Doza kulture za ovaj vikend

Doza kulture za ovaj vikend

Ivan Tudek, Wind of Change

Ivan Tudek, Wind of Change

Vikend kulturnih događaja u Zagrebu ovaj tjedan počinje već u četvrtak otvorenjem najveće izložbe hrvatskih mladih autora – 33. Salon mladih – Troškovnik u HDLU-u prema koncepciji Martine Miholić i Mije Orsag. Riječ je o referentnoj izložbi koja predstavlja presjek aktualne likovne scene mlađe generacije i predstavlja nova umjetnička imena.

Paralelno sa Salonom, u zagrebakom AKC Medika u Galeriji Sivoj, otvorit će se AntiSalon – izložba izbora radova umjetnika koji nisu prošli selekciju Salona mladih te kako i sami za sebe kažu – AntiSalon čini tim kustosa i umjetnika koji organizira izložbe za neprihvaćene umjetnike od strane službenih institucija. Kustosku koncepciju AntiSalona potpisuju umjetnik Stipan Tadić i kustos Vladimir Tatomir.

Mario Romoda, 'Flood 2'

Mario Romoda, ‘Flood 2’

Jučer se u Uredu za fotografiju – Galeriji Spot otvorila izložbe jednog od najvećih avangardnih hrvatskih umjetnika, Vlade Marteka. Njegovo stvaralaštvo uključuje akcije, izložbe-akcije u suradnji i komunikaciji s publikom, na ulicama i u javnim prostorima. Martek je objavio niz knjiga umjetnika i knjiga tekstova, koje smatra svojevrsnim oblikom društvenog aktivizma. Osim samog pisanja u tradicionalnom smislu, Martek stvara i poetske objekte, u kojima povezuje medije književnosti, filozofije i likovnih umjetnosti.

Vlado Martek

Vlado Martek

Ovaj petak, 11. studenog u 20 sati, se u Galeriji Forum otvara izložba Novi fosili, mladog multimedijskog umjetnika i dizajnera vizualnih komunikacija Nike Mihaljevića. Izložba predstavlja niz njegovih recentnih, dosad većinom neizlaganih radova u najrazličitijim oblicima – od audio-instalacija, preko videa do objekata i knjiga. Na domaćoj likovnoj sceni prisutan je od 2012. godine, kada je izlagao u HDD Galeriji te sudjelovanjem na izložbi Knjige umjetnika u Institutu za suvremenu umjetnost / Galeriji Academia Moderna. Nakon toga uslijedile su izložbe i performansi u splitskom Multimedijalnom kulturnom centru, zagrebačkom MSU, Institutu za suvremenu umjetnost, festivalu Škver u Malom Lošinju i drugdje. Priznanje za svoje umjetničko djelovanje dobio je ove godine osvojivši najprestižniju domaću nagradu za mlade likovne umjetnike, Nagradu Radoslav Putar, a paralelno i dalje djeluje u području dizajna, ne samo kao praktičar nego i u edukaciji, na odjelu Medijskog dizajna u sklopu Sveučilišta Sjever u Koprivnici.

U subotu, 12. studenog, počinje najveći filmski festival ovog doba – Zagreb Film Festival koji s najbogatijim programom do sada donosi i brojne filmske poslastice za najmlađe filmofile, a na Bibijadi by RBA bit će još veselije i još zabavnije nego proteklih godina jer popularni ZFF-ov program za najmlađe u 2016. slavi svoj prvi jubilej, a filmovi namijenjeni najmlađima sigurno će ih osvojiti.

'Dan kad je moj otac postao grm'

‘Dan kad je moj otac postao grm’

Program Bibijada na velika platna kina Europa donosi 7 dugometražnih i 4 kratkometražna naslova za djecu. Fokus programa ove je godine na filmovima iz zemalja Beneluxa, a u programu sudjeluje i jedna domaća koprodukcija. Riječ je o nizozemsko-belgijsko-hrvatskom ostvarenju Dan kada je moj otac postao grm Nicole van Kilsdonk u kojem se između ostalih pojavljuju domaći glumci Jan Kerekeš, Hrvojka Begović i Damir Poljičak.

https://youtu.be/JXQE9lnG-dg

Ema spava negdje drugdje u režiji Catti Edfeldt i Lene Hanno Clyne bajkoviti je film snimljen prema dječjoj knjizi spisateljice Pije Lindenbaum. Junakinja filma, sedmogodišnja Ema, uzbuđena je jer će po prvi puta prespavati u stanu svoje simpatične nove prijateljice Cerisije. No ta noć pokazat će se još čarobnijom nego što su djevojčice očekivale, a cijeloj magiji pridonijet će i dva brbljava jazavca.

'Ema spava negdje drugdje'

‘Ema spava negdje drugdje’

Učitati još
Zatvori