Viralna knjiga na TikToku čiju je zagonetku i misterij uspjelo riješiti tek četvero ljudi

Viralna knjiga na TikToku čiju je zagonetku i misterij uspjelo riješiti tek četvero ljudi

Opsesija murder mystery žanrom odnosno krimića s elementom misterija ove je godine na vrhuncu. Kad u to umiješate dozu komedije, imate gotovo nenadmašni produkt za kojim je hype na streaming platformama gotovo zagarantirana. Cijela pažnja usmjerena na takve zagonetne misterije ponovno je u prvi plan gurnula knjigu Cain’s Jawbone, književnu zagonetku odnosno roman koji čitatelj sam mora posložiti i razotkriti kako bi dokučio što se zapravo dogodilo, tko je ubojica, a tko žrtva u priči Edwarda Powysa Mathersa.

Knjiga Cain’s Jawbone: Najteži književni misterij u povijesti

Iako je izašla još 1934. godine, knjiga je posljednjih mjeseci postala viralna na BookToku; platformi koja okuplja book zajednicu na TikToku i na kojoj se dijele preporuke, zanimljivosti, izazovi i novosti o knjigama. Knjiga Cain’s Jawbone zajahala je novi val popularnosti nakon što su se na TikToku pojavili prizori oblijepljenih soba čitatelja sa stranicama iz knjige, dok pokušavaju otkriti misterij.

Sve je, iznova, počelo s TikTok videom Sarah Scannell koja je odlučila cijeli zid u svojoj spavaćoj sobi pretvoriti u ploču sa stranicama koje pokušava posložiti u smislene cjeline. Edward Powys Mathers bio je pjesnik i prevoditelj, a nakon što je svijet zaljubio u svoje izuzetno teške križaljke, u vrijeme kad je Agatha Christie nizala uspješne detektivske i krimi knjige, Mathers je pod pseudonimom Torquemada napisao interaktivnu knjigu od 100 stranica. Knjiga Cain’s Jawbone rješava se tako da čitatelji moraju identificirati šest ubojica i njihove žrtve, a kako bi to učinili, moraju izrezati nasumično poredane stranice u knjizi i iznova ih aranžirati da imaju smisla i otkriju počinitelje.

U čak 87 godina otkad je knjiga izašla poznato je tek četvero ljudi kojima je uspjelo – troje još u 1930-ima kad je knjiga bila aktualna i jedna u pandemijom obilježenoj 2020. godini. Danas je poznato da bi knjiga mogla imati oko čak 32 milijuna mogućih rješenja zbog čega je jedna od najtežih književnih zagonetki i misterija u povijesti. Rješenje nikad nije bilo službeno otkriveno javnosti, a teško je do njega doći i zbog stilskih postupaka koje Powys Mathers radi, niza referenci, citata, igrica riječima.

Ubrzo nakon što je TikTokerica Sarah objavila video, knjiga se rasprodala u knjižarama diljem svijeta a objava je imala više od 4 i pol milijuna pregleda, a odmah nakon toga izdavačka kuća Unbound izdala je novo izdanje knjige. Baš kao što je autor zamislio i u originalnom izdanju, čitatelji koji uspiju dokučiti rješenje mogu dobiti novčanu nagradu.

Knjiga Cain’s Jawbone i danas je aktualna i mogla bi biti uistinu originalan poklon ljubiteljima krimića i misterija ili pak odličan odabir za one koji su spremni na najveći izazov dosad!

Foto: Amazon, Instagram

Učitati još
Zatvori