Novi književni naslovi koje ćete ovaj tjedan moći pronaći na Interliberu
Novi književni naslovi koje ćete ovaj tjedan moći pronaći na Interliberu

Novi književni naslovi koje ćete ovaj
tjedan moći pronaći na Interliberu

Svoja će vrata 44. Međunarodni sajam knjiga Interliber otvoriti u utorak, 8. studenog, a svi knjigoljupci u njemu će moći uživati sve do nedjelje, 13. studenog. Najveći kulturni događaj ove jeseni održat će se na dobro poznatoj lokaciji – Zagrebačkom velesajmu.

Najveća književna manifestacija u Hrvatskoj okuplja domaće i inozemne nakladnike te knjižare, pružajući im platformu za promicanje knjiga, pisaca, kulture čitanja, znanosti i znanja. Riječ je o sajmu koji predstavlja međugeneracijsko mjesto susreta svih ljubitelja književnosti, ali i onih koji će to možda tek postati.

Povodom ovogodišnjeg izdanja Interlibera zavirili smo u ponudu domaćih nakladnika i knjižara te donosimo pregled najzanimljivijih naslova.

U znaku Harry Pottera i Stephena Kinga

Sjajna vijest za sve obožavatelje Harry Pottera! Knjige o mladome čarobnjaku u našoj su zemlji možda i najpopularniji književni serijal koji je ikad izašao, no danas je vrlo teško pronaći primjerak na hrvatskom jeziku.

U godini kada obilježavamo 25 godina od objavljivanja prvog romana Harry Potter i kamen mudraca, Mozaik knjiga novi je vlasnik prava za prijevod na hrvatski jezik. Prva od sedam knjiga iz serije o Harryju Potteru autorice J. K. Rowling, u Hrvatsku dolazi upravo na Interliber, dok će preostalih šest nastavaka biti objavljeno u 2023. godini. Više detalja je dostupno ovdje.

Ovogodišnje izdanje Interlibera donosi i prave posalstice za sve ljubitelje opus Stephena Kinga. Uz piščevu monografiju, pripremljenu povodom njegova 75. rođendana, očekuju nas i hrvatska izdanja njegovih klasika – Tajne Salema i Zelena milja, kao i završetak serijala Kula tmine.

Objavljene sada već davne 1975. godine, Tajne Salema zaintrigirale su i prestravile milijune čitatelja pričom o neizrecivom zlu u fiktivnom američkom gradiću. Gotovo pola stoljeća poslije, kultni triler i dalje uspješno tjera strah u kosti, a novo izdanje upotpunjeno je promijenjenim i izbrisanim prizorima te dvjema kratkim pričama.

Kad se prvi put pojavio, roman Zelena milja Stephena Kinga bio je nakladnički trijumf bez premca. Vjerujemo kako je radnja romana dobro poznata i onima koji nisu nužno gorljivi obožavatelji Kingova opusa. Naime, spomenuti roman predstavio je predložak za scenarij istoimenoga filma, koji se danas smatra jednim od najboljih filmskih naslova u povijesti.

Roman Kula tmine savršen je završetak jednoga od najambicioznijih književnih serijala u povijesti u kojemu autor, na 4.220 stranica, pripovijeda priču epskih razmjera. Veličanstvena alegorijska saga, koja je nastajala trideset godina, kruna je Kingova stvaralaštva i vrhunac njegova pripovjedačkog umijeća, prepunog fantastičnih slika te nezaboravnih prizora i likova.

Journalovih šest

Četrdeset i četvrto izdanje Interlibera donosi i niz novih zanimljivih, a mi smo ovoga puta izdvojili šest književnih i publicističkih naslova koji su privukli našu pažnju.

Književnost

 Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja (James Norbury)

Usprkos udobnom životu u njihovu hramu visoko u planini, Sićušni Zmaj osjeća nezadovoljstvo. Zbog toga s Velikim Pandom odluči krenuti na put, u nove i daleke predjele. Nailazeći na opasnosti i izazove, zajedno nauče da je sve što im treba već u njima samima i da je promjena, iako ponekad zastrašujuća, moguća te da vodi nečem boljem.

Pridružite se Velikom Pandi i Sićušnom Zmaju u izvanrednoj avanturi u nastavku svjetski uspješnog fenomena Veliki Panda i Sićušni Zmaj.

Naknadni životi (Abdulrazak Gurnah)

Na Interliberu možete pronaći prvi na hrvatski prevedeni roman Abdulrazaka Gurnaha, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2021. godine. Ovu snažnu višegeneracijsku sagu o prognanstvima, gubicima i ljubavi u turbulentnim vremenima brutalne kolonizacije istočne Afrike početkom 20. stoljeća, s engleskog je izuzetno preveo Dinko Telećan.

Obećanje (Damon Galgut)

Damon Galgut, jedan od najvažnijih pisaca današnjice, prošle je godine osvojio prestižnu nagradu Booker upravo za roman Obećanje. U njemu oslikava pad i propast bjelačke južnoafričke obitelji koja živi na farmi nedaleko od Pretorije.

U toj priči o disfunkcionalnoj obitelji Swart i neispunjenu obećanju koje duguju svojoj vjernoj sluškinji Salome pogađaju nas nesmiljene i nježne istine. Obećanje je uvjerljivo, vješto ispripovijedano i samozatajno moćno, vrhunsko književno djelo.

interliber

Lekcije iz kemije (Bonnie Garamus)

Originalan roman Lekcije iz kemije svjetlo dana službeno je ugledao prije dva tjedna, a o njemu od tada bruje društvene mreže. Djelo Bonnie Garmus donosi priču o kemičarki koja nehotično postaje zvijezda najpopularnijeg američkog kulinarskog showa. Ovaj roman pršti duhovitošću i zabavom, ali progovara i o teškim temama.

Lekcije iz kemije

 Lincolnova cesta (Amor Towles )

Prepun života, šarma, bogato izmaštanih mjesta i nezaboravnih likova, roman Lincolnova cesta izvanredno je putovanje kroz Ameriku 1950-ih. Priča je to o osamnaestogodišnjem Emmettu Watsonu, njegovom planu za budućnost i sudbonosnom putovanju Linconovom cestom, koja će ga dovesti u New York.

Oduvijek živimo u dvorcu (Shirley Jackson)

Po prvi put na hrvatskom jeziku, kultni klasik i remek-djelo američke književnosti 20. stoljeća, Oduvijek živimo u dvorcu, autorice Shirley Jackson uvlači čitatelje duboko u labirint mračne neuroze.

Ovaj raskošno jeziv roman o osebujnoj, izoliranoj i vrlo vjerojatno ubojitoj obitelji zadivljujuća je i uznemirujuća priča u kojoj napetost raste sa svakom novom stranicom i vodi prema vrhuncu koji je istodobno neizbježan i šokantan.

Publicistika

Ukradena pažnja (Johann Hari)

U briljantnom bestseleru New York Timesa istraživački novinar Johann Hari bavi se pitanjem presudnim za našu budućnost: što nam to neprestano i sve više podriva pažnju?

Autor kreće od individualne odgovornosti, ali beskompromisno progovara i o vrlo konkretnim, nametnutim vanjskim uzrocima koji nam svakodnevno nemilice kradu pažnju. Tako analizira različite aktere krađe pažnje – od tehnologije koja služi profitu, a ne korisniku, i gospodarskog rasta kao glavnog ekonomskog načela, do loše prehrane i globalnog zagađenja.

interliber

 Kako prestati šiziti zbog djece (i na djecu) (Carla Naumburg)

Knjiga Kako prestati šiziti zbog djece (i na djecu) objašnjava zašto gubimo živce, ali nudi provjerene metode i savjete kako ublažiti svakodnevni roditeljski stres i povećati strpljenje, čak i u najizazovnijim obiteljskim situacijama.

Oslanjajući se na najnovije znanstvene spoznaje, napisana toplim, duhovitim i razumljivim jezikom roditelja koji iz vlastito iskustva zna o čemu piše, knjiga kliničke socijalne radnice Carle Naumburg nastoji pomoći roditeljima stvoriti novi odnos s djecom te uspostaviti smirenu obiteljsku dinamiku.

Kao čovjek (Stuart Russell)

“Najvažnija knjiga koju sam pročitao u dugo vremena”, riječi su kojima je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Daniel Kahneman opisao ovu knjigu.

Stuart Russell, ugledni britanski znanstvenik i jedan od najcjenjenijih stručnjaka za umjetnu inteligenciju, briljantnim analogijama i lucidnom prozom objašnjava kako nam umjetna inteligencija može nemjerljivo unaprijediti život, ali i koje se prijetnje kriju u njoj.

interliber

Zima u nama (Katherine May)

Zima u nama pronicljiva je i utješna meditativna proza britanske autorice Katherine May o teškim razdobljima života, trenucima kada smo prisiljeni povući se kako bismo se pobrinuli za sebe i emotivno zaliječili.

Na dubokouman, filozofičan i poetski način autorica otkriva kako prebroditi tmurna razdoblja, one zimske cikluse u nama koji uvijek prethode dolasku novog, vedrijeg doba.

Arsen – sjećanja (Diana Šetki)

Iza naslova Arsen – sjećanja krije se jedinstvena, izuzetno intimna knjiga ispunjena sjećanjima na Arsena Dedića koja su autorici Diani Šetki ekskluzivno iznijeli njemu bliski ljudi, od članova obitelji do značajnih ličnosti hrvatske kulture, glazbe, estrade i medija. Oda je to velikanu koji je ostavio golem trag u hrvatskoj kulturi i glazbi, a još i više u sjećanjima ljudi s kojima je surađivao, živio i prijateljevao.

Životni vijek – zašto starimo, a ne moramo (David A. Sinclair)

Provokativna knjiga Davida A. Sinclaira, svjetski poznatog stručnjaka za dugovječnost i harvardskog profesora genetike, drastično mijenja način na koji razmišljamo o starenju.

Revolucionarno publicističko djelo Životni vijek – zašto starimo, a ne moramo napisano je s namjerom da objasni pogrešno shvaćena znanstvena ograničenja i otkrije nevjerojatne rezultate istraživanja koji upućuju na to kako možemo usporiti ili čak obrnuti naš genski sat.

Kada se susretnu korice i ekrani

Među novim naslovima našla su se i dva koja tematiziraju dvije trenutno vrlo popularne serije. Prva je Uspon zmaja, raskošno oslikana povijesna monografija koju potpisuju George R. R. Martin, Elio M. García, Jr., i Linda Antonsson.

S više od 150 ilustracija u boji, veličanstven je uvod u povijest kuće Targaryen. Sagu o legendarnoj dinastiji  pratimo u HBO-ovoj seriji Zmajeva kuća, vremenski smještenoj prije megauspješnice Igre prijestolja.

interliber

Na popustu će se moći uloviti i knjiga nastala prema Netflixovoj seriji koja je prošli mjesec oborila rekorde gledanosti i čitanosti. Radi se o Carici, romanu o habsburškoj carici Sisi proizašlom iz pera Gigi Griffis.

Carica je suvremena priča o zaljubljivanju i pronalaženju vlastita unutarnjeg glasa, začinjena tajnim šaputanjima na jastuku i dvorskim intrigama.

Foto: Pexels, Lumen, Mozaik, Planetopija, Stilus, Školska knjiga, Znanje

Učitati još
Zatvori