Sve što trebate znati o hit seriji ‘Zmajeva kuća’
Sve što trebate znati o hit seriji ‘Zmajeva kuća’

Sve što trebate znati o hit seriji
‘Zmajeva kuća’

Na male ekrane stigao je najiščekivaniji naslov ove jeseni. Riječ je o seriji Zmajeva kuća, prednastavku megauspješne Igre prijestolja, koja je od 22. kolovoza krenula s prikazivanjem na HBO kanalu.

Zmajeva kuća

Serija od 10 nastavaka temelji se na knjizi Georgea R. R. Martina Vatra i krv, koja je opisana kao povijest kraljeva Targaryena. Naslovljena je prema geslu te plemićke loze i zbiva se tristo godina prije događaja opisanih u serijalu Pjesma Leda i Vatre, na kojem je temeljena Igra prijestolja.

Nakon upoznavanja s likovima i napete prve epizode, HBO je predstavio najavu od pune dvije minute u kojoj možemo vidjeti što nas čeka u narednim epizodama. A za sve one koji su propustili uvod u nove zgode iz Westerosa, donosimo odgovore na najčešća pitanja:

O čemu se radi u seriji?

Radnja serije Zmajeva kuća odvija se oko 129. godine AC (nakon Aegonovog osvajanja) i gotovo dva stoljeća prije rođenja Daenerys Targaryen te drugih događaja koje smo imali priliku gledati Igri prijestolja. Serija prikazuje početak kraja za Targaryene kojima slijedi ono što se u Pjesmi leda i vatre naziva Plesom zmajeva – građanski rat koji izbija nakon što dva Targaryena suprotstave svoje pravo na Željezno prijestolje.

Kralj Viserys tron je namijenio svojoj kćeri Rhaenyru, ali nakon njegove smrti najstariji sin njegove druge žene, Aegon, biva okrunjen za novog vladara. Uslijedit će žestoka bitka u kojoj neće nedostajati ni krvi ni vatre, a koja će rezultirati brojnim smrtnim slučajevima.

Na koje likove trebamo obratiti pažnju?

Poput Igre prijestolja i nova će nam serija predstaviti široku paletu osebujnih likova, od kojih će mnogi umrijeti jezivom smrću, ali s četiri lika valja biti upoznat. Prvi od njih je kralj Viserysa I. Targaryena, aktualni vladar kojega je utjelovio britanski glumac Paddy Considine.

Od članova obitelji Targaryen valja istaknuti i kraljevog mlađeg brata Daemona (Matt Smith) i kćer Rhaenyra (Milly Alcock), poznatu i pod nadimkom The Realm’s Delight. U novoj seriji upoznajemo i Alicent Hightower, kraljevu drugu suprugu, koju je odigrala mlada glumica Emily Carey.

Kuća zmajeva

Možemo li gledati novu seriju ako nismo gledali Igru prijestolja?

Predzadnje u ovom slučaju nije nužno! U novoj seriji uživati mogu i oni koji do sada nisu pogledali ‘Igru prijestolja’. Budući da je riječ o prednastavku smještenom dvjestotinjak godina ranije, serije ne dijele likove. Također, za razliku od originalne serije koja je u fokusu imala različite obitelji, ova u središtu interesa ima isključivo kraljevsku obitelj Targaryen.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori