Na Interliberu smo pronašli i krimić koji je zaludio društvene mreže: Slovi za najtežu književnu zagonetku
Na Interliberu smo pronašli i krimić koji je zaludio društvene mreže: Slovi za najtežu književnu zagonetku

Na Interliberu smo pronašli i krimić koji je zaludio društvene mreže: Slovi za najtežu književnu zagonetku

Šest ubojstava. Sto stranica. Milijuni mogućih kombinacija… ali samo je jedna točna. Možete li riješiti misterij koji skriva knjiga Cain’s Jawbone? Ovo je pitanje zaludilo društvene mreže te su mnogi ljubitelji književnosti pohitali riješiti misterij star skoro devet stoljeća.

Najteža književna zagonetka

Naime, još 1934. godine sastavljač zagonetnih križaljki Edward Powys Mathers, pod pseudonimom Torquemada, objavio roman Cain’s Jawbone koji je istovremeno bio misterij ubojstva i najteža književna zagonetka ikad napisana.

Stranice su ispisane sasvim slučajnim redoslijedom, no moguće je – logikom i inteligentnim čitanjem – sortirati stranice jedinim ispravnim redoslijedom, otkrivajući šest žrtava ubojstava i njihove ubojice.

Četvorica veličanstvenih

U čak 88 godina otkad je knjiga izašla poznato je tek četvero ljudi kojima je uspjelo. Kada je knjiga izdana priređen je i nagradni natječaj prema kojem rješavatelj zagonetke dobiva novčanu nagradu od 15 dolara.

To je godinu dana kasnije pošlo za rukom dvojici muškaraca, S. Sydney-Turneru i W. S. Kennedyju, koji su svaki nagrađeni s po 25 funti.

Novi natječaj je raspisan 2019. godine, a na njemu je ponuđen današnji ekvivalent prvotne nagrade, odnosno iznos od 1.000 funti.

U studenom 2020. objavljeno je kako je komičar i sastavljač križaljke John Finnemore točno riješio književnu slagalicu, a na ovom je “zadatku” proveo šest mjeseci. Javnosti je priznao kako je do toga došlo samo zahvaljujući tome što je zbog pandemije koronavirusa bio mjesecima “zarobljen” u svom domu.

Probudite detektiva u sebi

Rješenje nikad nije bilo službeno otkriveno javnosti, a poznato je da bi knjiga Cain’s Jawbone mogla imati čak 32 milijuna mogućih rješenja zbog čega je jedna od najtežih književnih zagonetki i misterija u povijesti.

Pronaći je možete i u domaćim knjižarama, a po sniženoj cijeni uspjeli smo je uloviti i na ovogodišnjem izdanju Interlibera. Tko zna, možda se baš među čitateljima ovog teksta krije peta osoba koja će uspješno razriješiti ovaj misterij.

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori