonose njegovoj atraktivnosti.

Primošten

Lokaliteti koje vrijedi razgledati

Na vrhu same stare jezgre nalazi se prelijepa crkva Svetog Jurja, kamena crkva okružena zelenim borovima s koje se pruža pogled na prostranstvo mora, a lokalno stanovništvo će reći i najljepši zalazak sunca na našoj obali. Šetnjica kroz staru jezgru do crkve i pogled koji se s nje pruža definitivno odišu romantičnošću te je čine nezaobilaznim mjestom u Primoštenu.

S druge strane, nalazi se definitivno jedna od najvećih atrakcija u Primoštenu – brdo Gaj na kom se nalazi kip Gospe od Loreta, koja je ujedno simbol i zaštitnica Primoštena. Šetnja do samog vrha brda i do kipa Gospe traje nekih sat vremena, dok uvijek ima opcija i odlaska automobilom. Osim savršenog pogleda koji pruža vidikovac, mjesto je to održavanja brojnih događanja.

Primošten
Primošten

Grad plaža

Uz Primošten se veže još jedno ime a to je “grad plaža”. Naime, Primošten je sa svih svojih strana okružen dugim pješčanim plažama koje oduzimaju dah svakog  posjetitelja. Za ljubitelje intime, prepun je skrivenih malih plaža, koje vam uz duge šetnjice lako zapadnu za oko. S druge strane, uvijek se možete odlučiti za velike pješčane plaže, a svojom veličinom izdvajaju se dvije plaže,a to su Raduča i Mara. Plaža Raduča nalazi se u samom centru te se proteže duž čitavog poluotoka, dok je plaža Mara ispod brda Gaj te pruža izvanredan pogled na čitav specifičan izgled stare jezgre Primoštena.

Primošten

Neizostavne gastro lokacije

Uz prirodne ljepote, Primošten se ističe i velikom gastronomskom ponudom koja svake godine oduševljava turiste iz svih dijelova svijeta. Za vas smo izdvojili neke od restorana koje definitivno vrijedi posjetiti tijekom boravka u Primoštenu.

Restoran Kamenar

Restoran Kamenar je jedan od najpoznatiji restorana u Primoštenu i okolici, svojom tradicijom i kvalitetom postoji već preko 50 godina. Nalazi se u samom središtu stare jezgre, što posjetiteljima omogućava pristup impresivnoj lokaciji u samom srcu Primoštena. Kamenar nudi širok izbor jela čija je glavna karakteristika spoj tradicionalne mediteranske kuhinje s modernim kulinarskim tehnikama. U jelovniku se ističe širok izbor svježe ribe i morskih plodova, mesni specijaliteti te tradicionalna dalmatinska jela kao što je riblji brudet i pašticada.

Uz izvrsnu hranu tu je i bogata vinska karta s velikim izborom domaćih i internacionalnih vina. Osim širokog gastronomskog spektra, Kamenar nudi opciju smještaja na istom mjestu, što turistima i posjetiteljima daje mogućnost da se nalaze na impresivnoj lokaciji starog grada.

Restoran Mediteran

Restoran Mediteran je mjesto koje definitivno vrijedi posjetiti tijekom boravka u Primošten. Nalazi se u prekrasnoj tradicionalnoj dalmatinskoj ulici, što mu daje dašak romantične idile. Ovaj restoran poznat je po svom mediteranskom jelovniku, opuštenoj atmosferi i prekrasnom ambijentu. Spoj tradicionalnog s modernim daje mu autentičnost te kvalitetu u širokom izboru hrane. Definitivno to je mjesto koje vrijedi posjetiti, a ostaje vam zagarantirano uživanje  uz mediteranske specijalitete i kvalitetno vino, popraćeno vrhunskom uslugom.

Konoba Toni

Konoba Toni obiteljski je restoran koji se nalazi na prekrasnoj šetnjici na poluotoku stare jezgre. Restoran koji se nalazi odmah uz more naprosto odiše tradicijom. Također, mjesto je u kojem možete isprobati svježe riblje i mesne specijalitete uz vrhunsko vino te osjetiti prvu čar malog dalmatinskog grada. Zasigurno će vam ovo mjesto uz dalmatinsku čar, prekrasan pogled i mirise mora, ostati u sjećanju.

Vinarija Prgin

Za sve ljubitelje vina tu je Vinarija Prgin. Ova vinarija je obiteljsko gospodarstvo koje se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih vina s karakterističnim okusima i mirisima regije. Vinarija Prgin može se pohvaliti dugom tradicijom vinogradarstva, čiji se vinogradi nalaze na padinama Primoštena gdje se uzgajaju autohtone sorte grožđa kao što je poznati Babić. Posjetitelji vinarije Prgin imaju priliku vidjeti vinograde, sudjelovati u degustacijama najpoznatijih vina i naučiti o procesu proizvodnje vina od stručnog osoblja.

Noćni klub Aurora

Kada pišemo o Primoštenu, gotovo je nemoguće ne spomenutu Noćni klub Aurora. Već dugi niz godina popularno je to odredište za noćni provod i prijestolnica zabave. Ovaj klub privlači posjetitelje svojom dobrom atmosferom, ugodnim ambijentom i raznolikom glazbenom ponudom.

Primošten

Dodatne aktivnosti

Uz niz ugostiteljskih sadržaj, Primošten nudi i zanimljive ture od kojih prvenstveno ističemo bicikliranje.  Za ljubitelje adrenalina, Primošten i okolica pružaju prekrasne mogućnosti za bicikliranje. Bilo da ste ljubitelj aktivnog odmora ili ne, ova atrakcija je idealna prilika za upoznati predivan krajolik i njegove čari. Za više informacijama o stazama, vožnjama i organizacijama biciklističkih ruta, možete vidjeti ovdje.

Osim samog sadržaja koje vam nudi Primošten, njegova prednost je što je lako povezan s okolnim dalmatinskim mjestima koje definitivno vrijedi posjetiti. Možete posjetiti nacionalne parkove kao što su Krka i Kornati koji se nalaze na manje od sat vremena udaljenosti od Primoštena. Isto tako mjesta poput Rogoznice, Šibenika i Trogira. Osim gradova, otoci poput Šolte, Brača i Hvara nezaobilazne su destinacije ljeti te je Primošten vrlo dobro morskim prometnom povezan s otočkim destinacijama. Svakako mu valja dati priliku!

Tekst: Tia Jurin

Foto: IStock, Unsplash

Učitati još
Zatvori