Od dizajnerskog do gastro distrikta: Evo zašto je Martićeva ponovno kul mjesto u gradu
Od dizajnerskog do gastro distrikta: Evo zašto je Martićeva ponovno kul mjesto u gradu

Od dizajnerskog do gastro distrikta: Evo zašto je Martićeva ponovno kul mjesto u gradu

Projekt Design District Zagreb prije sedam godina osmišljen je s ciljem promicanja urbanog razvoja u zoni Martićeve ulice. Ideja osnivača bila je zonu u istočnom dijelu grada, koju omeđuju Šubićeva, Zvonimirova, Račkoga, Draškovićeva i Vlaška ulica, afirmirati kao kreativnu gradsku četvrt.

Nekoć poznata po brojnim trgovinama autodijelova i salonima automobila, četvrt je svoj urbani identitet posljednjih godina spontano transformirala. Premda projekt Design District Zagreb danas više ne djeluje kao takav, njegovo nasljeđe uviđa se u poimanju ovog dijela kao kreativnog mjesta i poželjne gradske lokacije. No, primjetno je kako je ova lokacija, osim kulturnim i kreativnim inicijativama, postala i sve zanimljivije gastro odredište.

Nakon male gastro oaze u Vlaškoj 78 i razgledavanja Knežija, u našem novom gastro vodiču vodimo vas u šetnju Martićevom ulicom.

mala Martićeva

Dobro poznate adrese

Na samom početku Martićeve ulice, uz Trg hrvatskih velikana, smjestio se Mojo bar, wine, rakija & co. Riječ je o lokalu, koji uz susjedni Alfresco bar, predstavlja popularno okupljalište stanovnika različitih generacija.

Prva gastro lokacija na koju nailazimo u našoj šetnji je Kata Brunch Bar br.2 smješten na kućnom broju 15.  Riječ je o mjestu na kojem možete pronaći 100% gluten free proizvode i pripravke. Bez obzira jeste li na prehrani bez glutena iz zdravstvenih razloga ili samo svjesnije razmišljate o onome što unosite u svoje tijelo, ovaj hrvatski bezglutenski brend mjesto je koje vrijedi posjetiti.

Nekoliko ulaza dalje, na kućnom broju 19 smjestila se i jedna od poslovnica popularne zagrebačke artisan pekarnice Korica.

Hot spot Martićeve ulice

Martićeva 29 skriva maleni lokal Street Food – The Passage, smješten tik uz Ratkajev prolaz (odakle i vuče ime). Okosnicu njegove ponude čine raznovrsni burgeri. Nedaleko od njega, na kućnom broju 31, smjestilo se i popularno mjesto okupljanja – Mr. Fogg.

Dio Martićeve ulice od kućnih brojeva 14D do 14F, odnosno omeđen ulicama Frane Bulića i Antuna Bauera, prostor je na kojem su se smjestila tri iznimno popularna ugostiteljska objekta –  Pizzeria Park, Booksa i Program Bar.

mala Martićeva

Noviteti u najavi

Na križanju Martićeve i Bauerove ulice smjestio se i posljednji gastro novitet u ovom dijelu Zagreba – osma poslovnica delikatesnog ribljeg shopa Fisherija.

No, nikako ne i posljednji! Naime, još početkom svibnja stigla je vijest kako najpopularniji beogradski sladoled stiže u Zagreb – Crna ovca svoja bi vrata trebala otvoriti upravo u Martićevoj 14B. A ovih dana saznali smo i kako Lively Roasters u siječnju naredne godine planira otvoriti caffe i pržionicu na kućnom broju 13.

Za svakog ponešto

No, vratimo se na spomenuto križanje Martićeve i Bauerove ulice u kojem posljednje dvije godine djeluje i bistro Fetiš, u potpunosti gluten free lokal i popularno brunch odredište.

U nastavku Martićeve ulice, na kućnom broju 51 smjestila se Zlatna školjka, poznati kvartovski restoran koji je ovog proljeća ponovno otvoren s novim konceptom, no naglasak je i dalje na ribljim jelima po kojima je i stigao na dobar glas.

Kućni broj 63 rezevriran je za još jednu popularnu brunch adresu – Verde caffe.

A našu gastro šetnju ovoga puta završavamo u Martićevoj ulici 71 gdje se smjestio street food & cocktail bar Jellyfish In Space.Okusi fusion Azije i latinoameričke kuhinje posebitost su menija,  a više o njemu možete doznati i ovdje.

I to nije sve…

Pri sastavljanju ove liste svakako vrijedi istaknuti i kako šira zona Martićeve također uključuje popularne ugostiteljske adrese. Prvenstveno tu je Noel, jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvijezdom, uz kojega je smješten i pekarnica Noel Bread& Deli. Nadalje, tu je i specialty coffee shop Luta, smješten na adresi Radoslava Lopašića 14.

Ljubiteljima azijske hrane zasigurno je dobro poznata adresa Nikole Tomašića 6, na kojoj se smjestio restoran Purple Monkey.

Također, u radijusu Martićeve ulice smještene su i brojne samoposluge, specijalizirane prodavaonice delikatesa i poznati pekarski lanci. A Zagreb je u srpnju dobio i modernu verziju corner shopa osebujnog imena Redikul. Ondje je moguće pronaći veliki izbor pića, snackova i delicija po, kako sami ističu, kul cijenama. Prvi je Redikul otvoren u Bauerovoj 21.

 

Foto: Martina Movrić, Sanja Tušek, PR

Učitati još
Zatvori