Proljeće je stiglo i odmah razmišljamo kako ćemo urediti balkon
Proljeće je stiglo i odmah razmišljamo kako ćemo urediti balkon

Proljeće je stiglo i odmah razmišljamo
kako ćemo urediti balkon

Imati dom uređen po mjeri istovremeno je vrlo izazovno, no toliko zadovoljavajuće kada se svi problemi “ispeglaju”. Pogotovo kada je riječ o neobičnim prostorijama, sobama malih dimenzija i prostorima koji su naizgled neiskoristivi. No uz pomoć dizajnera interijera, kao što je Melita Kenđel, takvi problemi postaju stvar prošlosti.

Pitali smo vas da nam pošaljete svoje nedoumice pri uređenju vlastitih interijera te odabrali najzanimljivije pitanje. Do sad je Melita osmislila rješenja za kutak za čitanjednevni boravak od 15 m2veliku terasu te mali balkon, ali i dala ideju kako od jedne prostorije napraviti dvije.

 

Melita Kenđel, rješenje za interijer (7)

Uredite balkon i pripremite ga za proljeće

Budući da nam se bliži proljeće i topliji dani, pomogla nam je oko ideja za uređenje balkona.

Balkon je dragocjen prostor koji često ostaje nedovoljno iskorišten. Bez obzira na njegovu veličinu, balkon može postati produžetak doma, oaza za opuštanje ili čak funkcionalan prostor za druženje s prijateljima i obitelji. Za čitatelje Journala naša suradnica i dizajnerica interijera Melita Kenđel pripremila je nekoliko  korisnih savjeta za uređenje balkona kako bi izvukli maksimum iz boravka na otvorenom.

Melita Kenđel, savjeti za uređenje interijera (1)

Planiranje i organizacija

Prije nego što započnete s uređenjem, važno je napraviti plan. Razmislite o tome kako želite koristiti svoj balkon – kao mjesto za opuštanje, za druženje ili kao proširenje vrta. Procijenite veličinu balkona i razmotrite koje će funkcionalnosti biti najprikladnije za taj prostor.

Izbor namještaja

Odaberite namještaj koji će odgovarati vašim potrebama i stilu. Ako je balkon mali, razmotrite sklopivi ili multifunkcionalni namještaj koji se može lako skloniti kada nije potreban. Drveni ili ratan namještaj može dodati prirodni i topli osjećaj, dok metalni komadi mogu pružiti moderan izgled.

Melita Kenđel, savjeti za uređenje interijera (1)

Zelenilo

Biljke su ključni element u stvaranju ugodne atmosfere na balkonu. Razmislite o postavljanju cvjetnih lončanica, visećih košara ili vertikalnih vrtova kako biste maksimalno iskoristili prostor.

Melita Kenđel, savjeti za uređenje interijera (2)

Dodatni elementi

Razmislite o dodavanju dodatnih elemenata koji će unijeti osobnost i stil na vaš balkon. To mogu biti jastuci i deke u bojama koje odražavaju vaš stil, vanjski tepisi koji dodaju teksturu prostoru ili svjetiljke koje stvaraju ugodnu atmosferu u večernjim satima.

Privatnost

Ako živite u gusto naseljenom području ili želite dodatnu privatnost na balkonu, razmislite o postavljanju zavjesa, paravana ili zelenih barijera poput biljaka ili bambusa.

Melita Kenđel, savjeti za uređenje interijera (4)

Rasvjeta

Rasvjeta može značajno utjecati na atmosferu na balkonu. Razmislite o postavljanju svjetiljki, lampiona ili svijećnjaka koji će stvoriti ugodnu ambijentalnu svjetlost. Također možete razmotriti solarnu rasvjetu koja je ekološki prihvatljiva i ekonomična opcija.

Ukratko, uređenje balkona može biti kreativan i zabavan proces koji će vam omogućiti da maksimalno iskoristite prostor izvan zidova vašeg doma. Slijedeći ove savjete i koristeći svoju maštu, možete pretvoriti svoj balkon u oazu koja će vas inspirirati i osvježiti svaki dan.

Melita Kenđel, savjeti za uređenje interijera (3)

A kako Melita može pomoći vama?

Putem Instagram Storyja jednom mjesečno zaprimat ćemo vaša pitanja vezana uz dizajn interijera i konkretne nedoumice koje vas muče oko uređenja vlastitog prostora te svaki mjesec odabrati jednu osobu i jedan projekt kojem će se Melita posvetiti i pomoću vizualizacija ponuditi personalizirani odgovor. Također, uz Melitinu pomoć pozabavit ćemo se aktualnim trendovima u uređenju interijera kako bismo vas dodatno inspirirali za uređenje doma.

Pratite Journal.hr Instagram profil jer uskoro krećemo sa zaprimanjem vaših pitanja!

Melitu možete pratiti na Facebook stranici ArtBiro – Studio za dizajn interijera i Instagram profilu.

Vizualizacija: Melita Kenđel

Učitati još
Zatvori