KULturni radar: Mario Miličić nove radove predstavlja u galeriji Kolekcionart
KULturni radar: Mario Miličić nove radove predstavlja u galeriji Kolekcionart

KULturni radar: Mario Miličić nove radove
predstavlja u galeriji Kolekcionart

Vraćanje duga vremenu naziv je samostalne izložbe Marija Miličića, poznatog i pod pseudonimom Mane Mei, s kojom predstavlja novi ciklus svojih radova u galeriji Kolekcionart, prostoru istoimene digitalne platforme specijalizirane za promociju lika i djela vizualnih umjetnika mlađe i srednje generacije. Otvorenje izložbe održat će se u petak 17. svibnja u 19 sati, na adresi Ulica kralja Zvonimira 7, u Zagrebu.

Riječ je o konceptualnim kolažima u kojima umjetnik dokumentira vrijeme; i to ne samo postupkom postavljanja fizičkih predmeta i objekata kao materijalnih svjedočanstava prošlosti, pod staklo okvira – čime ih jednom zauvijek zarobljava u vremenu i prostoru – već i bilježenjem procesa samoga. Naime, bivajući u samoći vlastitog atelijera umjetnik se, kroz kontemplaciju, prepušta svojim mislima i vremenu koje neumitno protječe… I u tom procesu osvještava vlastitu prazninu, odnosno prazninu vanjskog prostora koji ga okružuje.

 

Vraćanje duga vremenu
Vraćanje duga vremenu

Redukcija informacija na bitne elemente

Kako pojašnjava kustos izložbe Bartol Fabijanić – “U svojevrsnom činu samospoznaje ili samoostvarenja, umjetnik uviđa da je odsustvo elemenata posve jednakopravan, ako ne i temeljni dio svake slike. Reducirajući količinu informacija na samo par bitnih elemenata /objekata iz posve različitih vremenskih razdoblja – s različitim pričama koje oni nose – te slažući od njih apstraktne kompozicije, umjetnik vraća svoj dug vremenu. Bilježi ga. Slavi. Osvještava… Njegov zadatak postaje bilježenje vremena na njemu svojstven način, implementirajući u svome radu sva svoja dosadašnja iskustva.”

Vraćanje duga vremenu
Vraćanje duga vremenu

Hommage umjetnicima koji su utabali put apstrakciji

Bartol Fabijanić ističe kako ove radove možemo i shvatiti kao Marijev hommage umjetnicima koji su utabali put apstrakciji – Duchampu, dadaistima, ruskim konstruktivistima ili pak formalistima općenito; onima koji su davali prednost formi umjetničkog djela nad njegovim sadržajem. “Ipak, ne smijemo zaboraviti ni predstavnike domaće avangarde, npr. grupu EXAT ili pionire konceptualne umjetnosti na ovim prostorima poput Mladena Stilinovića i njegove Grupe šestorice autora. Upravo su radovi potonjeg autora u snažnoj korelaciji s (n)ovim ciklusom Marija Miličića. Naima, kao i kod Stilinovića, tako i estetika Marija Miličića te njegovi postupci i tehnike rijetko potječu iz samog područja umjetnosti, a češće iz svakodnevnog života”, dodaje.

Izložba ostaje otvorena do 25. svibnja, te će se moći posjetiti radnim danom od 10-19h, i subotama od 10-13h. Više informacija na Kolekcionart.com.

Foto: Kolekcionart

Učitati još
Zatvori