Carica: knjiga i serija o carici Sisi naša su preporuka ovog listopada
Carica: knjiga i serija o carici Sisi naša su preporuka ovog listopada

Carica: knjiga i serija o carici Sisi naša
su preporuka ovog listopada

“Uzbudljiv i potpuno neodoljiv roman o nevjerojatnoj ženi… Sisi će osvojiti srca svih”, riječi su kojima je književnica Evie Duhmore opisala roman Carica, autorice Gigi Griffis.

U svom opisu doista nije pogriješila – Sisi je ovih dana uistinu osvojila srca velikog broja ljudi. Priča o princezi Elizabeti Bavarskoj prvenstveno je aktualizirana zahvaljujući njemačkoj seriji Die Kaiserin (Carica), čija je prva sezona premijerni prikazana na Netflixu 29. rujna.

Od Elizabete do Sisi

Ova povijesna drama odmah se našla na vrhu ljestvice najgledanijih serija u Hrvatskoj, a nazivaju ju sjajnom kombinacijom Bridgertona i Krune. Život princeze Elizabete prikazan je od rane tinejdžerske dobi, a u fokusu prve sezone je njezina ljubavna priča s  austrijskim carom Franjom Josipom.

Naime, do njihovog fatalnog susreta došlo je isključivo jer je mladi car imao zakazan dogovor s njezinom starijom sestrom Helenom, za koju su vjerovali kako bi mogla postati prijestolonasljednikova supruga. Ipak, mladić se zagledao u tada 15-godišnju Elizabetu, a samo godinu dana kasnije buntovnu je djevojku “pretvorio” u austrijsku caricu i ugarsko-hrvatsku kraljicu, koju će generacije pamtiti pod nadimkom Sisi.

carica

Serija Carica može se pohvaliti sjajnim prijemom i kod publike i kod kritike, a niz komplimenata za svoj je rad primila glavna glumica Devrim Lingnau. Vjeruje se kako će uspjeh prve sezone zasigurno rezultirati snimanjem nastavka, a očekuje se i da će Deverim ponovno reprizirati svoju ulogu.

Uz raskošnu kostimografiju i scenografiju, te zanimljivu priču o jednoj od najosebujnijih carica u povijesti, sigurni smo kako će novi Netflixov naslov privući i vašu pažnju. Za sve one koji se još nećkaju donosimo pogled na trailer, koji bi mogao učiniti prevagu i odvesti vas put bečkog dvora:

Novi književni hit

No, vratimo se na početak našeg članka. Osim u seriji Carica, ljubitelji književnosti mogu uživati i u istoimenom književnom naslovu koji je ovih dana stigao na police naših knjižara.

Proizašla iz pera autorice povijesne fikcije Gigi Griffis, knjica Carica je raskošna i slikovita, nevjerojatno suvremena priča o zaljubljivanju i pronalaženju vlastitog unutarnjeg glasa, začinjena tajnim šaputanjima na jastuku i dvorskim intrigama. U izdanju Znanja, prijevod ove povijesne romanse donosi Marija Perica.

Foto: Profimedia, imdb, Znanje

Učitati još
Zatvori